T-Mobile heeft aangekondigd met een ‘internet of things’ netwerk te gaan starten. Het is de bedoeling dat vanaf volgende week begonnen wordt met de uitrol van dit netwerk. Speciaal bedoeld voor kleinere apparaten en gadgets. Deze gaan steeds vaker kleine hoeveelheden data verzenden. Als ze dat via een speciaal netwerk met een lage bandbreedte kunnen doen, bespaart dat de gebruiker veel data en bovendien is het stroomverbruik ook een stuk lager. In de loop van 2017 moet dit netwerk landelijke dekking hebben.

Twee soorten technologieën maken IoT mogelijk

T-Mobile gaat voor zijn internet of things netwerk gebruik maken van de narrow band technologie. Concurrent KPN heeft al sinds juni van dit jaar een internet of things netwerk, waarvoor het gebruik maakt van de concurrerende long range wide area technologie. Dit netwerk is al landelijk dekkend. Het nieuwe netwerk van T-Mobile zal in eerste instantie alleen worden uitgerold in vier grote steden. Namelijk Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag en rond vliegveld Schiphol. Binnen een jaar moet het netwerk dan een landelijke dekking hebben.

T-Mobile is een voorloper
T-Mobile is de eerste provider die met een uitgebreid internet of things netwerk via de narrow band technologie komt. Ook Vodafone heeft deze stap aangekondigd, maar begint er pas in 2017 mee. Het belangrijkste verschil met de long range wide area technologie die KPN gebruikt, is dat de laatste een open project is, dat al door veel apparaten wordt ondersteund. De technologie waar T-Mobile gebruik van gaat maken is gestandaardiseerd door samenwerkende telecomproviders. Maar omdat er tot op heden nog geen groot dekkend netwerk van is, wordt het door de meeste apparaten nog niet ondersteund.

Smartphone als afstandsbediening

Het internet of things heeft de toekomst. Steeds meer apparaten zullen de komende jaren op het internet worden aangesloten. Het bekendste voorbeeld op dit moment is natuurlijk de slimme thermostaat waarmee je op afstand de temperatuur in je huis kunt regelen. Maar over niet al te lange tijd zal je ook je smartphone kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de wasmachine of je magnetron aan te zetten. Let er wel op dat het buitenshuis gebruik maken van al deze functionaliteiten vaak extra data vergt. Ook is het verstandig om een sim only met 4G te nemen voor een optimale verbinding.

4G netwerk voor thuis

Maar T-Mobile onthulde nog een interessant nieuwsfeit. Woon je in een buitengebied, waar een goede vaste internetverbinding nog steeds niet vanzelfsprekend is? Dan is er nu goed nieuws voor je. T-Mobile introduceert namelijk 4G internet voor thuis. Eind vorig jaar is T-Mobile begonnen met een pilot, waarbij mensen zich aan konden melden voor toegang tot het 4G netwerk in huis. De feedback van deze testpersonen is gebruikt om het concept te perfectioneren. Vanaf nu is het voor iedereen beschikbaar.

Drie abonnementen

Je krijgt de keuze uit drie verschillende abonnementen. Hierbij hangt de maandelijkse abonnementsprijs niet af van de snelheid maar van de datalimiet. Je kunt kiezen voor een databundel van 25 GB (30 euro p/m), een bundel van 50 GB (40 euro p/m) en een bundel van 100 GB (50 euro p/m). Bijkomend voordeel van de twee grootste bundels is dat je ’s nachts tussen 12 uur en 6 uur onbeperkt mag downloaden, dus buiten je bundel. Naast de abonnementskosten betaal je eenmalig 99,95 euro voor het speciale modem, dat het 4G signaal omzet in wifi. Je kunt op dit modem maar liefst 32 apparaten tegelijk aansluiten. De maximale snelheid van 4G internet thuis is 120 Mbps. Of je deze snelheid haalt is afhankelijk van invloeden van buiten, zoals de afstand tot de mast en het aantal gebruikers.

Data bijkopen

Als je voor het einde van de maand al aan je limiet zit, kun je, net als bij mobiel internet op je smartphone kun je een bundel bijkopen. Deze uitbreidingen zijn er in varianten van 5GB voor 10 euro, 25 GB (20 euro) en 100 GB (40 euro). Je kunt je abonnement maandelijks opzeggen en je kunt ook maandelijks switchen tussen de verschillende bundels. T-Mobile geeft aan dat de tarieven vergelijkbaar zijn met de tarieven voor vast internet bij de concurrentie.