T-Mobile is al bezig zijn klanten voor te bereiden op de uitfasering van het GSM netwerk. Dat meldt website GSM helpdesk. Wanneer je als klant met een 2G-only telefoon contact hebt met een medewerker van T-Mobile, word je actief geadviseerd om over te stappen op een telefoon die op zijn minst 3G ondersteunt. En op de website van T-Mobile word je al gewaarschuwd dat je als 2G klant in de nabije toekomst problemen met de dekking kunt gaan krijgen.

Uitbreiding 4G gaat ten koste van 2G netwerk

Dit komt door de uitbreiding van de 3G en 4G netwerken. Voor de uitbreiding van het 4G netwerk maakt T-Mobile onder andere gebruik van frequentieruimte in de 900 MHz band. Tot nu toe werd deze frequentieband ook gebruikt voor het 2G oftewel het GSM netwerk. In de toekomst zal steeds meer frequentieruimte naar het 4G netwerk gaan en er dus steeds minder overblijven voor het oude 2G netwerk. De verwachting is dat binnen enkele jaren de GSM netwerken van alle providers helemaal zullen gaan verdwijnen.

Klanten met GSM krijgen aanbod om over te stappen

Toch heeft T-Mobile op dit moment nog een flink aantal, vooral prepaid klanten, dat nog altijd gebruik maakt van het 2G netwerk. Deze klanten hebben nog een ouderwetse GSM, die geen 3G en 4G netwerken ondersteunt. Omdat T-Mobile niet wil dat deze klanten problemen zullen gaan ervaren met hun dekking, krijgen ze een persoonlijk aanbod om zonder extreme kosten over te stappen op een smartphone die wel 3G of 4G ondersteunt. Op die manier kunnen ze dan weer jaren vooruit, want 3G en zeker 4G netwerken zullen voorlopig zeker nog niet verdwijnen.

Waarschijnlijk rond 2020 geen 2G meer

De Nederlandse providers, waaronder T-Mobile, hebben licenties voor het gebruik van de frequentiebanden van het 2G netwerk tot 2029. Sinds 2012 mogen de providers zelf bepalen voor welke netwerkstandaard ze hun frequenties gebruiken. De verwachting is dat rond 2020 het GSM netwerk geheel zal zijn verdwenen en de vrije frequentieruimte definitief voor 4G netwerken gereserveerd zal worden. Dus heb je een sim only abonnement met in combinatie nog een oude GSM telefoon? Denk er dan toch eens over na om te switchen naar een nieuwer toestel. Anders kun je binnenkort wellicht ook problemen ervaren met je bereikbaarheid.

Gerelateerd nieuws: