T-Mobile is al bezig zijn klanten voor te bereiden op de uitfasering van het GSM netwerk. Dat meldt website GSM helpdesk. Wanneer je als klant met een 2G-only telefoon contact hebt met een medewerker van T-Mobile, word je actief geadviseerd om over te stappen op een telefoon die op zijn minst 3G ondersteunt. En op de website van T-Mobile word je al gewaarschuwd dat je als 2G klant in de nabije toekomst problemen met de dekking kunt gaan krijgen.

Uitbreiding 4G gaat ten koste van 2G netwerk

Dit komt door de uitbreiding van de 3G en 4G netwerken. Voor de uitbreiding van het 4G netwerk maakt T-Mobile onder andere gebruik van frequentieruimte in de 900 MHz band. Tot nu toe werd deze frequentieband ook gebruikt voor het 2G oftewel het GSM netwerk. In de toekomst zal steeds meer frequentieruimte naar het 4G netwerk gaan en er dus steeds minder overblijven voor het oude 2G netwerk. De verwachting is dat binnen enkele jaren de GSM netwerken van alle providers helemaal zullen gaan verdwijnen.

2G nog altijd in gebruik

Toch heeft T-Mobile op dit moment nog een flink aantal, vooral prepaid klanten, dat nog altijd gebruik maakt van het 2G netwerk. Deze klanten hebben nog een ouderwetse GSM, die geen 3G en 4G netwerken ondersteunt. Omdat T-Mobile niet wil dat deze klanten problemen zullen gaan ervaren met hun dekking, krijgen ze een persoonlijk aanbod om zonder extreme kosten over te stappen op een smartphone die wel 3G of 4G ondersteunt. Op die manier kunnen ze dan weer jaren vooruit, want 3G en zeker 4G netwerken zullen voorlopig zeker nog niet verdwijnen.

Hoe zit het met de frequentiebanden?

De Nederlandse providers, waaronder T-Mobile, hebben licenties voor het gebruik van de frequentiebanden van het 2G netwerk tot 2029. Sinds 2012 mogen de providers zelf bepalen voor welke netwerkstandaard ze hun frequenties gebruiken. De verwachting is dat rond 2020 het GSM netwerk geheel zal zijn verdwenen en de vrije frequentieruimte definitief voor 4G netwerken gereserveerd zal worden. Dus heb je een sim only met in combinatie nog een oude GSM telefoon? Denk er dan toch eens over na om te switchen naar een nieuwer toestel. Anders kun je binnenkort wellicht ook problemen ervaren met je bereikbaarheid.

4G+ nu uitgerold

Binnenkort start T-Mobile een landelijke uitrol van 4G+. Op deze manier kunnen gebruikers met hogere snelheden downloaden en uploaden. Officieel gaat het om de uitrol van de Triple Carrier Aggregatie (3CA) -technologie. Dankzij deze techniek worden de frequenties van 3G en 4G gecombineerd. Op deze manier weet T-Mobile de capaciteit van haar 4G-netwerk te vergroten en kunnen meer gebruikers van het 4G-netwerk profiteren. Hoewel de limiet van haar huidige capaciteit nog niet bereikt is, is het een voorbereiding voor het groeiende aantal gebruikers.

De voorbereiding van T-Mobile zijn prettig, want in Nederland gebruiken wij steeds meer mobiele data. Het dataverbruik groeit jaarlijks met 60 procent, en deze groei zet de komende jaren harder door. Op slimme wijze blijft T-Mobile de groei voor. Tussen 2012 en 2014 heeft T-Mobile haar netwerk goed onder handen genomen. Inmiddels staan overal dezelfde antennes en worden wijzingen met een druk op de knop doorgevoerd. Wederom lijkt T-Mobile ervoor te zorgen dat haar klanten zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. Waarschijnlijk stijgt jouw dataverbruik ook. Zorg er daarom voor dat je bundek voldoende data bevat.

Technisch aspect

Tijd voor technische praat. In Nederland heeft T-Mobile hard gewerkt aan eigen 4G-netwerken. Het betreft netwerken van 900 MHz en 1800 MHz. Daarnaast is er nog een 3G-netwerk van 2100 MHZ. Echter neemt het gebruik van 3G af, omdat wij allemaal het snelst onze data willen. Ook als je in het bezit van een sim only. Aangezien minder klanten van het 3G-netwerk gebruikmaken, heeft T-Mobile besloten de helft van deze frequentie om te schakelen naar 4G+. Om van deze ontwikkeling te profiteren, dien je wel in het bezit te zijn van een smartphone en sim only abonnement welke 4G+ ondersteund.

De Triple Carrier Aggregatie (3CA) -technologie zorgt voor een stabieler netwerk en hogere snelheden. Doordat T-Mobile het dataverkeer over verschillende frequenties regelt, blijft het netwerk robuust. Ook als je met veel mensen tegelijkertijd online video’s bekijkt of muziek luistert. Daarnaast kan de snelheid van een 4G+ netwerk kan oplopen tot maximaal 225 Mbps. Ter vergelijking, een standaard 4G netwerk bereikt een snelheid van 150 Mbps. Nu is de kans klein dat je de maximale snelheden daadwerkelijk bereikt. Je deelt het netwerk immers met veel anderen. Maar een hogere snelheid bereik je gegarandeerd.