Italië is het goedkoopste land waar je een postpaid-mobiele dienst kunt afnemen. Nederland valt gemiddelde gezien ook onder de goedkopere landen van West-Europa. Dat blijkt uit een jaarlijks marktonderzoek van mobiele prijzen in 16 Europese landen, meldt TBM. Het onderzoek toont daarnaast aan dat klanten steeds grotere databundels afsluiten bij een sim only abonnement. Zonder dat de kosten hierbij fors meestijgen.

De analyse is gebaseerd op abonnementen van alle MNO’s in 16 Europese landen. Hierbij worden ook submerken meegenomen (bijvoorbeeld Hollandsnieuwe als submerk van Vodafone). In totaal werden ruim 1.300 plannen van 72 operators vergeleken.

EU-benchmark studie

Het jaarlijkse EU Benchmark-onderzoek bekijkt de totale kosten van mobiele bundels. Ook wel ‘TCO’ genoemd. Hierbij wordt gekeken naar bundels met én zonder smartphone. Alleen abonnementen in combinatie met high-end smartphones worden getest. In dit geval met de Samsung Galaxy S9. Vervolgens worden de laagste prijzen vergeleken, waarbij wordt gecorrigeerd voor koopkrachtpariteit (PPP).

Welke landen komen goedkoop uit de test?
Italië blijkt het enige land te zijn met lagere prijzen in alle vergelijkingen die zijn gedaan. Kijkend naar de TCO’s vallen Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Nederland en dus Italië onder de ‘goedkope’ landen. Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland zijn gemiddeld de duurste landen. Griekenland spant de kroont met een TCO die in 4 verschillende vergelijkingen boven de mediaan van de 16 landen ligt.

Nederland

Zoals gezegd valt Nederland dus ook binnen de goedkopere landen van Europa. Bij de vergelijking van sim only bundels valt Nederland in alle combinaties op of onder de mediaan prijzen. Dit geldt ook voor telefoon abonnementen in combinatie met toestel, op één vergelijkingscombinatie na.

Opvallend is dat de prijzen in Nederland nog altijd in een dalende trend zitten.

Meer te kiezen, minder data

Verder valt op dat de keuze voor consumenten verder is beperkt in het afgelopen jaar. In Italië kunnen consumenten bijvoorbeeld kiezen uit slechts drie type sim only abonnementen. In Ierland waren slechts twee typen verkrijgbaar. Sim only’s met een grote hoeveelheid data blijft in populariteit toenemen. Meer dan 60% van alle abonnementen heeft een databundel van minimaal 5000 MB. Vorig jaar lag dit percentage op 50%.

“Er zijn steeds meer abonnementen beschikbaar met grote databundels. Ook zien we steeds meer onbeperkt internet-bundels in verschillende landen. Ook in Nederland is dit abonnement steeds populairder”, zegt onderzoeksanalist Marion ter Welle van Telecompaper. “Maar de toename van de hoeveelheid data heeft zich in de meeste landen nog niet vertaald in grote prijsstijgingen. We verwachten dat operators zullen blijven worstelen om meer kosten in rekening te brengen voor de groeiende vraag naar grote databundels.”

Voorbeeld
Een van de meest voorkomende abonnementen in alle 16 Europese landen is een sim only met 1000+ minuten en 10+ GB aan data. Het onderzoek laat voor dit type abonnement een daling zien van 36 euro in Q1 2018 naar 29 euro in Q1 2019. Een daling van zo’n 20%.

Voor dit type abonnement was Italië het goedkoopste land, overeenkomend met de bevindingen over het gemiddelde van het onderzoek. De mediane TCO lag in Italië op 15 euro. Vorig jaar voerde Denemarken de ranglijst nog aan. Nu lag de TCO 1 euro onder Italië op 16 euro. Nederland bereikte een TCO van 25 euro, ruim onder de mediaan van TP16.

Combi-voordeel neemt ook toe

Een andere trend die we de laatste jaren zien is het aanbieden van sim only abonnementen in combinatie met vaste diensten, zoals vast internet en televisie. Het wordt inmiddels een gemeenschappelijke strategie voor operaties in veel Europese landen.

De belangrijkste reden hiervoor is volgens het onderzoek het vergroten van het marktaandeel. De pakketten zijn bovendien interessant omdat de gemiddelde opbrengst per huishouden hoger ligt. Sinds vorig jaar heeft Telecompaper een analyse van combi-voordeel pakketten meegenomen in het onderzoek.

Frankrijk leidt in het aantal pakket-aanbiedingen. De Fransen bieden gemiddeld gezien namelijk het grootste aantal mobiele abonnementen aan met dergelijke voordelen. Oostenrijk en Zwitserland volgen op de voet. In landen als Noorwegen en Finland is er nog geen operator die combi-voordeel aanbiedt. Verwacht wordt dat deze landen de komende jaren zullen volgen.

Uit het onderzoek blijkt dat bij combi-voordeel vooral sim only abonnementen korting genieten: dit was het geval in 65% van alle abonnementen met pakketvoordeel. Vorig jaar lag dit percentage op 42%.

KPN Compleet

Een voorbeeld van combi-voordeel bij ‘KPN Compleet’: €5 korting op je sim only.

Combi-voordeel in Nederland

→ Hoe ziet het pakketvoordeel er in Nederland dan uit wat betreft sim only?
In onderstaand voorbeeld tonen we de abonnementsprijzen met en zonder combi-voordeel.

Tabel 1: zonder combivoordeel:

Prijs per maand Abonnement
KPN € 30,00 15 GB + onbeperkt bellen
Vodafone € 28,00 15 GB + onbeperkt bellen
T-Mobile € 22,50 10 GB + onbeperkt bellen
Tele2 € 21,00 20 GB + onbeperkt bellen

Tabel 2: met combivoordeel:

Prijs per maand Abonnement
KPN € 25,00 30 GB + onbeperkt bellen
Vodafone € 23,00 30 GB + onbeperkt bellen
T-Mobile € 20,00 12 GB + onbeperkt bellen
Tele2 € 25,00 Onbeperkt GB + onbeperkt bellen

Bronnen: TBM, Telecompaper.