T-Mobile heeft besloten om 4G+ te activeren op zijn netwerk, zo laat de operator weten. De implementatie van de upgrade van het netwerk zal ongeveer drie dagen in beslag nemen, verwacht T-Mobile. 11 januari wordt officieel gestart met de implementatie van 4G+. Door de nieuwe software die T-Mobile gebruikt, is de activatie van het snellere netwerk snel te realiseren.

4G+

50% sneller internet

Klanten van T-Mobile Sim only kunnen vanaf woensdag 13 januari dan ook gebruik maken van internet dat gemiddeld 50 procent sneller is, mits zij over een toestel beschikken die ‘4G+ ready’ is. Dit zijn de zogenoemmde Cat6 en Cat9 toestellen. Op dit moment zijn er 30 cat6- en drie cat9-toestellen op de markt. Hierbij moet je denken aan de wat duurdere toestellen zoals de iPhone 6S, iPhone 6S Plus, LG Nexus 6P, LG G4, Nexus 5X, HTC One M9 en alle Sony Xperia Z3+ en Z5-serie toestellen. Naast de hogere internet snelheid die mogelijk is op deze toestellen, stelt T-Mobile dat 4G+ ook leidt tot een meer stabiele dataverbinding onderweg.

Vanaf 13 januari stelt T-Mobile maar liefst 76 procent van Nederland gedekt te hebben met het 4G+ netwerk. De operator verwacht dat 4G+ eind deze zomer landelijk dekkend is, net als het 4G netwerk. Ook KPN is begonnen met de uitrol van 4G+, voornamelijk in stedelijke gebieden.

Uitrol in  volle gang

Vanaf november 2015 is T-Mobile Nederland al bezig om gefaseerd het snellere mobiele internet 4G+ uit te rollen. Door deze nieuwste techniek is theoretisch gezien een mobiele downloadsnelheid van 225 Mbit/s mogelijk. De dekking van 4G binnenshuis zal ook verbeterd worden. Het is alleen nog niet helemaal bekend waar dat de snellere 4G+ allemaal uitgerold zal worden. 4G wordt al aangeboden door KPN, Vodafone en Tele2 en ook integreren steeds meer smartphone-fabrikanten de snellere mobiele verbinding. Tot enige tijd geleden was het voor T-Mobile niet mogelijk om de hogere snelheid aan te bieden. Dit had er mee te maken dat alle diensten via de 1800 MHz frequentie liepen. Het 4G+ netwerk vereist een tweetal frequenties. Ze liepen hierbij dus tegen een beperking aan. Vanaf de veiling voor de 4G-frequenties in 2012 beschikt ook deze provider nu over de 900 Mhz frequentie. Sinds mei 2015 zijn ze dan ook begonnen met de uitrol van dit netwerk.

Bereik wordt beter
T-Mobile wil met de uitrol van het nieuwe 4G+ het bereik ook sterk verbeteren. De frequentie is vele malen sterker, en daarom zal ook de dekking van 4G binnenshuis fors verbeteren. Ook zou hierdoor het dekkingsgebied vergroot kunnen worden. Dit heeft ermee te maken dat de frequentie ook nog eens vele malen verder reikt.