Open Signal heeft ook dit jaar weer een onderzoek gedaan naar de 4G dekking in Nederland. Waar vorig jaar T-Mobile nog als winnaar uit de bus kwam, trekt nu Tele2 aan het langste eind. De Zweedse sim only provider heeft in Nederland een dekking van maar liefst 93,2 procent met hun eigen 4G netwerk. De opvallende nummer twee is niet T-Mobile – die jarenlang werd geroemd om hun beste netwerk van Nederland – maar Vodafone (93%). De verschillen zijn echter klein: alle Nederlandse providers scoren meer dan 90 procent. Dit is zeer goed te noemen aangezien Nederland hiermee tot de landen in de wereld behoort met de beste 4G dekking.

Waarom scoort Tele2 het beste in de test?

Jaren geleden draaide Tele2 volledig op het netwerk van T-Mobile als het gaat om 3G verbindingen. Bij de veiling voor de 4G frequenties in Nederland meldde Tele2 zich ook, waardoor ze niet meer afhankelijk zouden zijn van T-Mobile. En met succes: de provider laat als een van de weinige providers in Nederland nog een groei in omzet zien. Ook het aantal abonnees stijgt flink. Analisten verklaren dat dit mede komt door het aanbieden van een onbeperkt internet abonnement voor een stuntprijs van 28 euro. Geen andere provider in Nederland biedt een dergelijk goedkoop ‘Unlimited’ abonnement aan. Alleen T-Mobile biedt een dergelijk abonnement aan maar deze bundel is een stuk duurder, namelijk 35 euro per maand.

Hoe ziet de eindscore eruit?

Waar voorheen de andere drie grote netwerkaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone een betere dekking hadden in Nederland, klimt nu Tele2 verrassend naar de eerste plaats volgens Open Signal. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal van 2018 (mei t/m juni) alle vier de providers getest op 4G dekking. Uit de testen blijkt dat de Zweedse provider op zes van de zeven criteria uitmuntend heeft gescoord op basis van 32 miljoen metingen op meer dan vijfentwintig duizend mobiele telefoons.

Uit de metingen blijkt dat Tele2 een 4G dekking van 93,2 procent kan bieden in Nederland. Dat betekent dat je bijna overal in Nederland een 4G verbinding kunt krijgen met een sim only abonnement van Tele2. Na Tele2 komt Vodafone met een dekking van 93 procent, T-Mobile met 91,5 procent en afsluitend biedt KPN een 4G dekking van 90,3 procent.

Provider Downloadsnelheid 4G 4G dekking
T-Mobile 50,0 Mbps 91,51%
Tele2 41,0 Mbps 93,24%
KPN 43,8 Mbps 90,31%
Vodafone 36,0 Mbps 93,01%

Nederland heeft het beste 4G netwerk van Europa

Zoals gezegd scoort Nederland hoog als het gaat om 4G dekking in de wereld. Dat is algemeen bekend. Alleen Korea scoort een stuk beter en heeft een dekking van 97 procent. Europees gezien kunnen we zelfs nog betere scores schrijven: volgens OpenSignal is Nederland het eerste land in Europa met meer dan 90 procent 4G dekking.

Dekkingsgraad ook hoog

OpenSignal schrijft: “Het is de eerste keer dat we een dergelijke dekkingsgraad hebben gemeten in onze Europese onderzoeken”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Ook liggen de Nederlandse 4G-snelheden opvallend hoog in vergelijking met andere Europese landen: gemiddeld 40 Mbps. Gemiddeld gezien blijkt T-Mobile de beste provider te gaan als je alle criteria meeneemt. Zo scoort de provider het beste op 4G snelheid met een gemiddeld van 50 Mbps. Wel stelt OpenSignal dat de groei van 4G snelheden de afgelopen maanden wel enigszins is afgeremd. Technologisch gezien zou het steeds moeilijker zijn om de snelheden nog significant op te schroeven.

Meer informatie vind je op de (Engelstalige) website van OpenSignal.