Tele2 maakt vanaf aanstaande donderdag zijn 4G netwerk voor iedereen in Nederland beschikbaar, dat maakt de prijsvechter vandaag officieel bekend. Eerder berichtten wij al dat Tele2 uiterlijk eind 2015 het 4G netwerk uitgerold wilde hebben.  Tele2 gaat onder meer een enorme databundel van maar liefst 24GB aanbieden tegen een relatief scherp maandelijks tarief. Bellen met 4G zal vanaf 2016 ook mogelijk worden gemaakt.

Tele2 4G

4G databundels bij Tele2

Bij de lancering biedt Tele2 telefoonabonnementen aan met verschillende databundels, namelijk van 1GB, 1,5GB, 4GB, 8GB en 24GB. Bij de kleinste bundel, van 1GB, krijgt de klant 100 belminuten en smsjes. Bij alle andere bundels is er sprake van onbeperkt bellen en smsen.

Met 24GB biedt Tele2 een enorme databundel aan die niet te vinden is bij andere providers. De grootste databundel van 24GB, is in combinatie met een mobiele telefoon ongeveer net zo duur als dezelfde telefoon bij de concurrentie. Dat bewees Tele2 tijdens een presentatie tegenover de pers over deze nieuwe sim only abonnementen. Tele2 is van plan om zijn telefoon abonnementen flink financieel te subsidiëren. Bij de 24GB-bundel neemt de provider ongeveer 7 á 8 euro per maand aan toestelkosten op zich. Dit betekent dat de abonnementskosten relatief laag zullen zijn voor de klant.

Niet omdat het moet maar omdat het kan

Tele2.nl behoort al jaren tot één van de prijsvechters in de markt van sim only en telefonie. De provider, die oorspronkelijk uit Zweden komt, presenteerde dat de bundels tientallen procenten goedkoper zullen zijn dan de abonnementen van bijvoorbeeld Vodafone, T-Mobile, KPN en Telfort. Hiermee behoort Tele2 misschien wel tot de goedkoopste aanbieders. Het bedrijf noemt het aanbieden van Tele2 abonnementen “een tweede prioriteit”, en maakt bundels met maximaal 250 belminuten en 2,5GB aan data beschikbaar wanneer je kiest voor een abonnement zonder toestel. De grote databundels zullen dan ook nog niet beschikbaar zijn voor sim only, maar alleen voor abonnementen in combinatie met een smartphone. Tele2 geeft aan dat men liever heeft dat de consument een abonnement met toestel af sluit. “We willen de juiste telefoons in de markt krijgen”, aldus directeur Jeff Dodds.

De provider heeft grootste plannen, zij beogen in 2020 een marktaandeel van 20 procent te hebben op de Nederlandse telefoniemarkt. Ook willen zijn de dekking voor 4G gaan verbeteren. Momenteel is de dekking nog 92 procent, buitenshuis. Binnenshuis is dat nog zo’n 65 procent. Het komende kalenderjaar wordt de uitrol voortgezet. Tele2 heeft als doel dat in het tweede kwartaal van 2016 in heel Nederland 4G-dekking is (binnenshuis). Hiermee loopt de provider achter op andere providers, aangezien bijvoorbeeld KPN en Vodafone al 4G dekking hebben voor het gehele land.

Binnenkort ook met losse toestellen

Tele2 maakte gisteren bekend dat het bedrijf 4G abonnementen lanceert in combinatie met een los toestel. De Zweedse provider brengt abonnementen uit met databundels van maar liefst 1, 1,5, 4, 8 en 24GB tegen zeer scherpe tarieven. De meeste abonnementen zullen enkele tientallen procenten goedkoper zijn dan vergelijkbare abonnementen bij de grote providers als KPN, Vodafone en T-Mobile.

In eerste instantie leek sim only ‘geen topprioriteit’ te hebben, aldus de directeur, omdat de databundels hetzelfde bleven (tot maximaal 2,5GB). Dat de grotere bundels niet voor sim only-klanten ingevoerd zouden worden, leek al sterk. Meer dan de helft van de Nederlanders kiest namelijk voor een sim only. Tele2 wil nu klanten op korte termijn toegang geven tot de grote databundels, eventueel met het snelle 4G. “We negeren hen zeker niet,” aldus directeur Odds.

tele2%204g[1]

Hoe werkt het bij klanten met een 3G toestel?

Tele2 is echter bang dat veel consumenten met een 3G-toestel, zonder het te weten een grote databundel afnemen bij het bedrijf, terwijl het 3G toestel geen 4G ondersteunt. Voor 3G internet maakt het bedrijf gebruik van het T-Mobile netwerk, waar Tele2 per MB voor moet betalen. Zwaar 3G gebruik zou de provider daardoor veel geld kunnen kosten. Het 4G netwerk is van de provider zelf, en brengt dus veel lagere kosten met zich mee. De provider verklaart daarom voornamelijk 4G toestellen te willen verkopen in combinatie met een abonnement.

Onafhankelijk zijn

Op termijn hoopt het bedrijf volledig onafhankelijk te worden en niet afhankelijk te zijn van het netwerk van T-Mobile. Vanaf 2016 wordt ook 4G bellen mogelijk bij Tele2, wat het bedrijf weer een stukje dichter bij onafhankelijkheid brengt. Directeur Dodds heeft een streefdatum vastgesteld om de band met T-Mobile volledig te breken, maar hij wil deze datum niet delen.

Het dataverbruik bij de consumenten in Europa stijgt overigens enorm, voornamelijk door de toenemende populariteit van het 4G netwerk. In Zweden, het thuisland van de provider, biedt Tele2 al een databundel aan van maar liefst 100GB voor ongeveer 42 euro per maand. De provider verwacht in de toekomst voornamelijk te kunnen verdienen aan deze databundels. Het aantal belminuten en smsjes die een consument gemiddeld verbruikt, daalt ieder jaar gestaag.