Als je een sim only wilt afsluiten bij Tele2 dan moet je voortaan over een smartphone beschikken die 4G ondersteunt. Dit geldt ook wanneer je al klant bent bij Tele2 en je huidige sim only abonnement wilt verlengen. Het is een volgende stap richting onafhankelijkheid van T-Mobile. Op dit moment maken Tele2 klanten zonder 4G-geschikte telefoon namelijk nog gebruik van het 3G of 2G netwerk van T-Mobile. Tele2 heeft zelf alleen de beschikking over een 4G netwerk. Dit heeft als voordeel dat Tele2 geen kosten hoeft te maken om ook een 3G en een 2G netwerk te onderhouden. Het nadeel is wel dat ze voor klanten die geen 4G ondersteunend toestel hebben, het netwerk van T-Mobile moeten ‘lenen’. Hierdoor biedt Tele2 ook alleen nog maar 4G sim only abonnementen aan.

Tele2 wil graag van samenwerking met T-Mobile af

Tele2 is de enige provider ter wereld die alleen een 4G netwerk heeft. De provider heeft flink in het netwerk geïnvesteerd en inmiddels is zowel de dekking als de capaciteit en de functionaliteit ervan voldoende om alle mobiele klanten in heel Nederland te kunnen bedienen. Het is inmiddels dan ook een stuk voordeliger voor Tele2 om klanten op het eigen netwerk te laten telefoneren, sms’en en internetten dan via de netwerken van de concurrent. Vandaar dat men op termijn van de samenwerking met T-Mobile af wil.

Wanneer gaat het in?

Vanaf 1 februari ben je als klant van Tele2 er zelf verantwoordelijk voor dat je over een smartphone beschikt die geschikt is voor het 4G netwerk. Wil je een sim only abonnement bij de provider afsluiten of je bestaande abonnement verlengen, terwijl je nog een oude smartphone zonder 4G ondersteuning hebt, dan krijg je van Tele2 per e-mail en sms een waarschuwing dat je een ander toestel moet gaan gebruiken. Doe je dit niet, dan zal je door Tele2 geblokkeerd worden voor uitgaande telefoongesprekken, sms’jes en mobiel internet. Je kunt dus nog wel inkomende telefoongesprekken en sms’jes ontvangen.

En nu?

Wanneer je een nieuw abonnement afsluit bij Tele2 of je huidige abonnement verlengt, ga je automatisch akkoord met de voorwaarde dat je een smartphone moet hebben die geschikt is voor 4G. Aangezien het een sim only betreft, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je een geschikt toestel bezit. Wel kun je bij Tele2 een 4G smartphone kopen in combinatie met een sim only. Overigens verandert er voor bestaande klanten van Tele2 vooralsnog niets, zolang ze hun lopende abonnement nog niet hoeven te verlengen. Voor hen blijven het 3G en 2G netwerk van T-Mobile dus nog gewoon beschikbaar.

Standaard bellen over het 4G netwerk van Tele2

1. Voor nieuwe klanten:

Wanneer je klant wordt bij Tele2 kun je vanaf nu niet alleen internetten, maar ook bellen via het 4G netwerk. Voorwaarde is wel dat je smartphone daarvoor geschikt is. Eerder dit jaar was Tele2 de eerste Nederlandse provider die de speciale techniek die dat mogelijk maakt, VoLTE, op haar netwerk activeerde. Inmiddels maken al ongeveer 150.000 klanten van Tele2 hier gebruik van. Omdat 4G netwerken in principe ontwikkeld zijn voor dataverkeer en niet voor spraakverkeer, heb je een speciale technologie nodig om ook via 4G te kunnen bellen. Deze technologie heet Voice over LTE, of kortweg VoLTE. Je provider moet VoLTE activeren op zijn netwerk én je smartphone moet het ook ondersteunen. Tele2 heeft inmiddels dus VoLTE op zijn 4G netwerk geactiveerd. Op dit moment zouden 18 verschillende smartphones de technologie ook al ondersteunen, waaronder de Samsung Galaxy S4 tot en met S7, de Sony Xperia Z5 serie en de Microsoft Lumia 550, 650 en 950.

2. Voor bestaande klanten:

Ben je klant bij Tele2 en is je smartphone wel geschikt voor 4G, maar heeft hij geen VoLTE ondersteuning? Of ondersteunt je smartphone überhaupt geen 4G? Dan word je voor telefoongesprekken overgeschakeld naar het 2G of 3G netwerk van T-Mobile. Wanneer je telefoon helemaal geen 4G ondersteuning heeft, maak je ook om te internetten gebruik van één van de netwerken van T-Mobile. Om dat mogelijk te maken heeft Tele2 een overeenkomst met T-Mobile gesloten, zodat je van hun netwerken gebruik kunt maken. Tele2 heeft zelf namelijk als enige provider in de wereld alleen een 4G netwerk. Daarmee zijn ze weliswaar op de toekomst voorbereid, maar niet al hun klanten zijn dat ook al.

Check altijd of jouw telefoon geschikt is

De meeste nieuwe telefoons, die op de markt komen zijn al geschikt voor internetten én telefoneren via het 4G netwerk. Om zo snel mogelijk zo veel mogelijk klanten via 4G te kunnen laten bellen werkt Tele2 samen met fabrikanten om steeds meer bestaande smartphones geschikt te maken voor de VoLTE technologie. In de meeste gevallen is daar een software update voor nodig. Heb jij een smartphone, die 4G én VoLTE ondersteunt, dan kun je met je sim only bij Tele2 dus vanaf nu 100 procent gebruik maken van het eigen 4G netwerk.