Op de nota Mobiele Communicatie van Minster Kamp heeft KPN met enige zorgen gereageerd (zie PDF). De mobiele connectiviteit staat volgens Nederlands grootste telecomprovider op het spel als het huidige frequentiebeleid niet wordt aangepast. KPN waarschuwt hiervoor in een reactie op Minister Kamp, die afgelopen week de nota Mobiele Communicatie uitbracht. Volgens KPN sluit het frequentiebeleid van Nederland niet aan bij de huidige ontwikkeling in Europa. De uitrol van 5G kan zelfs negatief beïnvloed worden volgens KPN, door onvoldoende beschikbaarheid voor de mobiele telecommarkt.

Koppositie in digitale wereld in gevaar

De Nederlandse telecom netwerken behoren tot de beste netwerken ter wereld. Nederland bekleedt nog altijd de koppositie als het gaat om de voortgang richting een digitale economie en samenleving. Nederland staat verder op nummer 1 als het gaat om vast en mobiel breedband connectiviteit en daarnaast ook op de eerste plaats van de Digital Economy and Society Index 2017.

KPN heeft voornamelijk bezwaar over de 3.5 Ghz band, waar veel onduidelijkheid over bestaat in Nederland. De nota van Minister Kamp geeft hier nog weinig uitsluitsel over. KPN waarschuwt dat de providers in Nederland mogelijk te weinig bandbreedte krijgen vanwege het satellietstation in Burum die gebruik maakt van deze frequentieband. Dit terwijl deze band juist van belang is voor de ontwikkeling van het 5G netwerk, dat vanaf 2020 uitgerold moet gaan worden. De EU heeft deze frequentieband namelijk aangewezen als dé band voor het lanceren van het 5G netwerk.

1. KPN waarschuwt

Doordat deze frequentieband dan te beperkt beschikbaar is in Nederland waarschuwt KPN ervoor dat het huidige Nederlandse beleid sterk achter loopt en niet voorbereid is op de toekomst. Op Europees niveau wordt daar wél vaart mee gemaakt, net als in andere continenten op de wereld zoals VS en Azië. Door uitstel van cruciale beslissingen is KPN bang dat Nederland gaat achterlopen op andere Europese landen en landen in Azië en de Verenigde Staten. Verder maakt KPN zich zorgen over het voornemen van Nederland om 2 x 10 Mhz van het huidige frequentiespectrum te onttrekken. Hierdoor wordt de capaciteit flink verlaagt en dat gaat volgens de provider zelfs in tegen het Europese beleid van frequentieharmonisatie.

2. KPN geeft advies

KPN adviseert de Nederlandse regering om het Europese spectrumbeleid te volgen zodat het Nederlandse beleid weer aansluit bij de internationale spectrumharmonisatie. KPN stelt voor om voorop te lopen als het gaat om deze harmonisatie, anders raakt Nederland achterop: “Ambities zoals autonoom autorijden, digitale innovaties in de Nederlandse industrie, en het bouwen van de Smart Cities van de toekomst zullen grote vertraging oplopen in Nederland en mogelijk veel duurder worden dan elders in Europa en de wereld,” aldus KPN in een persbericht.

Test van start in Groningen

In de ontwikkeling van 5G netwerken, als opvolger van het razendsnelle 4G, speelt Nederland een belangrijke rol. Het eerste 5G netwerk in ons land is inmiddels zelfs een feit. In Noord Oost Groningen om precies te zijn. Hier is een kleinschalig 5G netwerk gebouwd, waarmee de komende jaren testen gedaan kunnen worden. Bij een vijftal landbouwbedrijven zijn inmiddels sensoren in de grond geplaatst. Deze moeten de boeren en tuinders realtime informatie gaan verstrekken over zaken als de gesteldheid van de bodem en de gewassen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de regio Noord Oost Groningen aangewezen als zogenaamde ‘rurale proeftuin’ voor de ontwikkeling van 5G. In Finland en in Zuid-Korea wordt al getest met 5G in stedelijke gebieden. Noord Oost Groningen is een gebied met weinig bebouwing en uitgestrekte stukken landbouwgrond. Daarom is de streek zeer geschikt voor het testen van 5G netwerken op het platteland.

5G vs 4G netwerken

De toekomstige 5G netwerken zullen aanzienlijk sneller zijn dan de huidige 4G netwerken. Maar het belangrijkste voordeel is dat ze een lagere ‘latency’ bieden. Hiermee wordt bedoeld dat er vrijwel geen vertraging (latency betekent vertraging) meer zit in de overdracht van informatie. Data kunnen via 5G verzonden worden in enkele duizendsten van een seconde. Deze snelheid is essentieel in bijvoorbeeld de communicatie tussen zelfrijdende auto’s. Een te hoge latency zou kunnen zorgen voor een te langzame communicatie, met ongelukken als gevolg.

De ontwikkeling van 5G netwerken is niet alleen bedoeld voor toekomstige razendsnelle communicatie en dataverkeer voor gebruikers, maar vooral voor het zogenaamde ‘internet of things’. De verwachting is dat in de komende jaren miljarden apparaten en voorwerpen via 5G met elkaar verbonden gaan worden, zodat je ze op afstand kunt uitlezen of bedienen.

Veilingen voor 2020 gehouden

De populariteit van het 4G netwerk neemt momenteel enorm toe, maar veel onderzoekers, overheden en bedrijven zijn dus ook alweer bezig met het naderende 5G netwerk. Verwacht wordt dat de 5G band voor 2020 worden geveild. Voor uiterlijk juli 2020 moeten de lidstaten in Europa hun plannen bekendmaken om de band op 700 MHz vrij te geven voor netwerken. Voor eind juni 2020 moet de band dan uiteindelijk zijn geveild. Dat heeft de Europese Commissie besloten.4g internet

Dataverbruik groeit fors

De Europese Commissie verwacht dat het mobiel dataverbruik de komende jaren fors gaat toenemen in Europa. De verwachting is volgens de commissie dat het dataverkeer zelfs met factor acht gaat toenemen de komende vijf jaar. Daardoor is er in de toekomst flink meer frequentieruimte nodig om de mobiele netwerken voldoende ruimte te geven. Volgens ingewijden wordt er zelfs gedacht aan 5G, de opvolger van het huidige 4G netwerk. Ook zou het kunnen zijn dat ‘4G+’ de komende jaren nog het toekomstbeeld zal bepalen.

Veiling in 2020?
Noord-Europese landen als Zweden, Finland, Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijken nemen het voortouw als het gaat om deze plannen. Ook in Nederland zijn er al concrete plannen gemaakt. Verwacht wordt dat in Nederland de frequentieband wordt geveild in het jaar 2019. Eerder werd dit ook voor het 4G netwerk gedaan. Providers KPN, T-Mobile, Vodafone en ook de Zweedse provider Tele2 wisten deze veiling deels te winnen.