Vanaf vandaag zijn de nieuwe sim only abonnementen van KPN gelanceerd. De grootste telecom provider van Nederland heeft het aanbod van data flink uitgebreid door de bundels met onbeperkt bellen te combineren met dubbele data. Dit betekent dat je voor dezelfde prijs bij een abonnement met onbeperkt bellen en 5000MB, nu maar liefst 10.000 MB krijgt. KPN heeft roaming vanaf vandaag tevens afgeschaft, dit betekent dat je deze bundel ook binnen de EU kunt gebruiken zoals je in Nederland doet.

Vier sim only abonnementen zijn gewijzigd

KPN heeft de vier databundels bij sim only met onbeperkte belbundel dus verdubbelt wat betreft de data. De provider biedt nu 2GB tot 50GB data per maand aan, en kiest er in tegenstelling tot T-Mobile en Tele2 dus niet voor om bundels met onbeperkt internet aan te bieden. In de laatste jaren zien we een ontwikkeling waarbij data steeds goedkoper wordt, wat leidde in twee onbeperkt internet-abonnementen van T-Mobile en Tele2 voor respectievelijk 35 en 25 euro per maand. Ook KPN moet nu mee in deze strijd en biedt dus fors meer data voor dezelfde prijs.

Hoewel de prijs voor de sim only abonnementen niet veel gestegen is of vrijwel gelijk is gebleven, heeft provider KPN de basisprijs van alle bundels wel flink aangepakt. Het is de vraag hoe lang de huidige prijzen van toepassing zijn en wanneer de prijzen dus omhoog zullen gaan.

Welke abonnementen zijn gewijzigd?

De volgende abonnementen zijn gewijzigd per vandaag: het 1GB abonnement in combinatie met onbeperkt bellen/sms heeft dus 2GB data gekregen. De prijs van dit abonnement is echter wel met een euro per maand gestegen van 25 naar 26 euro, bij een tweejarig abonnement. Zoals gezegd is het 5GB abonnement nu verdubbeld in data, hierdoor betaal je 31 euro voor 10GB. De bundel van 10GB wordt niet verdubbeld maar zelfs verhoogd naar 50GB en daar betaal je 99 euro per maand voor. De dataverdubbeling van vandaag geldt alleen voor nieuwe klanten. Abonnees met een Zorgeloos- of Alles-in-1 pakket van de provider krijgen van KPN nu ook dubbele data (KPN Compleet), vergelijkbaar met de actie die Vodafone en Ziggo samen hebben opgezet waarbij de data ook wordt verdubbeld.

Voor alle KPN klanten is het vandaag een bijzondere dag: mensen die veel reizen of van plan zijn om op vakantie te gaan in de EU, kunnen vanaf 1 juni namelijk hun databundels in de gehele EU gebruiken zoals ze dat thuis ook doen. Dit betekent dat je dus geen extra kosten krijgt voor het gebruiken van je sim only in het buitenland (EU). Officieel worden de roamingkosten per 15 juni afgeschaft. KPN schaft de extra roamingkosten per 1 juni al af.

4G netwerk ook vergroot

KPN is daarnaastop een paar plaatsen begonnen met het gebruik van frequenties in de 2100 MHz band voor het 4G netwerk. Tot nu toe waren deze frequenties gereserveerd voor het 3G netwerk. Hiermee volgt KPN concurrent T-Mobile, die hier al eerder mee begonnen was. In de afgelopen maanden testte KPN in de regio rond Den Haag en Voorburg al met 4G internet via de 2100 MHz band. Website 4gmasten.nl ontdekte dat KPN inmiddels in Vlaardingen al een 4G antenne heeft geactiveerd, die op deze band uitzend.

KPN bevestigt desgevraagd dat men de komende tijd een deel van de frequentieruimte in de 2100 MHz band wil gaan gebruiken voor 4G internet om op die manier voor extra capaciteit en snelheid in drukke gebieden te kunnen zorgen. Dat komt dan bovenop de ruimte in de 800, 1800 en 2600 MHz frequentiebanden, die ook al voor dit supersnelle netwerk is gereserveerd.

KPN op de toekomst voorbereid

Het 4G netwerk van KPN had nog lang de grenzen van zijn capaciteit niet bereikt, maar voor de langere termijn acht men een uitbreiding van de capaciteit wel noodzakelijk omdat het dataverkeer op het 4G netwerk sterk groeit. In de komende jaren wordt een nog snellere groei verwacht en het is verstandig om daarop voorbereid te zijn. Het inzetten van voormalige 3G frequenties is een logische stap, aangezien daar steeds minder mensen gebruik van zullen gaan maken. Bijkomend voordeel is bovendien dat het gebruik van meerdere frequenties tegelijk (op dit moment dus vier) steeds hogere snelheden mogelijk maakt.

Internetten op je smartphone wordt steeds leuker. Met een dekkingsgraad van 99 procent en steeds hogere snelheden kun je tegenwoordig altijd en overal online zijn. Met een sim only abonnement en 4G internet ben jij ook op de toekomst voorbereid.