Sim kaart VodafoneHet dataverbruik van de Nederlandse consument groeit. Ook uit het laatste halfjaarverslag van Vodafone blijkt dat het gebruik van mobiel internet in Nederland stijgt. Het internetgebruik bij Vodafone Nederland laat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nu een stijging zien van maar liefst 73,7 procent.

→ Ben je momenteel bezig met Sim only vergelijken? Vodafone is een uitstekende keuze vanwege dit razendsnelle 4G netwerk en de uitstekende 4G dekking in Nederland.

Halfjaarrapport

De totale omzet in het eerste half jaar van 2015 is zo’n 884 miljoen. Dit is een stijging van ongeveer 1,1 procent. De opkomst van 4G is voornamelijk verantwoordelijk voor de enorme stijging van het mobiele dataverbruik. Vodafone heeft momenteel een 4G dekking van 95 procent, en is momenteel hard bezig om uit te breiden.

4G zorgt voor een veel snellere internetverbinding waardoor meer mensen sneller kunnen surfen over het internet, en daardoor meer data verbruiken. Daarnaast zorgt het snelle internet ervoor dat een video veel sneller geladen wordt, waardoor je sneller en meer data gaat verbruiken, ook wanneer je de video vroegtijdig afsluit.

Halfjaarrapport Vodafone

Halfjaarrapport. Bron: Vodafone.nl

Vodafone zet zich in voor een opmars, schrijft het bedrijf, maar het aantal klanten is gedaald met 1,4 procent. Dit komt volgens het bedrijf door een daling in het gebruik van prepaid. Steeds minder consumenten hebben een prepaid simkaart, en steeds meer consumenten kiezen voor Vodafone Sim only. Wat betreft Sim only verwacht Vodafone dat steeds meer klanten zullen overstappen naar een Sim only abonnement met 4G, gezien de groeiende populariteit van het razendsnelle mobiele internet.

Nieuwe frequenties worden getest

Vodafone heeft daarnaast deze week een eerste test uitgevoerd waarbij de bestaande 4G-frequenties worden aangevuld door frequenties die normaal worden ingenomen door wifi-netwerken, dat heeft de provider vandaag bekend gemaakt. Deze techniek moet er in de toekomst toe leiden dat er gebruik kan worden gemaakt van extra bandbreedte op het steeds drukker wordende 4G netwerk. De capaciteit en de snelheid van het 4G netwerk zou met deze extra frequenties ook in de toekomst ruimschoots voldoende blijven. Het gaat hierbij om 5 GHz-band frequenties, die al worden gebruikt door moderne routers om snelle wifi-netwerken op te zetten. Het is een vrij hoge frequenties, wat leidt tot een hoge internetsnelheid. Een nadeel van de frequentie is dat het bereik niet erg sterk is, waardoor de nieuwe frequenties alleen in druk bezochte gebieden gebruikt kunnen worden.

3,8 miljard voor 4G frequenties

In 2012 kochten verschillende providers, waaronder Vodafone, voor zo’n 3,8 miljard euro speciale 4G frequenties. In tegenstelling tot de 4G frequenties, zijn de wifi-frequenties vergunningsvrij, en kunnen dus worden ingezet door de provider voordat daar eerst een veiling voor aan te pas komt.

Door de 4G- en wifi-frequenties gezamenlijk te gebruiken, hoopt men het Vodafone netwerk flink te verbeteren. Voorlopig zullen de nieuwe frequenties nog niet worden uitgerold, het bevindt zich nog in een testfase. Mogelijk wordt de nieuwe combinatietechniek in 2016 opgenomen in de 3GPP-standaard, waarna een eventuele uitrol van de techniek mogelijk is. Vodafone zegt hierop te hopen, aangezien 4G steeds populairder wordt. Sim only abonnementen met 4G worden steeds vaker afgesloten door de consument.

Samsung populairste telefoon

Het gebruik neemt dus toe, maar met welke telefoons gebeurt dat het meest? Met de Samsung telefoons, zo blijkt uit onderzoek. De meeste consumenten, zo’n 40 procent, bezitten momenteel een telefoon van Samsung, dat blijkt uit een onderzoek dat Deloitte recent heeft gepubliceerd. Apple volgt achter Samsung met een marktaandeel van zo’n 23 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd bij ongeveer tweeduizend Nederlandse consumenten.

In het onderzoek van Deloitte werden de mensen gevraagd van welk telefoonmerk zij een mobiele telefoon gebruikten, en van welk merk hun vorige mobiele telefoon was. Daaruit kwam Samsung met een marktaandeel van 40,5 procent als grootste uit het onderzoek.

Daarnaast blijkt dat het percentage consumenten met een Samsung telefoon groeiende is; een krappe 32 procent van de mensen zei dat hun vorige telefoon ook een Samsung telefoon was. Het is niet bekend in hoeverre Vodafone klanten een Samsung telefoon hebben ten opzichte van andere providers.

Samsung telefoon

Apple

Naast Samsung doet ook Apple het zeer goed in Nederland met een sterke groei van zo’n 16 naar 23 procent marktaandeel. Uit het onderzoek blijkt tevens dat iPhone-bezitters het meest trouw blijven aan het merk. Nokia ziet zijn marktaandeel verder krimpen van 20 naar slechts 10 procent. HTC volgt met een marktaandeel van 5,3 procent. Daarna volgen Sony (4,4 procent) en Huawei (3,8 procent). De ‘categorie overig’ is verantwoordelijk voor de overige 13 procent van de telefoons.

Uit het onderzoek van Deloitte blijkt verder dat het sim only abonnement steeds maar populairder wordt. Zo’n 37 procent van alle Nederlanders met een mobiele telefoon kiest momenteel voor een goedkoop abonnement, zonder daarbij een toestel te kopen.

Ter vergelijking; in 2013 had slechts 8 procent van alle Nederlanders een sim only abonnement. Hierbij is de prijs steeds belangrijker; de consument geeft in het onderzoek aan dat de prijs de belangrijkste factor is bij het uitzoeken van een nieuw telefoon of sim only abonnement.

4G ook populairder

Ook 4G abonnementen winnen aan populariteit, zo blijkt uit het onderzoek. Inmiddels gebruikt maar liefst 35 procent van alle Nederlanders een 4G-verbinding, wat een enorme groei betekent ten opzichte van vorig jaar. Dat is zelfs bijna drie keer zoveel als precies één jaar geleden. Hiermee is de groei van het 4G netwerk in Nederland het snelst van alle Europese landen, op Finland na.