Binnen een jaar moet 4G een snelheid van 1 gigabit per seconde hebben. Althans, dat streeft Vodafone. Bij tests in het laboratorium werd deze snelheid onlangs al bijna gehaald. Vodafone gaat de hogere snelheden nu ook op het eigen netwerk testen. De hogere downloadsnelheid moet leiden tot een aanzienlijk hogere capaciteit.

Hogere snelheid leidt tot grotere capaciteit

Hoewel Vodafone aangeeft niet te verwachten dat de klanten een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde op korte termijn nodig zullen hebben, verwacht men toch dat deze hogere snelheid binnen een paar jaar nodig zal zijn. Vodafone schat in dat eind 2018 het huidige 4G netwerk op piekmomenten aan zijn limiet zal zitten.

Door de snelheid te verhogen zou de capaciteit ongeveer vier keer zo groot moeten worden. Het gevolg zal zijn dat veel meer mensen op hun smartphone HD-video’s kunnen kijken of streamen. Op deze manier wil Vodafone de voorziene capaciteitsproblemen én de concurrentie een stap voor blijven.

Carrier Aggregation

Om de doelstelling te bereiken moeten er een paar technische wijzigingen worden doorgevoerd. Zo zal de carrier aggregation, oftewel de bundeling van frequentiebanden in de verbinding tussen telefoon en zendmast, worden uitgebreid naar vier verschillende frequenties. Ook zal er gebruik gemaakt gaan worden van 4×4 MIMO. Dat is een techniek waarbij een smartphone wordt uitgerust met vier antennes om verbinding te maken met gsm-zendmasten. Dat verhoogt de snelheid van dataoverdracht én de stabiliteit, omdat er meer kanalen zijn, waar het systeem op kan terugvallen als de basisantenne geen goede verbinding heeft.

De modulatie wordt verhoogd naar QAM 256. QAM is een techniek waarbij digitale signalen op een analoge draaggolf kunnen worden gezet om ze zo te kunnen verzenden. Zonder al te technisch te worden, is het simpel gezegd zo dat hoe hoger het getal, hoe meer data er kunnen worden overgedragen. Bij ADSL wordt gebruikt gemaakt van maximaal QAM 32, in kabelnetwerken meestal tot QAM 64. Je begrijpt dus dat QAM 256 een grote stap voorwaarts is in de techniek van data-overdracht.

Huidige generatie smarpthones ongeschikt

Al deze technische wijzigingen werken nog niet bij de huidige generatie smartphones. Er zijn echter wel al prototypes van nieuwe toestellen waarbij dit wel mogelijk is. Algemeen wordt verwacht dat je volgend jaar smartphones zal kunnen kopen met een nieuw zogenaamd X 16- modem, dat deze nieuwe technieken wél ondersteunt. Dus wil je volgend jaar een nieuw sim only abonnement afsluiten, zoek er dan een smartphone bij met deze nieuwe mogelijkheden en je bent helemaal voorbereid op de toekomst.

Heeft T-Mobile interesse in Vodafone?

Ondertussen heeft het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, en het Zweedse Tele2 hebben naar verluidt interesse in onderdelen van Vodafone Nederland. Dat meldt Bloomberg op basis van informatie van insiders. De interesse is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie, die Vodafone dwingt bedrijfsonderdelen van de hand te doen als voorwaarde voor een goedkeuring van de fusie met Ziggo-moederbedrijf Liberty Global. De provider zal hierdoor de onderdelen vast internet en telefonie af moeten stoten.

Naast Deutsche Telekom en Tele2, zouden ook kleinere partijen openstaan voor een overname. Bloomberg meldt dat onder meer M7 Group SA, Fiber Nederland en de Nederlandse Energie Maatschappij belangstelling hebben in de bedrijfsonderdelen van Vodafone. Het persbureau verwacht dat het bedrijf met het hoogste bod niet meer dan 100 miljoen euro zal betalen. Het resultaat van de biedingen zal in november bekend worden gemaakt. Overigens wilden de betrokken partijen tegenover Bloomberg niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, hoewel een woordvoerder van M7 Group SA wel bevestigde dat de satelliettelevisie-aanbieder altijd op zoek is naar nieuwe investeringen.

T-Mobile

Veranderlijke markt

De afgelopen periode onderging de telecommarkt al enkele opmerkelijke ontwikkelingen. Zo werd bekend dat de providers T-Mobile en Vodafone experimenteren met andere toepassingen voor het 4g-netwerk en maakte de Europese Commissie kenbaar geen limiet in te stellen voor gratis roaming in het buitenland. Ook werd duidelijk dat provider Simpel een investering van maar liefst 100 miljoen euro kan verwachten, zodat het bedrijf nog meer kan concurreren met goedkope sim only-abonnementen. Tot slot verovert Tele2 de markt met een geheel nieuw netwerk, die de concurrentie verder op scherp zet.

Voor sim only gebruikers zijn het daarom goede tijden. Meer concurrentie op de markt zorgt doorgaans voor mooiere aanbiedingen en een bredere toepassing van 4g zou een efficiënter gebruik van je bel- en internetbundel kunnen betekenen. Tot slot is onbeperkt gratis roaming vanaf 2017 natuurlijk de kers op de taart.

Start pilot

Aanstaande maandag start Vodafone tevens met een beperkte, publieke test voor bellen via mobiel internet. Om mee te doen aan de pilot, die al eerder werd aangekondigd, hebben gebruikers een recente Samsung smartphone nodig. De toestellen Galaxy S6, S6 Edge, S7, S7 Edge en A5 krijgen een update, om ze geschikt te maken voor de test. Alleen particuliere klanten van Vodafone kunnen deelnemen en moeten bovendien beschikken over een 4g-abonnement. De provider wil maximaal driehonderd klanten de mogelijkheid bieden aan de test mee te doen. Tijdens de pilot kunnen klanten telefoneren via 4g en eigen wifi-netwerken.

Wat is het doel van de pilot?

Vodafone beoogt met de dienst onder meer de kwaliteit van het binnenshuis bellen te verbeteren, door gebruik te maken van een stabiel wifi-netwerk. Ook hoopt de provider dat het minder tijd kost om een verbinding tot stand te brengen en streeft het naar een hogere geluidskwaliteit.

Voor bellen via wifi is een verbinding nodig van minstens 25kbit per seconde. Bij een telefoongesprek wordt via het draadloze netwerk van de beller verbinding gelegd met het Vodafone-netwerk, om vervolgens het gesprek daar op te zetten. Bellen via 4g is zoals gezegd ook mogelijk, maar wordt verrekend binnen de databundel.

Overweeg je een telefoon abonnement en zou jij ook gebruik willen maken van bellen via mobiel internet? Houd er dan rekening mee dat een gesprek via 4G verrekend wordt binnen je databundel. Zorg daarom dat je kiest voor een abonnement met voldoende MB’s of zelfs een sim only met onbeperkt internet.