Voor heel veel mensen was het natuurlijk al lang het geval, maar de Nederlandse regering heeft het nu ook officieel gemaakt: mobiel internet wordt voortaan als een basisbehoefte beschouwd, dat meldt het AD. Daarmee wordt het op één lijn geplaatst met zaken als onderdak, voedsel, water, kleding en elektriciteit.

Taak voor de overheid om mobiel internet te faciliteren

Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat zaken als mobiel internetten en contactloos betalen, maar ook bijvoorbeeld de aansturing van een zelfrijdende auto inmiddels niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse samenleving. Om die reden vindt het Kabinet de toegang tot draadloze communicatie een basisbehoefte. Minister Henk Kamp van Economische Zaken steunt de beslissing van het Kabinet. Hij geeft aan dat zonder mobiel internet de hele economie zou stagneren. Hij vindt ook dat de overheid zorg moet dragen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties om ook in de toekomst aan de nieuwe basisbehoefte te kunnen blijven voldoen.

Europa

Ook in Europees verband wordt onderkend dat mobiel internet steeds belangrijker en feitelijk vrijwel onmisbaar begint te worden. Om die reden heeft de Europese Commissie een aantal intenties uitgesproken. Om te beginnen wil de Europese Unie zich sterk maken om ervoor te zorgen dat alle huishoudens in Europa de beschikking hebben over een internetverbinding met een minimale snelheid van 100 Mbit per seconde. En men heeft al het plan WiFi4EU gelanceerd, dat ervoor moet zorgen dat er meer openbare Wifi hotspots komen.

Dus als jij ook zo iemand bent die niet meer zonder smartphone kan en het liefste dag en nacht online is, voel je dan niet bezwaard. Je bent niet de enige. Een sim only met een lekker grote databundel om zo 24 uur per dag razendsnel mobiel mee te kunnen internetten is voortaan officieel een basisbehoefte en net zo onmisbaar als riolering of elektriciteit, aldus de regering.

Mobiele dekking in Nederland

Bij goed mobiel internet hoort een goede dekking. Uit onderzoek door de NOS en een aantal regionale omroepen blijkt dat er nog behoorlijk veel mensen in Nederland kampen met een slechte mobiele dekking. Het onderzoek was bedoeld om in kaart te brengen in welke delen van het land de dekking nog onder de maat is. In totaal leverde het onderzoek 23.000 klachten op. Woon je in Nederland, dan mag je eigenlijk niet klagen over het internetbereik. Nederland staat in de top 10 van landen met de beste mobiele dekking. Toch zijn er ook in ons land nog steeds gebieden waar geen of slechte dekking is. Hier kunnen providers lang niet altijd iets aan doen. Het gaat vaak om plekken waar geen zendmast geplaatst mag worden, zoals natuurgebieden of omdat regelgeving bepaalt dat het zendvermogen beperkt moet worden.

Waar komen de meeste klachten vandaan?

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste klachten komen uit de provincies Drenthe en Noord Brabant. Volgens de NOS mag het onderzoek niet als representatief voor heel Nederland worden gezien. De ene regionale omroep is namelijk veel populairder dan de andere, waardoor de respons vanuit de luisteraars logischerwijs een stuk hoger zal liggen. Toch geeft het onderzoek wel een goed beeld van waar de grootste problemen zitten.

Veel klachten rondom Eindhoven, Drenthe en Flevoland

Wat daarbij opvalt is dat er opmerkelijk veel klachten werden gemeld vanuit de dorpen rond Eindhoven, een aantal dorpen in de provincie Drenthe en vanuit de Flevopolder. Wat je natuurlijk wel te denken geeft is dat juist in de gebieden waar de meeste klachten vandaan komen ook het meest geprotesteerd wordt tegen het plaatsen van zendmasten en antennes. Natuurlijk is het niet fijn om zo’n mast als uitzicht te hebben, maar je wilt tegelijk wel voortdurend online kunnen zijn, thuis met je vaste internet, maar ook onderweg met je smartphone en met jouw sim only abonnement. Je sluit een sim only natuurlijk niet voor niets af! Het lig wel in de lijn der verwachting dat de komende jaren het bereik in deze gebieden wordt verbeterd.