Mobiel internet wint in hoog tempo aan populariteit. Ook groeit het vertrouwen van de consument in de betrouwbaarheid ervan. Uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper blijkt dat inmiddels bijna de helft van de Nederlanders mobiel internet een betrouwbaar alternatief vindt voor vast internet. Voor 34 procent van de ondervraagden is het de overweging waard om de overstap te maken van vast naar mobiel internet. Maar dat doe je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Maar we stappen niet zomaar over!

Bij mobiel internet via 5G wil je als gebruiker natuurlijk dat de snelheid wel hoger is dan de huidige snelheid van vast internet. Op dit moment is mobiel internet via 4G nog de standaard. Daarbij is de snelheid sowieso nog lager dan bij vast internet. Maar als dat gecompenseerd wordt door een lagere prijs, zou evengoed maar liefst 44 procent van de Nederlanders toch nog wel over willen stappen. Verder vind je natuurlijk de betrouwbaarheid van het mobiele netwerk een belangrijke voorwaarde. Maar als deze even goed of beter is dan bij een vaste internetverbinding, is 37 procent van de ondervraagden eventueel bereid om te switchen.

Vergeleken met een onderzoek uit 2015 is het vertrouwen van de consument in 4G behoorlijk gegroeid. Mobiel internet wordt alleen door de meeste providers nog niet vrijgegeven voor vast gebruik. Op dit moment doen alleen KPN en T-Mobile dit nog maar. Beide providers bieden abonnementen aan waarbij je als consument ervoor kunt kiezen voor vast internet via 4G. KPN geeft aan dat slechts een paar duizend abonnees hiervoor kiezen.

T-Mobile is van plan later deze maand met een abonnement te komen waarbij de klant kan kiezen voor 4G in plaats van vast internet. Op dit moment wordt hier al uitgebreid mee getest. Dus heb je een sim only abonnement en ben je happy met je mobiele internet? Dan kun je dezelfde kwaliteit nu ook thuis ervaren.

Dataverbruik stijgt fors

De stijgende lijn in het verbruik van data via 4g abonnementen zet dan ook door. Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Consument & Markt heeft gepubliceerd*. Ook het afgelopen kwartaal hebben Nederlanders weer meer gebruik gemaakt van mobiele data via 4g, terwijl het 3g-datavolume juist voor het eerst is afgenomen. De stijging van het 4g-verbruik komt neer op ongeveer een petabyte. De afname van het datavolume van 3g bedraagt 717 terabyte, zo blijkt uit de Telecommonitor. De Autoriteit Consument & Markt denkt dat de veranderingen in datagebruik het gevolg zijn van marketingacties van providers.

Afvlakking waarneembaar
Het 4g-verbruik neemt weliswaar nog altijd toe, de stijging vlakte in de afgelopen maanden wel iets af. In eerdere kwartalen bedroeg de groei namelijk telkens drie tot vier petabyte. Het aandeel dataverbruik van KPN-klanten is met 40 tot 45 procent het grootst, een stijging van zo’n 5 a 10 procent ten opzichte van drie maanden eerder. T-Mobile en Vodafone zijn ieder verantwoordelijk voor ongeveer 20 tot 25 procent. Tele2 volgt op gepaste afstand met 5 a 10 procent van het dataverbruik, maar constateerde onlangs dat het aantal klanten flink is gestegen. Over het algemeen wordt dus een enorme stijging gezien bij sim only providers die 4G abonnementen aanbieden.

SMS-gebruik redelijk stabiel
Ook blijkt uit de Telecommonitor dat het sms-gebruik onder Nederlanders redelijk stabiel is gebleven met zo’n 760.000 verzonden berichten. Ook het aantal belminuten is al een enige tijd nauwelijks veranderd: ruim 7 miljoen minuten. De Autoriteit Consument & Markt maakt overigens nog melding van een opvallende mijlpaal. Door de toename van breedband- en mobiele telefonie, is het aantal vaste lijnen wederom gedaald: het aantal aansluitingen in Nederland bedraagt voor het eerst minder dan 1 miljoen stuks.

Kies altijd voor een abonnement met veel MB’s!

Door deze ontwikkelingen is het belangrijk dat je zorgt voor een sim only abonnement met het juiste aantal minuten en MB’s. Door de vermindering van het aantal vaste telefoonaansluitingen ben je mogelijk vaker aangewezen op de mobiele telefoon. Hierdoor is het belangrijk dat je kiest voor voldoende belminuten bij het afsluiten van een abonnement. De stijging van het gebruik van het snelle 4g kan daarnaast tot gevolg hebben dat je eerder door je databundel heen bent. Let daarom bij het kiezen van een nieuw sim only abonnement er op dat je genoeg MB’s in de databundel neemt. Zo ga je nooit over jouw bundel heen!