Voor het eerst werden in het laatste kwartaal van 2015 meer dan 30% van de bestellingen via de mobiele betaalt. Dat blijkt uit de Mobile Payments Index van het onderzoeksbureau Adyen. In Q3 2015 bedroeg dit percentage nog 30 procent. Dat betekent opnieuw een fikse stijging van het aantal mobiele betalingen.

Nederlanders betalen veel met mobiel

Steeds meer Nederlanders betalen met de mobiele telefoon. Uit onderzoek van Adyen blijkt dat Nederlanders relatief gezien vaak via de mobiele telefoon bestellingen plaatsen. In andere landen gebeurt dit minder vaak. Nederland staat zelfs op de tweede plaats als het gaat om betalingen met mobiel.

49 procent van alle betalingen wordt overigens met iDeal gedaan, waarvan ook een groot deel met de mobiele telefoon.

De bezoekers van webshops bestellen nog vaak via een tablet. De smartphone is voor webshops minder geliefd. Dit aandeel lijkt dus wel steeds groter te worden. Over het algemeen wordt er nu vaker via een mobiele telefoon iets bestelt dan met een tablet. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Van alle betalingen van digitale goederen werd 27 procent afgerekend via mobiele telefoons. 7 procent verliep via een tablet.

De oorzaak van het groeiend aantal mobiele betalingen is dat steeds meer webshops het gemakkelijker maken om via de mobiele telefoon te betalen. Daarnaast worden steeds meer webshops ‘mobile friendly’. Ook kiezen steeds meer Nederlanders voor een smartphone. Al dan niet in combinatie met een sim only abonnement, waarmee ook gemakkelijker bestellingen kunnen worden afgerond dan met een laag kwalitatieve smartphone.

ABN start met pilot

De Nederlandse bank ABN Amro start tevens met een test voor nfc-betalingen voor gebruikers van een Android-smartphone en wearables, zo blijkt uit een bericht dat het bedrijf via zijn eigen app aan klanten heeft verstuurd. De dienst maakt gebruik van een applicatie met de naam Wallet en zal later dit jaar te downloaden zijn. Hiermee wordt ABN Amro de derde Nederlandse bank die nfc-betalingen ondersteunt. Eerder stelden Rabobank en ING al speciale apps beschikbaar.

contactloos betalen abn

NFC-chip

Een NFC-chip maakt het mogelijk contactloos te betalen. Dit is vooral interessant voor gebruikers die hun telefoon vaak bij de hand hebben. Daarnaast is het systeem veiliger dan contactloos betalen via de bankpas. Een gebruiker heeft immers zelf de controle over wanneer er betaald kan worden, terwijl de chip op de pas altijd is geactiveerd. De pilot van ABN Amro biedt ruimte aan vijfduizend klanten: “We hebben de mobiel betalen-app al getest en hij is klaar voor gebruik”, zo bevestigt een woordvoerder aan technologiewebsite Tweakers.net.

ABN Amro kondigt aan dat Wallet zal werken op alle telefoons die voorzien zijn van Android-versie 4.4 of nieuwer en beschikken over een nfc-chip. De smartphones HTC One M7, HTC One M8, OnePlus One, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, LG G3, Huawei Ascend P7 en de Elephone P9000 blijken echter niet te worden ondersteund. Het is niet duidelijk waarom bezitters van deze telefoons geen gebruik kunnen maken van de app.

Een iPhone-versie staat voorlopig niet in de planning. Apple biedt applicatieontwikkelaars namelijk geen toegang tot de nfc-chip van iPhones. Apple’s alternatieve dienst Apple Pay is in Nederland nog niet beschikbaar.

 

Meer informatie over mobiel betalen met NFC, per bank: