In het afgelopen jaar 2014 zijn er voor de mobiele telefonie meer abonnementen op basis van sim only afgesloten dan de meer reguliere abonnementen met een (zogenaamd gratis) toestel. Gedurende de laatste drie maanden van 2013 was 42% van de abonnementen die werden afgesloten een sim only. De rest waren dus nog abonnementen waarbij je bij het afsluiten van het abonnement ook een nieuw toestel ontvangt. Tegenwoordig zijn de helft van de afgesloten bundels een sim only.

Sim onlySimkaart

Bij een abonnement met toestel ontvang je een nieuwe sim kaart en een nieuw toestel. Voor de duur van je contract betaal je maandelijks een vast bedrag, waarbij je je nieuwe toestel als het ware afbetaalt. Je maandlasten zijn hierdoor dan ook wat hoger. Bij een sim only ontvang je alleen een nieuwe sim kaart. Je blijft je eigen oude telefoon gebruiken of misschien kun je elders voordelig aan een nieuwe telefoon komen. In ieder geval blijven je maandlasten hierdoor een stuk lager.

De lagere maandlasten zijn zeker een belangrijke oorzaak van de toename van de verkoop van de sim only abonnementen. Daarnaast worden mobiele telefoons steeds sneller meer voordelig en schaffen consumenten dus vaker zelf een mobiele telefoon aan.

Concurrentie

duim_omhoog[1]Er is momenteel sprake van veel concurrentie tussen de verschillende providers. Er is een soort tweestrijd tussen de zogenaamde virtuele providers zoals Simyo, Ben en Youfone (die gebruik maken de netwerken van de grote providers) en de grote en meer bekende providers zoals KPN, Vodafone en T-Mobile. Vooral de virtuele providers zijn de strijd om de consument aangegaan. Prijzen worden regelmatig aangescherpt en de ene actie volgt de andere op. Mede hierom is het zeker raadzaam om goed geïnformeerd te zijn, alvorens een nieuw abonnement af te sluiten.

Als je van plan bent om een sim only af te sluiten, zorg dan dat je goed beslagen ten ijs gaat. Anders zie je door de bomen het bos niet meer, want het aanbod is enorm. Enig inzicht in het huidige verbruik van je mobiele telefoon en de daarbij behorende kosten zijn hierbij eigenlijk onmisbaar.

Op onze homepage kun je eenvoudig en snel sim only vergelijken. Zo heb je altijd de beste deal.

Simkaart verdwijnt wellicht

Soms is het wat irritant dat je een simkaart moet verwisselen bij het overstappen van provider. Daar heeft de industrie inmiddels wat op gevonden. De simkaart zou in zijn huidige vorm wel eens van de markt kunnen gaan verdwijnen. Dat suggereren de laatste geruchten waarin wordt gemeld dat Apple en Samsung onderzoek doen naar een zogenaamde e-SIM. Zowel Apple als Samsung pleitten namelijk voor een andere methode dan nu wordt gebruikt, namelijk een methode waarin de simkaart wordt ingebouwd in de telefoon en niet meer vervangen hoeft te worden. Dit zou de naam e-SIM krijgen.

Simkaart

De simkaart is het kleine kaartje dat je in het mobiele telefoon toestel moet stoppen als je van abonnement of telefoon wisselt. Je ontvangt hem van de provider wanneer je een nieuw abonnement afsluit. De afmetingen van de simkaart zijn de afgelopen jaren als steeds kleiner en kleiner geworden. Eerst was er nog de simkaart, daarna de ‘mini’, ‘micro’ en ‘nano’ simkaart. Reden voor deze verkleining is dat de benodigde ruimte die een telefoon nodig heeft om een simkaart te lezen steeds kleiner wordt.

e-SIM komt eraan

Of de e-SIM er daadwerkelijk gaat komen zal afgewacht moeten worden. Het liefst zien Apple en Samsung de simkaart in ieder geval volledig verdwijnen, zo meldt de Financial Times in de krant. Het alternatief werkt dan zo: in een menu op je telefoontoestel kun je van aanbieder wisselen, en daarbij hoef je dus geen nieuwe SIM-kaart te krijgen.

Onlangs lanceerde Apple al haar eerste eigen simkaart, de AppleSIM. Deze kaart is niet gebonden aan een abonnement, maar in plaats daarvan kan de gebruiker via een menu de aanbieder kiezer voor op de iPad. Deze vorm wordt door Apple gezien als een soort tussenoplossing van de e-SIM en wordt niet door alle providers omarmt. Of de simkaart inderdaad gaat verdwijnen, zal afgewacht moeten worden.

Verwacht wordt dat de GSMA wel vaart gaat zetten op de ontwikkeling van de eSIM.