KPN is begonnen met het uitrollen van VoLTE. Dat staat voor Voice over LTE. Met behulp van deze technologie moet je voortaan kunnen bellen via het 4G netwerk van KPN. Op dit moment is het nog zo dat als je telefoneert met je mobiel, je terug wordt geschakeld naar het 3G netwerk of zelfs naar het 2G netwerk. Het 4G netwerk wordt alleen gebruikt voor mobiel dataverkeer. Daar is het netwerk ook speciaal voor bedoeld, dus om te kunnen bellen via 4G netwerken moet het telefoongesprek worden verwerkt als ware het dataverkeer. Dat is precies wat de VoLTE technologie doet.

Gefaseerde uitrol

De techniek gaat gefaseerd uit worden gerold. Als je KPN klant bent met een Samsung Galaxy S6 of S6 Edge dan kun je als eerste telefoneren via 4G. In de komende maanden worden dan stapsgewijs ook alle andere smartphones geactiveerd. Bellen via het 4G netwerk moet volgens KPN de nieuwe standaard gaan worden in het mobiele telefoonverkeer. Op het 4G netwerk worden telefoongesprekken veel sneller tot stand gebracht en de geluidskwaliteit is veel hoger dan bij 3G. Bovendien hoeven klanten voortaan niet meer naar 3G of 2G te worden teruggeschakeld, zodat de veel snellere 4G verbinding actief kan blijven tijdens het gesprek.

Een andere nieuwe techniek waar KPN in 2017 mee zal gaan komen, is het bellen over het eigen Wifi netwerk. Deze techniek heet Voice over Wifi, oftewel VoWIFI. Als je thuis of op je werk een slechte mobiele dekking hebt, kun je op die manier toch een goede verbinding voor je telefoongesprek tot stand brengen. Als je smartphone geschikt gemaakt is voor VoWIFI, zal hij automatisch het snelste signaal kiezen, dat kan dus 4G zijn maar ook Wifi. Als de verbinding met het ene netwerkt wegvalt, zal je telefoon zelf naadloos overschakelen naar het andere netwerk.

Uitrol belemmerd door afluisterstation

De ontwikkeling van het 4G-netwerk van KPN in Nederland wordt ernstig bemoeilijkt. De reden is tamelijk bizar te noemen. De boosdoener is namelijk een afluisterstation. Dit bevindt zich in het Friese dorpje Burum. Het afluisterstation bestaat uit een aantal grote schotelantennes, waar zowel de Nederlandse als de Amerikaanse overheid gebruik van maakt om satellietcommunicatie mee af te luisteren. Deze afluisterapparatuur maakt gebruik van dezelfde frequentieband waar ook de providers gebruik van maken voor hun 4G-netwerken. En dat kan de ontvangst van het afluisterstation in Friesland storen. Mensen met een 4G sim only abonnement kunnen hier dus ook hinder van ondervinden.

Frequentiebanden

Om de snelheid van de 4G-netwerken verder te kunnen ontwikkelen en de netwerken verder uit te bouwen, heeft de Europese Unie de 3 GHz-frequentieband aan de providers toegewezen. Meer specifiek wordt gebruik gemaakt van de banden ‘42’ en ‘43’. Deze banden beslaan het spectrum van 3400 tot 3800 MHz. Het is precies dit spectrum waar de schotels van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD ook gebruik van maken. In de omgeving van Burum mogen deze banden echter niet worden gebruikt, in verband met de staatsveiligheid. Een verstoring van het afluisterstation zou immers ertoe kunnen leiden dat belangrijke informatie niet door de inlichtingendiensten kan worden onderschept.

Het vervelende is dat de band die nu niet gebruikt mag worden voor het verder ontwikkelen van 4G zo ongeveer half Nederland beslaat. Onder andere het gehele oppervlak van de gemeente Amsterdam valt eronder. De Nederlandse overheid kan helaas erg weinig aan het probleem doen. Volgens Europese regels Is Nederland in principe weliswaar verplicht om indien nodig wijzigingen aan te brengen in het frequentiebeleid. Maar er is in Nederland sprake van een unieke situatie omdat de staatsveiligheid ermee gemoeid is. Daarom weigert de overheid om licenties af te geven voor het gebruik van de betreffende frequenties.

Kwartaalcijfers

Verder werden de kwartaalcijfers deze week bekendgemaakt. KPN heeft de cijfers over het derde kwartaal van 2016 gepresenteerd. De omzet daalde met 2,6% tot 1,72 miljard euro. De brutowinst steeg met 10% naar 665 miljoen euro. Het nettoresultaat viel wel fors lager uit dan in het derde kwartaal van 2015, het daalde met maar liefst 48%. Dit was voornamelijk te wijten aan obligatieleningen in september ter waarde van 120 miljoen euro. KPN investeerde in het afgelopen kwartaal voor 265 miljoen euro. Dat is minder dan in de voorgaande kwartalen, toen het bedrijf veel geld stak in de ontwikkeling van het 4G netwerk.

Forse klantengroei

Het aantal klanten groeide over de gehele linie. Met name het aantal mobiele klanten nam flink toe. Zo wist KPN 36.000 nieuwe mobiele abonnees aan zich te binden. Ook interactieve TV van KPN doet het goed. Het aantal abonnees van dat product steeg met 22.000. Er kwamen 6.000 nieuwe breedband abonnees bij. Er komen met name steeds meer abonnees bij die de combinatie van vaste en mobiele producten kunnen waarderen. Hun aandeel in het totale mobiele klantenbestand steeg van 28% vorig jaar tot 40%.

In het afgelopen kwartaal werd ook bekend dat KPN behoort tot de tien meest duurzame telecombedrijven ter wereld. Iets waar het bedrijf erg trots op is, zo liet CEO Eelco Blok weten. Hij ziet het als een stuk erkenning voor het maatschappelijke beleid van KPN. Ook is hij heel tevreden over de verbeteringen die KPN heeft gerealiseerd op het gebied van zowel vaste als mobiele abonnementen en over de ontwikkeling van het 4G netwerk, dat tijdens testen een constante downloadsnelheid van 1,1 Gbps behaalde. Dat is mooi nieuws als je overweegt om een sim only abonnement bij KPN aan te schaffen.