Er is in 2015 veel mogelijk geworden als het gaat over telefonie met je mobiele telefoon. Het is in dit jaar onder andere mogelijk gemaakt om met applicaties als Whatsapp en Facebook te bellen met je eigen contacten. Aan het begin van 2016 willen providers het mogelijk maken om ook over 4G te bellen. Dit is een plan wat met name KPN heeft.

Bellen met KPN

KPN bellen met 4GKPN zou al enige tijd aan het testen zijn met de technologie voor bellen over 4G. Sim only klanten zullen standaard met 4G kunnen bellen. KPN vermoedt nog dit kwartaal klaar te zijn om VoLTE te introduceren bij haar klanten. Het bellen over het 4G zou inhouden dat klanten tegelijkertijd kunnen bellen en ook met 4G kunnen internetten. Op dit moment is dat namelijk nog niet mogelijk. Het wordt hierbij alleen niet mogelijk gemaakt om tijdens een gesprek dingen op te zoeken via een 4G-verbinding. Een netwerk zal vanaf nu dan ook een gesprek sneller tot stand kunnen brengen. Op dit moment kost het nog ongeveer 7,5 seconde om een gesprek op te starten, met VoLTE zal dat naar twee tot vier seconden verlaagd kunnen worden. KPN geeft nog een voordeel aan bij deze nieuwe manier van telefoneren, namelijk dat de geluidskwaliteit wordt verbeterd. Er zal ook een optie komen om met 4G te videobellen.

Alleen voor klanten?
Het lijkt erop dat VoLTE vanaf 2016 alleen gebruikt kan worden onder KPN klanten zelf. Je kan nog geen gesprek starten met iemand met een andere provider, wanneer je wil bellen over 4G. Mocht je dat toch proberen, dan zal het toestel van degene die je belt meteen terugschakelen naar een 2G- of 3G-verbinding. Je eigen toestel zal dan wel actief blijven op het 4G-netwerk. Tot op heden heeft KPN nog niet bekend gemaakt welke toestellen compatibel zijn voor het gebruik van VoLTE in 2016. De kans is wel groot dat het aantal toestellen de komende maanden nog zal toenemen.

Fors meer dataverbruik

Uit onderzoek komt naar voren dat de klanten van KPN steeds meer mobiel internet gebruiken. Dit komt naar voren uit cijfers die laten zien dat de provider steeds meer abonnementen verkoopt met een grote databundel. Het heeft ook te maken met de opkomst van 4G. De kwartaalcijfers van het telecombedrijf bevestigen dit.

Wat verbruikt een gemiddelde klant dan?
Een KPN-klant gebruikt gemiddeld ongeveer 913 MB per maand. Het gaat hier over een stijging, zeker als het wordt vergeleken met 2013 want toen gebruikten KPN-klanten nog geen 300 MB per maand. In totaal hebben ongeveer 3,5 miljoen mensen een mobiel abonnement bij KPN afgesloten. KPN denkt dat er meer data wordt verbruikt door het landelijke 4G-netwerk. Hierdoor zouden klanten namelijk makkelijker meer data gebruiken. Ook is 4G snel genoeg voor het kijken van een film op Netflix. Veel klanten gebruiken het ook voor het beluisteren van een liedje op Spotify. Deze activiteiten verbruiken allebei meer data dan te denken aan het openen en beantwoorden van een e-mail.

Meer MB’s over de toonbank

Er kan nog meer worden afgeleid uit de cijfers van KPN. De aanbieder van mobiele telefonie heeft namelijk zelf ook bijgedragen aan het succes van grotere databundels. Er zijn namelijk door de provider meer MB’s voor dezelfde meerprijs verkocht. Hierbij kostte het upgraden van 1 naar 5 GB in februari van vorig jaar nog 10 euro. Het is nu maar vijf euro. Je krijgt voor vijf euro extra een datalimiet van 10 gigabyte. Er kan ook worden gezegd dat de helft van de klanten een databundel heeft van 1 gigabyte of minder. KPN heeft als doel om deze groep mensen in de toekomst over te halen om te kiezen voor een grotere databundel.

KPN ziet het aantal klanten met een bundel van een gigabyte of meer wel stijgen, een jaar geleden had 25% van de klanten een bundel van 1 gigabyte of meer en dat inmiddels 45% geworden. Het is bij KPN helaas nog niet mogelijk een databundel met onbeperkt internet af te sluiten. Alleen provider Robin Mobile biedt de mogelijkheid aan om een sim only abonnement met onbeperkt bellen, sms’en en internetten af te sluiten.

Waarom KPN?

KPN heeft voor ieder budget en voor ieder verbruik een abonnement in het aanbod. Je kunt kiezen uit maar liefst acht verschillende Sim Only abonnementen die tussen de €12,50 en €37,50 per maand kosten. Let op: de genoemde prijzen zijn gebaseerd op de gevonden prijzen op de datum van dit bericht.

1. Vanwege de prijzen

Het goedkoopste abonnement van KPN bevat 100 minuten of sms’jes en heeft geen internetbundel. Voor €15,- per maand krijg je 300 minuten of sms’jes. Het Basis Mobiel Basis abonnement kost €17,50 per maand, heeft 150 minuten of sms’jes en 500 mb internet. Als je vooral veel gebruik maakt van internet, kun je kiezen voor het Vooral Internet Instap abonnement. Je betaalt dan €20,- per maand, krijgt 150 minuten/sms’jes en een internetbundel van 1 GB. Voor de grote dataverbruiker is het Vooral Internet Standaard abonnement een goede optie. Naast 200 minuten/sms’jes krijg je een internetbundel van maar liefst 5 GB. Je betaalt hiervoor €25,- per maand.

Als je je geen zorgen wilt maken over je verbruik, kun je kiezen uit de abonnementen Zorgeloos Instap en Zorgeloos Standaard. Voor het eerste contract betaal je €27,50 per maand. Je kunt dan onbeperkt sms’en en bellen en je krijgt maandelijks 1 GB internet. Met Zorgeloos Standaard kun je eveneens onbeperkt sms’en en bellen. Je betaalt €32,50 per maand en krijgt een internetbundel van 5 GB. Het duurste abonnement kost maandelijks €37,50. Naast onbeperkt bellen en sms’en kun je met Zorgeloos Premium+ 10 GB per maand verbruiken.

KPN sim only abonnement2. Vanwege de contractduur

Je kunt kiezen voor een contractduur van één of twee jaar. Als je kiest voor twee jaar gelden de prijzen die hierboven zijn genoemd. Als je kiest voor een contract van een jaar vallen de prijzen iets hoger uit. Ben je zeker van je verbruik voor de komende periode, dan ben je dus voordeliger uit met een contract van 24 maanden. Daarnaast kun je ook kiezen voor een Spotify bundel. Je betaalt hiervoor €10,- per maand en je kunt deze bundel maandelijks opzeggen. Je krijgt hiervoor 1500 mb dataverbruik bovenop je internetbundel en je hebt altijd en overal toegang tot je favoriete muziek. Als je meerdere abonnementen op één adres hebt afgesloten, kun je je mb’s delen met het gezin. Je krijgt ook nog eens korting voor elk Sim Only abonnement dat je afsluit op hetzelfde adres.