Dat KPN er naar streeft om de hoogste pieksnelheden te bereiken met hun 4G netwerk, is bekend. De provider probeert dan ook constant hun 4G netwerk verder te verbeteren. Dat heeft er toe geleid dat KPN een snelheidsrecord heeft behaald op haar 4G netwerk. Samen met Ericsson en Qualcomm, de partners van KPN, wist de provider met 4G mobiel internet een download snelheid van maar liefst 391 Mbps te bereiken.

Hoogste snelheid ooit gemeten

Volgens KPN is deze 391 Mbps de hoogste downloadsnelheid die ooit is gemeten via een 4G netwerk in Nederland. De downloadsnelheid kon worden bereikt doordat er gebruik werd gemaakt van de nieuwste technologieën. Het record werd namelijk via een 4G-antenne in Delft behaald, waar nieuwe software van Ericsson was geïnstalleerd en waarbij Qualcomm een testtoestel leverde die de nieuwste technieken ondersteunt.

KPN zegt nog lang niet klaar te zijn met het verder optimaliseren van de downloadsnelheden met 4G. Eerder maakte de provider al bekend dat de snelheid van haar 4G netwerk dit jaar verder wordt opgeschroefd naar maximaal 375 Mbps. Hiervoor wordt een ’triple carrier aggregatie techniek’ gebruikt, waarbij drie frequenties worden gebruikt voor één verbinding via 4G. Door deze drie frequenties te combineren kunnen dus deze pieksnelheden worden bereikt.

Snelheid afhankelijk van telefoon
Helaas betekenen deze snelheden niet dat alle klanten bij KPN binnenkort gebruik kunnen maken van deze extreme snelheden. De klanten moeten namelijk wel over een geschikte smartphone beschikken omdat niet alle smartphones overweg kunnen met de techniek. Ook is de nieuwste software slechts geïnstalleerd bij enkele antennes in Nederland.

Telefoons die de nieuwe techniek ondersteunen zijn de Samsung Galaxy S7 (Edge), de LG G5 en de HTC One A9. Dit jaar zullen de duurste nieuwe smartphones ook beschikken over ondersteuning voor deze techniek. Snelheden als 391 Mbps kunnen voorlopig met een commercieel toestel nog bij lange niet worden behaald. Het toestel van Qualcomm was geen commercieel toestel, maar een customized toestel met de nieuwste technologieën.

Small cells

KPN heeft daarnaast in Nederland de dekking en de capaciteit van het 4G netwerk verder uitgebreid. De provider heeft al het 4G netwerk met de beste dekking in Nederland, maar dat wordt dus nog verder uitgebouwd. KPN geeft aan dat zij dit doen met zogenoemde ‘small cells’ die geplaatst worden op drukke plaatsen in Nederland. Als eerste was bijvoorbeeld het Rembrandtplein in Amsterdam aan de beurt. KPN-klanten merkten het verschil meteen; een betere dekking en bereikbaarheid van 4G op deze drukke plaats.

Wat zijn small cells?

Small cells zijn kleine antennes die in een straat of op een plein worden geplaatst om extra netwerkdekking te verkrijgen. Ze worden dus vooral ingezet op zeer drukke plaatsen in grote steden. Verwacht wordt dat KPN de komende tijd meer van dit soort small cells zal gaan plaatsen op drukke plaatsen in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De small cells hebben een bereik van ongeveer 200 meter. Ericsson levert de antennes die zo klein zijn, dat ze met gemak op een gevel geplaatst kunnen worden of op een gebouw kunnen worden geplaatst. Op het Rembrandtplein is er voor gekozen om de small cell op een tramhalte te plaatsen.

De small cells zijn voorbereid op de toekomst en ondersteunen niet alleen 4G, maar ook het nóg snellere 4G+. De small cells hebben een enorm positieve invloed op de pieksnelheden van het netwerk. KPN schrijft dat op het Rembrandtplein snelheden kunnen worden bereikt van 200 Mbps. En dit is hard nodig volgens KPN: “Op bijvoorbeeld het Rembrandtplein komen veel mensen tegelijkertijd bijeen. Zeker in het weekend wordt er enorm veel data verstuurd. Dankzij de small cells, is de kwaliteit op deze druk bezochte plekken beter dan ooit.”

Vodafone

Ook Vodafone Nederland is bezig met het plaatsen van deze zogenaamde small cells. Vodafone kiest niet voor de zeer kleine antennes zoals KPN, maar plaatst een stuk grotere antennes op daken en in masten.

  • Geinteresseerd in het razendsnelle KPN netwerk? Kijk dan eens op onze KPN pagina. Of vergelijk op de homepage van Simonlyvergelijken.nl alle sim only abonnementen.