Vodafone Nederland heeft de resultaten over het eerste halve boekjaar gepresenteerd. De omzet is in die zes maanden met 2,7 procent gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2015 tot een totaal van 859,6 miljoen euro. De bruto winst daalde zelfs met 6,5 procent tot 159 miljoen euro. Ook het totaal aantal abonnees nam af, met 68.000. In totaal heeft Vodafone in Nederland nu 4,963 miljoen klanten. Internationaal gezien presteert Vodafone in Nederland opvallend zwak. Het enige andere land waar de dienstenomzet ook daalt, is Malta.

Vaste telecomdiensten

In de eerste zes maanden van 2016 kwam Vodafone met de mededeling dat het voornemens was om een samenwerking aan te gaan met Liberty Global. De Europese Commissie stak daar echter een stokje voor. De plannen kunnen alleen doorgang vinden wanneer Vodafone zijn vaste tak, Vodafone Thuis, afstoot. Inmiddels is bekend geworden dat deze tak zeer waarschijnlijk verkocht wordt aan T-Mobile. Deze overname is overigens pas bekend geworden nadat het eerste halfjaar al afgesloten was en is dus niet in deze cijfers meegenomen.

Klantenaantallen lopen terug

Als belangrijkste oorzaken voor de dalende omzet, wijst Vodafone op de teruglopende inkomsten uit roaming. Dit verlies aan inkomsten heeft men niet kunnen compenseren met kostenbesparingen. Verder is de concurrentie op de telecommarkt een stuk heviger geworden. Dit is terug te zien in de teruglopende klantenaantallen. Met name het aantal prepaid klanten daalt sterk, met 56.000. Het aandeel postpaid abonnees is hierdoor toegenomen tot 77 procent van het totale aantal klanten. Dat is in principe wel gunstig, want de postpaid abonnee brengt gemiddeld 30,80 euro in het laatje, de prepaid klant slechts 3,80 euro. Het aantal abonnees van Vodafone Thuis is wel met 20.000 gestegen tot 143.000 in totaal. Maar deze afdeling zal dus naar alle waarschijnlijkheid verkassen naar T-Mobile.

Dataverbruik stijgt

Vodafone maakt verder melding van een stijging van het dataverbruik. Ook andere providers, zoals T-Mobile en Tele2 hadden dit al aangegeven. In het afgelopen halfjaar gebruikten klanten 31,1 procent meer data. Volgens Vodafone komt dit omdat een steeds groter aandeel van hun twee miljoen mobiele abonnees over de juiste smartphone beschikt. Daardoor kunnen ze met bijvoorbeeld hun sim only bij Vodafone gebruikmaken van het supersnelle 4G-netwerk van de provider.

Nieuws over bundels

De Vodafone RED en Vodafone BLACK abonnementen zijn op de schop gegaan. Met deze ontwikkeling volgt Vodafone telecomaanbieder KPN, maar is de intreeddatum van de nieuwe regels omtrent roaming in Europa voor. Als je nu kiest voor Vodafone RED of Vodafone BLACK kun je zonder extra kosten buiten Nederland telefoneren en sms’en. Vanaf je vakantieland kun je zonder zorgen het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen. Echter zijn de kosten voor bellen vanuit Nederland naar het buitenland nog even duur.

Prijs omhoog bij één pakket

De verandering betreft in totaal vier abonnementen van Vodafone, maar van slechts één pakket gaat de prijs omhoog. Als je een Vodafone RED Essential, Vodafone RED of Vodafone Black abonnement afsluit, betaal je dezelfde prijs als hiervoor. Respectievelijk betaal je 26 euro, 30 euro of 89 euro per maand. De prijs van Vodafone RED Super stijgt echter. Nieuwe abonnees betalen niet langer 36 euro per maand. De abonnementsprijs is verhoogd naar 37,50 euro per maand. In de bundels zijn een beperkt aantal minuten opgenomen waarmee je gratis naar het buitenland bellen kunt.

Kosten voor roaming afgeschaft

Hoewel je straks vanuit je zwembad in Italië het thuisfront jaloers maken kunt, kun je dit niet eindeloos blijven doen. De kosten moeten uiteindelijk betaald worden. Vanaf nu betaal je bij Vodafone RED of Vodafone BLACK abonnementen geen kosten voor roaming meer. In plaats daarvan wordt het verbruik uit je standaardbundel gehaald. Wanneer je bundel leeg is, betaal je als vanouds de verhoogde prijzen. Al is dat natuurlijk altijd beter dan een maand na thuiskomst een torenhoge rekening voor je kiezen te krijgen. Ook bij een abonnement met sim only zijn de kosten in het buitenland laag te houden. Activeer hiervoor de juiste bundel in jouw sim only abonnement.

Alleen wanneer je een nieuwe Vodafone RED of Vodafone BLACK abonnement afsluit of je huidige abonnement verlengt, kun je gebruik maken van deze verandering. Tot en met 15 juni 2017 in ieder geval. Daarna moet elke telecomprovider deze wijzing hebben ingevoerd. Op deze manier wilt Europa één grote telecomzone vormen. Hoogstwaarschijnlijk zullen andere telecomaanbieders het voorbeeld van KPN en Vodafone snel opvolgen. Overigens mogen alle providers onderling alsnog kosten in rekening brengen. Echter zijn deze kosten aan een maximumtarief gebonden.

Bellen over wifi-netwerk nu ook mogelijk

Apple is ondertussen begonnen met de uitrol van iOS 10.2 voor iPhones. Onderdeel van deze update is de VoWifi optie voor Vodafone klanten. Vodafone heeft deze functie inmiddels ook ingeschakeld voor klanten met een iPhone. Hierdoor is het voor hen voortaan mogelijk om met hun telefoon te bellen via wifi netwerken.

Aan het begin van het jaar kondigde Vodafone al aan dat het VoWifi in Nederland zou gaan activeren. Deze afkorting staat voor ‘Voice over Wifi’, een techniek waarmee een daarvoor geschikt gemaakte smartphone naadloos kan overschakelen tussen het mobiele netwerk en eventuele beschikbare wifi netwerken. Dus als je onderweg bent en het bereik van je mobiele netwerk dreigt weg te vallen, dan wordt je telefoongesprek automatisch overgeschakeld op het beschikbare wifi netwerk. Je merkt hier zelf niets van en kunt gewoon ongestoord verder met je gesprek. Zo ben je echt altijd en overal bereikbaar en is ook de kwaliteit van je verbinding gewaarborgd.

Voortaan ben je altijd bereikbaar

De mobiele netwerken in Nederland behoren tot de allerbeste in de wereld. Toch is het onmogelijk voor providers om een 100 procent dekking te garanderen. Vooral binnen in gebouwen valt de mobiele dekking nog weleens weg. Dankzij de VoWifi technologie hoeft dit dus in het vervolg geen probleem meer te zijn. Zolang er maar een beschikbaar wifi netwerk in de buurt is, zal je altijd bereikbaar blijven.

De iPhone van Apple is de eerste smartphone waarmee VoWifi mogelijk is. Heb jij een iPhone en een sim only bij Vodafone? Dan vind je in het instellingenmenu de optie om het bellen via wifi aan of uit te zetten. Vind je het belangrijk om altijd en overal telefonisch bereikbaar te zijn, dan zet je de optie uiteraard aan.