Vodafone gaat in de toekomst databundels speciaal voor in de auto aanbieden. De provider gaat daartoe een samenwerking beginnen met autofabrikant Ford, gericht op de ontwikkeling van een Wifi hotspot voor in de auto. Dat hebben de beide bedrijven aangekondigd op het Mobile World Congress. Ford wil in de toekomst graag in meerdere Europese landen een LTE-modem in de auto integreren. Deze modems komen dan in verbinding te staan met databundels van Vodafone.

FordPass App voor data van je auto en live updates verkeer

Alle diensten zullen worden geïntegreerd in het zogeheten ‘Sync’ multimediasysteem. Dit bevindt zich in het dashboard. Als je een abonnement hebt op FordPass connect, kun je voortaan ook verbinding maken met het mobiele netwerk van Vodafone. Via de FordPass App kun je dan allerlei data van je auto zien. Maar bijvoorbeeld ook de onderhoudsgegevens opvragen en live updates ophalen over files om je navigatie te optimaliseren.

Natuurlijk heb je wel een databundel nodig om de app te laten werken. Vodafone gaat deze databundels in eerste instantie alleen aanbieden in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Later volgen dan ook nog Italië en Spanje. Het is op dit moment nog niet bekend hoe groot de bundels worden en wat ze zullen gaan kosten.

Vooralsnog is de concurrentie voor mobiele diensten in de auto nog zeer beperkt. Je kunt als automobilist wel een andere simkaart in je auto steken. De kans is echter groot dat dan de diensten van het betreffende automerk niet goed of zelfs helemaal niet meer zullen werken. Je zit als bestuurder van een Ford dus in feite voorlopig nog wel vast aan de door Ford gekozen aanbieder, in dit geval dus Vodafone. In de toekomst wordt het wellicht mogelijk om je sim only te koppelen aan de auto door middel van de eSIM.

Samenwerking Audi en Huawei

De telecomprovider heeft daarnaast bekendgemaakt te gaan samenwerken met smartphonefabrikant Huawei en autofabrikant Audi. Ze gaan namelijk het doorgeven van informatie tussen auto’s via een 4G netwerk testen. Dat hebben de drie partners bekendgemaakt tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Tijdens het congres gaven de drie al een demonstratie van de mogelijkheden op het Circuit de Catalunya, het Formule 1-circuit van Barcelona.

Tijdens de demonstratie werd gebruik gemaakt van een modem van Huawei om contact te maken met een lokaal 4G netwerk van Vodafone Spanje. Hiervoor maakte Vodafone gebruik van haar 2,6 GHz vergunningen. Om contact te maken met het netwerk werd bovendien speciale, aangepaste software gebruikt. Op het congres lieten Vodafone, Huawei en Audi vervolgens in een testopstelling een aantal scenario’s zien. Hierin speelde de voorste auto informatie door aan de auto’s die erachter reden. Het doorgeven van de informatie verliep via 4G.

Informatie delen met andere automobilisten

Voorbeelden van informatie die op deze wijze doorgegeven kunnen worden zijn waarschuwingen voor een noodstop of een rood verkeerslicht of voor een gevaarlijke situatie met een overstekende voetganger. Maar het moet in de toekomst ook mogelijk worden om een videofeed van de voorste auto te laten zien in het dashboard van de auto’s die erachter rijden. Hiervoor zullen dan camera’s in auto’s geplaatst worden waarvan de beelden met andere automobilisten gedeeld kunnen worden. Op die manier kunnen zij allerlei verkeerssituaties beter inschatten.

Bij het experiment werd gebruik gemaakt van de gecombineerde kennis van Vodafone en Huawei over netwerken, het 4G netwerk van Vodafone Spanje en een modem van Huawei. In februari deden de provider en de smartphonefabrikant ook al een succesvolle test in Duitsland. Vorig jaar oktober maakte Vodafone bekend zich ook op de ontwikkeling van connected cars te willen gaan richten.