Het heeft bijna een jaar geduurd, maar de lang verwachte fusie van Vodafone en Ziggo in Nederland is eindelijk een feit. Op Oudejaarsdag maakten beide providers bekend dat de oprichting van de joint venture is afgerond. De naam van het nieuwe bedrijf wordt VodafoneZiggo. Vodafone en Ziggo hebben allebei de helft van de aandelen in de nieuwe onderneming, zodat er sprake is van een gelijkwaardige relatie. Hiervoor moest Vodafone nog wel eerst een instapvergoeding aan Ziggo betalen van ongeveer 800 miljoen euro.

Samengaan Vodafone en Ziggo voor beide van groot belang

De fusie tussen de twee providers is voor beide van groot belang. Op dit moment wordt de telecommarkt in Nederland gedomineerd door KPN. Dat komt doordat KPN zowel een vast als een mobiel netwerk heeft met 100 procent landelijke dekking. Daardoor is het bedrijf in staat om hun klanten zogenaamde quad-play pakketten aan te bieden. Dat zijn pakketten waarin vaste en mobiele diensten gecombineerd worden. Abonnees die voor zo’n combinatiepakket kiezen, krijgen kortingen of gratis extra diensten aangeboden.

Een gouden combinatie?

Het nieuwe VodafoneZiggo kan nu ook dergelijke pakketten aanbieden. Vodafone heeft al een mobiel netwerk met landelijke dekking en Ziggo heeft een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk. De verwachting is dan ook dat het nieuwe bedrijf snel met quad-play pakketten zal komen, waarbij klanten die de beide tot nu toe afzonderlijke abonnementen gaan combineren ook kortingen of extra’s kunnen krijgen.

Het samengaan van Ziggo en Vodafone is een lang traject geweest. Al in februari van het vorige jaar werd bekend dat de beide bedrijven hiermee bezig waren. In augustus kregen ze toestemming van de Europese Commissie voor het oprichten van de joint venture. Wel werd als voorwaarde gesteld dat Vodafone haar vaste tak, Vodafone Thuis, eerst moest afstoten. In november werd Vodafone Thuis verkocht aan T-Mobile en kon men het traject eindelijk afronden.

Ziggo gebruikers profiteren van betere indoor dekking

Niets is zo vervelend als binnenhuis slecht bereik hebben. Om korte metten te maken met deze frustratie kunnen klanten die automatisch overstappen van Ziggo naar Vodafone voortaan gebruikmaken van het eigen Wi-Fi netwerk. Deze ontwikkeling is eerder dit jaar aangekondigd en inmiddels beschikbaar. Je kunt, als je klant bent van Vodafone, bellen over de Wi-Fi netwerken in huis. Alhoewel, alleen klant zijn is onvoldoende. Om over een Wi-Fi netwerk te kunnen moeten, moet je in een Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge of Samsung Galaxy Galaxy A3 (2016) of Galaxy A5 (2016) hebben.

Bellen over een 4G netwerk

Tegenwoordig kunnen telecomaanbieders je telefoongesprekken via andere netwerken laten verlopen. Hier merk je als gebruik niets van. Je telefoongesprek valt niet uit en ook de kwaliteit wordt er niet minder op. Sterker nog, in veel gevallen is de geluidskwaliteit beter. Hetzelfde geldt voor de snelheid waarmee gesprekken tot stand komen. Deze voordelen zijn mogelijk doordat bellen over 4G netwerken te vergelijken is als Voice over IP. Bij bellen middels Voice over IP kun je denken aan bijvoorbeeld bellen via Skype, WhatsApp of FaceTime. Kort gezegd, de techniek was er al en alleen de implementatie ontbrak. Daar heeft Vodafone inmiddels voor gezorgd.

Bellen via Wifi

Om te kunnen bellen via je Wi-Fi netwerk, heb je helemaal geen snelle internetverbinding nodig. Het verbruik van telefoneren via je Wi-Fi netwerk vraagt erg weinig, namelijk zo’n 25 Kbps als wij Vodafone mogen geloven. Deze snelheid is nagenoeg verwaarloosbaar. Een geruststellende gedachte, want zo hoef je je niet nog eens een snellere internetbundel voor in huis aan te schaffen. Ook als al je huisgenoten van het internet gebruik maken, kan je telefoon naadloos overschakelen van het 4G netwerk naar het netwerk binnenshuis. Verder kun je op onze website de sim only abonnementen met elkaar vergelijken en op zoek gaan naar een telecomaanbieder met het betrouwbaarste netwerk.