Het heeft bijna een jaar geduurd, maar de lang verwachte fusie van Vodafone en Ziggo in Nederland is eindelijk een feit. Op Oudejaarsdag maakten beide providers bekend dat de oprichting van de joint venture is afgerond. De naam van het nieuwe bedrijf wordt VodafoneZiggo. Vodafone en Ziggo hebben allebei de helft van de aandelen in de nieuwe onderneming, zodat er sprake is van een gelijkwaardige relatie. Hiervoor moest Vodafone nog wel eerst een instapvergoeding aan Ziggo betalen van ongeveer 800 miljoen euro.

Samengaan Vodafone en Ziggo voor beide van groot belang

De fusie tussen de twee providers is voor beide van groot belang. Op dit moment wordt de telecommarkt in Nederland gedomineerd door KPN. Dat komt doordat KPN zowel een vast als een mobiel netwerk heeft met 100 procent landelijke dekking. Daardoor is het bedrijf in staat om hun klanten zogenaamde quad-play pakketten aan te bieden. Dat zijn pakketten waarin vaste en mobiele diensten gecombineerd worden. Abonnees die voor zo’n combinatiepakket kiezen, krijgen kortingen of gratis extra diensten aangeboden.

Nieuwe bedrijf kan nu ook quad-play pakketten aanbieden

Het nieuwe VodafoneZiggo kan nu ook dergelijke pakketten aanbieden. Vodafone heeft al een mobiel netwerk met landelijke dekking en Ziggo heeft een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk. De verwachting is dan ook dat het nieuwe bedrijf snel met quad-play pakketten zal komen, waarbij klanten die de beide tot nu toe afzonderlijke abonnementen gaan combineren ook kortingen of extra’s kunnen krijgen.

Lang traject eindelijk afgerond

Het samengaan van Ziggo en Vodafone is een lang traject geweest. Al in februari van het vorige jaar werd bekend dat de beide bedrijven hiermee bezig waren. In augustus kregen ze toestemming van de Europese Commissie voor het oprichten van de joint venture. Wel werd als voorwaarde gesteld dat Vodafone haar vaste tak, Vodafone Thuis, eerst moest afstoten. In november werd Vodafone Thuis verkocht aan T-Mobile en kon men het traject eindelijk afronden.

Gerelateerd nieuws: