Je kon al gratis bellen met Whatsapp, maar nu is WhatsApp is begonnen met het uitrollen van de nieuwe video belfunctie en die is inmiddels voor iedereen in Nederland beschikbaar. Of je nu een iPhone, Android telefoon of een Windows smartphone hebt, je kunt inmiddels gebruik maken van deze nieuwe, langverwachte functionaliteit. Als jij hem nog niet hebt, kun je de meest actuele versie downloaden in de App Store van Apple, de Google Play Store of de Windows Store. Als je WhatsApp update, kun je er direct gebruik van maken. Let wel op dat je databundel in je sim only abonnement snel wordt overschreden met deze nieuwe functie.

Videobellen logisch vervolg op telefoneren via WhatsApp

Het was al langer bekend dat WhatsApp van plan was om video gesprekken mogelijk te maken. Het is al sinds vorig jaar maart mogelijk om via WhatsApp telefoongesprekken te voeren. Videogesprekken zijn natuurlijk de logische volgende stap. Enkele weken geleden kwam de functie al beschikbaar in de bèta versie van WhatsApp en nu kun jij hem dus ook gebruiken.

Je kunt de functie op je smartphone opstarten door in WhatsApp de telefoonknop in de hoek rechtsboven aan te klikken. Tot nu toe kon je met die knop alleen audiogesprekken starten, maar nu dus ook videogesprekken. Je kunt tijdens het gesprek wisselen tussen de verschillende camera’s op je smartphone. Tijdens je videogesprek is je privacy gewaarborgd. Net als bij tekstgesprekken het geval is, worden ook videogesprekken versleuteld verzonden. Hierdoor kunnen ze niet worden afgeluisterd. Ook WhatsApp zelf kan de beelden niet inzien.

Door deze nieuwe functie gaat WhatsApp de concurrentie aan met Face Time van Apple, Duo van Google, Facebook Messenger en Microsofts Skype. Maar volgens WhatsApp is hun dienst beter dan de vergelijkbare diensten van de concurrenten. Het werkt namelijk op alle soorten apparaten en ook bij zwakkere internetverbindingen. Niet dat er nog veel zwakke verbindingen zijn in Nederland. Met je smartphone met sim only abonnement kun je in Nederland vrijwel overal genieten van razendsnel 4G. En dankzij WhatsApp dus voortaan ook van videobellen.

Gifjes versturen

WhatsApp komt met een nieuwe functie. Je kunt binnenkort gifjes zoeken, bewerken en versturen. Op dit moment is WhatsApp druk bezig met de uitrol van een grote update die dat mogelijk moet maken. Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven is WhatsApp al bezig om de update uit te rollen naar de iPhone versie van de chat-app. Op korte termijn krijg je ook met een Android smartphone de beschikking over deze nieuwe functie. Als je WhatsApp bèta gebruikt, dan had je deze mogelijkheden al langer.

Enige tijd geleden kwam WhatsApp in navolging van Snapchat al met de mogelijkheid om op je foto’s te tekenen en emoji’s toe te voegen. Met de nieuwe update kun je voortaan dus ook gifjes versturen. Daarnaast kun je ook zelf gifjes maken binnen de app. En er komt een zoekmachine zodat je precies het gifje kunt zoeken dat jouw boodschap perfect overbrengt. Tot slot krijg je ook nog de mogelijkheid om korte video’s van zes seconden en Live Photo’s op te nemen. Whatsapp kan die vervolgens als geanimeerde afbeeldingen versturen.

Als je een gifje gemaakt hebt, kun je die vervolgens ook bewerken door er tekst of emoji’s op te plakken. Je kunt je favoriete gifjes opslaan, zodat je ze altijd snel kunt versturen. Dankzij deze vernieuwingen kan WhatsApp de strijd weer aan met Facebook Messenger en iMessage, die al langer gifs ondersteunden. Ook iMessage heeft een zoekfunctie voor gifjes en Facebook Messenger ondersteunt integraties met derde partijen. Het is nog niet bekend wanneer de functie precies beschikbaar zal zijn voor Android, maar de ervaring leert dat dit doorgaans een kwestie van dagen is. Let wel op: door het gebruik van gifjes ga je sneller over je bundel heen in een sim only abonnement. Voor mensen die een nieuwe sim only uitzoeken geldt dat zij er rekening mee moeten houden dat het dataverbruik de komende jaren verder stijgt. Sim only vergelijken kan direct op onze homepage, kies daar een ruime databundel!