Officier van justitie Martijn Egberts laat aan de NOS weten dat het Openbaar Ministerie veel hinder ondervindt van de zogenaamde ‘end-to-end-encryptie’ in Whatsapp. Deze versleuteling van communicatie zou verdachten in staat zou stellen onopgemerkt met elkaar te communiceren, doordat het OM niet kan meelezen met de verzonden berichten. Dit vormt vooral een probleem bij de opsporing en bewijsvoering bij strafzaken. Het OM pleit daarom voor toegang tot de versleutelde berichten, eventueel na tussenkomst van een rechter.

Encryptie van berichten

De versleuteling van communicatie is een groeiend probleem voor het Openbaar Ministerie. Zo was het al mogelijk om in het geheim te communiceren via applicaties als Telegram en ChatSecure. Kort geleden is encryptie ook door Whatsapp-eigenaar Facebook geïntroduceerd en nu standaard actief binnen elk gesprek via de app. Een doorn in het oog van Egberts, zo vertelt hij de NOS: “Al tientallen jaren kon je overal ter wereld telefoonverkeer aftappen. Het is opmerkelijk dat er nu zoveel mensen ongezien communiceren.” Egberts ziet daarom het liefst dat de versleutelde informatie toch wordt vrijgegeven.

Overigens is de encryptie van informatie niet alleen in Nederland een probleem. Zo staat de kwestie over de hele wereld met grote regelmaat op de agenda. Zo wilde Apple eerder dit jaar niet meewerken bij het vrijgeven van een versleutelde iPhone. Uiteindelijk wist de Amerikaanse FBI toegang te krijgen tot de telefoon, maar zou Apple hebben gereageerd met de aankondiging van extra beveiligingsmaatregelen. Ook zijn anonieme prepaidkaarten al een poosje een heet hangijzer, doordat de koper in sommige landen zonder legitimatie een simkaart kan aanschaffen.

Ben je van plan een abonnement met sim only af te sluiten en hierbij gebruik te maken van chat-apps? Houd er dan rekening mee een ruime internetbundel af te sluiten, zodat je ook buiten wifi-zones bestanden kunt uitwisselen en gebruik kunt maken van video-calling.

Video’s als animaties

Meer nieuws uit het Whatsapp kamp zelf deze week: In de nieuwste versie krijgt WhatsApp ondersteuning voor zogeheten ‘animated gifs’. Met behulp van deze functionaliteit kan de app een korte video omzetten in een bewegende gif-afbeelding. De gebruiker kan vervolgens beslissen om de gif te versturen. Het voordeel hiervan is dat de video bij de ontvanger direct wordt afgespeeld, zonder dat op een button hoeft te worden gedrukt. De functie is verwerkt in de nieuwste Android-versie van de app met nummer 2.16.244.

Android Police schrijft dat het verzenden van een gif vrij eenvoudig is. Gebruikers moeten in een gesprek klikken op het paperclip symbool, rechtsboven in de hoek. Na de selectie van de camera en het versturen van een video, heeft de verzender via een button de mogelijkheid een video-opname van minder dan 6 seconden te sturen als gif-animatie. De functie werkt alleen met nieuwe opnames. Daarnaast is vooralsnog root-toegang nodig, hoewel Android Police verwacht dat dit bij toekomstige versies niet langer noodzakelijk is.

Ook voor Apple en Windows?
Het is nog onduidelijk of WhatsApp ook een update voor Apple- en Windows-toestellen gepland heeft. In het verleden heeft het bedrijf vaak nieuwe functies ingevoerd via een update voor één platform, waarna nieuwe releases voor andere platforms binnen enkele maanden volgden. Zo deden er al eerder geruchten over de nieuwe functie voor iPhones de ronde. De website iCulture stelde afgelopen juni vast, op basis van een changelog, dat de ondersteuning voor gif-animaties binnenkort een feit is. De grootste concurrent van WhatsApp, Telegram, introduceerde een soortgelijke functie overigens al begin dit jaar.

Video’s en gifjes kosten meer data

Ben jij ook geïnteresseerd in het versturen van video’s en gif’s via Whatsapp of Telegram? Houd er dan rekening mee dat dit relatief veel data kost. Een sim only abonnement met voldoende MB’s is voor jou dan misschien handig. Zo ben je niet snel door je bundel heen en zul je niet te maken krijgen met onverwachte kosten. Sim only vergelijken kan direct op onze homepage. Stel daar dan de filter ‘internet MB’s’ ruim in, zodat je niet te krap komt te zitten met jouw verbruik. Houd er ook rekening mee dat wanneer je over een abonnement met 4G beschikt, je vaak veel meer data verbruikt en dus sneller door je databundel heen bent.