Heb jij eigenlijk ook een sim only abonnement met een te kleine databundel, en hou je ook vaak aan het einde van je databundel nog een stukje maand over? Omdat je eigenlijk net iets teveel op YouTube hebt gezeten, iets te lang naar Spotify geluisterd hebt of iets te vaak die verslavende game hebt zitten spelen? Er zijn een paar hele eenvoudige trucs waarmee je je smartphone zo kunt instellen dat je je dataverbruik wél in de hand houdt. En er zijn ook handige apps die je helpen je dataverbruik te verminderen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Bespaar met de instellingen op je iPhone

Heb je een iPhone, dan kun je voor iedere app apart instellen of deze wel of niet het mobiele netwerk mag gebruiken. Dit doe je heel eenvoudig in het instellingenmenu onder ‘mobiel netwerk’. Je ziet hier een overzicht van alle apps die data verbruiken en hoeveel die app al verbruikt heeft. Loopt dat bij een bepaalde app de spuigaten uit of is het er eentje die helemaal niet persé online hoeft, dan schakel je de dataverbinding voor die app gewoon uit. Als je dit regelmatig checkt, heb je snel in de gaten wat de grootste boosdoeners zijn en zal je al snel bewuster met je dataverbruik omspringen.

Stel zelf een limiet op je Android
Ook bij een Android-telefoon kun je via het instellingenmenu het dataverbruik monitoren. Bovendien heb je de mogelijkheid om een limiet in te stellen. Als je die dreigt te overschrijden, krijg je eerst een waarschuwing, vervolgens schakelt je toestel automatisch zelf de verbinding uit. Je vindt deze optie onder ‘gegevensgebruik’. Je kunt ook in het instellingenmenu onder ‘datagebruik’ een overzicht krijgen van alle apps en wat ze verbruiken. Ze staan op volgorde met de grootste ‘verspiller’ bovenaan. Je kunt er dan voor kiezen om sommige apps alleen nog maar informatie te laten verversen als ze op je scherm staan en niet meer als ze alleen op de achtergrond draaien.

Wat zijn de grootste verspillers?

FacebookDe grootste boosdoeners qua dataverbruik zijn streaming video (YouTube, Netflix, et cetera). Hiermee jaag je er in zo’n acht uur een bundel van 1 GB doorheen. Op de tweede plek staat streaming audio, zoals Spotify. Een uurtje per dag is genoeg om een databundel van 1 GB op te souperen. Hierna volgen navigeren op je telefoon en surfen op het web (vooral als je veel pagina’s met foto’s bekijkt). Pas daarna komen sociale media als Facebook en Twitter, mits je niet teveel foto’s down- of uploadt. Wees verder ook alert op apps met advertenties. Deze maken allemaal gebruik van het mobiele internet.

Apps
Er bestaan ook speciale apps die je dataverbruik voor je kunnen monitoren en je waarschuwen als er een limiet in zicht komt. Voor Android-telefoons is er de app My Data Manager, die je dataverbruik overzichtelijk opsplitst per app, maar ook per uur, dag, enzovoort. Voor iPhone gebruikers is er de app Datamonitor die ongeveer hetzelfde doet, zij het iets simpeler. Beide apps bieden je een goed inzicht in je gebruik, met als doel je meer bewust te maken.

Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi

Verder is er nog de app Onavo Count, die op de achtergrond draait en ingrijpt als er een overschrijding dreigt. Hij sluit dan de verbinding af. Uiteraard kun je die zelf wel weer aanzetten. Tot slot is het verstandig om je telefoon zo in te stellen dat alleen belangrijke apps van de databundel gebruik mogen maken en de minder belangrijke moeten wachten tot er een wifi-netwerk beschikbaar is. Iedere smartphone kun je op die manier instellen en het bespaart je echt heel veel op jouw databundel binnen jouw sim only abonnement.