Een groot deel van de Nederlanders overweegt de aankoop van een nieuwe smartphone. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat bijna veertig procent van de mensen van plan is om dit jaar een nieuw toestel aan te schaffen. Wanneer iedereen met dat voornemen ook daadwerkelijk tot aankoop overgaat, zouden er in 2017 in totaal ongeveer 5,4 miljoen smartphones verkocht gaan worden. Dat zou dan een forse stijging betekenen ten opzichte van vorig jaar.

Drempel wel hoger geworden door wijziging Wft

WFTIn het afgelopen jaar zijn er in Nederland zo’n 4,8 miljoen smartphones over de toonbank gegaan, weet Telecompaper te melden. Voor dit jaar valt dus een flinke toename te verwachten. De grote vraag is natuurlijk of dit ook echt gaat gebeuren. Heel vaak hebben mensen wel de intentie om een nieuw toestel te kopen, maar zien ze er als puntje bij paaltje komt toch vanaf. Daar komt nog bij dat onlangs de Wet op het financieel toezicht (Wft) is aangepast, waardoor de drempel om een nieuwe telefoon te kopen voor veel mensen een stuk hoger is geworden.

‘Gratis’ toestel verleden tijd

Tot nu toe was het zo dat je een ‘gratis’ toestel kon krijgen bij een abonnement. Als binnenkort de nieuwe regels officieel van kracht worden, wordt een toestel bij een abonnement voortaan als een lening beschouwd. Dat heeft als gevolg dat je abonnement dan ook geregistreerd zal moeten worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan weer betekenen dat het moeilijker voor je wordt om een krediet of zelfs een hypotheek af te sluiten. Het wordt dan in principe een stuk aantrekkelijker om een sim only abonnement af te sluiten en daarnaast zelf een losse smartphone aan te schaffen. Maar dan moet je je nieuwe telefoon natuurlijk wel in één keer kunnen betalen en dat lukt niet iedereen.

De verwachting is dan ook dat met name de duurdere merken als Apple en Samsung het hardst geraakt zullen worden. Veel mensen zullen waarschijnlijk sneller voor een goedkopere telefoon kiezen of de aankoop van een nieuw toestel uitstellen om nog wat langer te kunnen sparen.

 

Mobiel meest populaire internet apparaat: 3x leuke weetjes

  • Van alle internetgebruikers in Europa maakt maar liefst 79 procent weleens gebruik van een mobiele telefoon of een smartphone om mee te internetten. Daarmee is de mobiele telefoon voor Europeanen het meest gebruikte apparaat om mee online te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Het onderzoek heeft betrekking op de eerste negen maanden van 2016.
  • In die periode is 80 procent van alle Europeanen weleens online geweest. En 79 procent van deze mensen deed dat dus een of meerdere keren met een smartphone of een mobiele telefoon. Andere apparaten blijven daar ver bij achter. Op de tweede plaats vinden we namelijk de laptop of notebook. 64 procent van de ondervraagden gaf aan weleens hiervan gebruik te hebben gemaakt om te internetten. Bij de pc gaat het om een percentage van 54 en op de laatste plaats staat de tablet. Slechts 44 procent van de deelnemers aan het onderzoek zei in de eerste negen maanden van dit jaar minimaal één keer hiermee online te zijn gegaan.
  • De lijst van Europese landen waar het meest via de smartphone geïnternet wordt, wordt aangevoerd door Spanje. Daar gaat 93 procent van de internetgebruikers met enige regelmaat online met behulp van een mobiele telefoon. Nederland staat op een gedeelde tweede plaats, samen met Cyprus. In deze twee landen gaat het om 88 procent van de internetgebruikers, die via de mobiele telefoon van internet gebruik maken, bijvoorbeeld met een sim only abonnement. Onderaan de lijst staan Letland, Tsjechië en Polen. In deze landen maakt men nog altijd vaker gebruik van een pc of een laptop om het internet mee op te gaan.