De verkoop van smartphones zal in 2016 wereldwijd met 6,6 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht althans marktonderzoeksbureau GfK. Dit komt dan neer op een totale verkoop van 1,4 miljard toestellen. GfK baseert zich hierbij op de verkopen van mobiele telefoons tot en met de maand september en een prognose voor de laatste drie maanden van het jaar. Er werd louter onderzoek gedaan naar de smartphoneverkoop, niet naar welk percentage van de gebruikers hierbij een sim only abonnement afsluit.

Grote verschillen tussen regionale markten

China is de grootste groeimarkt voor mobiele telefoons. Daar is tot nu toe dit jaar een stijging van de verkopen te zien van ongeveer 15 procent. Als die stijging doorzet, zullen er uiteindelijk dit jaar in China zo’n 445 miljoen smartphones over de toonbank zijn gegaan. In Noord Amerika blijven de verkopen ongeveer gelijk met een verwachte 192 miljoen toestellen en in West Europa is zelfs een lichte afname van ongeveer 1 procent te zien, tot een totaal aantal van een kleine 134 miljoen exemplaren. In Centraal en Oost Europa daarentegen wordt een groei van 8 procent voorspeld. Zuid Amerika kent net als West Europa ook een krimp en wel van vier procent, zo verwacht GfK.

Het bedrag dat mensen bereid zijn te besteden aan een nieuwe telefoon neemt wereldwijd ook toe, en wel met ongeveer 6 procent. Dit betekent dat men gemiddeld rond de 300 dollar voor een smartphone neer wil tellen. Het onderzoeksbureau heeft geen specifieke cijfers over fabrikanten of besturingssystemen bekendgemaakt. Maar het is bekend dat Android zo’n 80 procent van de markt in handen heeft, op ruime afstand gevolgd door iOS van Apple. Er werd geen onderzoek gedaan naar het percentage sim only abonnementen, prepaid of telefoon abonnementen met toestel.

Veel mensen verslaafd

Vind jij het ook zo moeilijk om je smartphone met rust te laten? Wil je niets missen van alles wat op Facebook en Twitter besproken wordt of ben je continu verslaafd aan een of andere game? Kost het je zo nu en dan je nachtrust? Je bent bepaald niet de enige. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een op de drie Nederlanders ook ’s nachts nog met zijn of haar smartphone bezig is. Van alle elektronische apparaten wordt de mobiele telefoon in Nederland verreweg het meest gebruikt. Bijna 24 uur per dag zijn we er mee bezig. We nemen hem steeds vaker ook al mee naar bed. Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat een op de drie Nederlanders zelfs midden in de nacht nog regelmatig online is op zijn smartphone. Onder de groep van 18 tot 24 jaar is dat maar liefst 54 procent. Onder de 45 tot 54-jarigen gaat het om 24 procent.

Maar wat doen we dan zoal ’s nachts met onze telefoon? In de meeste gevallen kijken mensen alleen even op het schermpje van de telefoon om te zien hoe laat het is. Dat doet 23 procent van de respondenten in het onderzoek. Op de tweede plek staat het checken van berichtjes op sociale media, zoals Facebook of Instagram, gevolgd door het lezen van berichtjes op chat apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Mensen discussiëren over de telefoon

Hoewel we met zijn allen steeds vaker mobiel online zijn, zijn er ook steeds meer mensen die zich daaraan storen. Dat blijkt uit een ander cijfer uit het onderzoek. Het blijkt namelijk dat maar liefst 31 procent van de ondervraagden regelmatig discussies heeft over het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon, voornamelijk met de ouders of met de partner. Ben jij nog op zoek naar een sim only abonnement en kun je je smartphone ook maar moeilijk laten liggen? Ga dan voor een sim only abonnement met onbeperkt internet, dan hoef je daar in elk geval niet van wakker te liggen.