Mobistar is een Belgische provider en is begonnen met het aanbieden van 4G internet als vaste internetaansluiting bij mensen thuis. Je hebt voor een bedrag van vijftien euro per maand 15 GB per maand om te surfen op internet. Zij bieden het abonnement aan onder de naam Easy Internet @Home. Ze noemen het een internetabonnement voor licht gebruik. Er is wel een kleine waarschuwing die hierbij gemeld moet worden.

MobistarMobistar

Mobistar raadt het namelijk af om video’s online te bekijken of om andere toepassingen te gebruiken die veel data zullen verbruiken. Je zou hierbij kunnen denken aan online gamen. Als je namelijk buiten de 15 GB datategoed komt, kun je beter kiezen voor de herlaad-beurt om zo weer op volle snelheid door te kunnen surfen. Als je niet voor deze optie kiest, dan ga je verder surfen met een snelheid van 256 kbit/s. Mobistar heeft de maximale 4G snelheid van 25 Mbit/s. Mobistar heeft ook aangegeven dat er een maximum zit aan het aantal aansluitingen. Ze kunnen momenteel maximaal 100.000 aansluitingen accepteren.

Maar wat kost het?

Er moet eenmalig een bedrag van 29 euro worden betaald voor de Huawei modem. Er wordt bij het abonnement ook een simkaart meegeleverd en deze moet vervolgens in de modem gezet worden. Deze simkaart werkt goed in de modem, maar werkt niet in een smartphone of tablet. Wat wel kan is dat de modem de simkaarten van een smartphone of tablet kan lezen en gebruiken. De modem kan overal waar 4G is geplaatst worden. Het is daarom niet noodzakelijk om de modem op een vaste plek te hebben staan.

4G telefoons in opmars

De move van Mobistar is niet onlogisch. Ongeveer vier op de tien mensen heeft een smartphone met 4G ondersteuning. Dit komt naar voren uit een periodieke enquête wat gehouden is door onderzoeksbureau Telecompaper in februari. Er hebben ongeveer zestienhonderd mensen mee gedaan aan dit onderzoek en daarvan had 40% een 4G-smartphone. Een jaar eerder lag het aantal op 18%. Dit betekent dat er bijna sprake is van een verdubbeling. Het gaat hier over het aantal smartphones met 4G-ondersteuning, niet over hoeveel van deze mensen ook echt gebruik maakt van een 4G-verbinding. Het hangt ook van je telefoon- of sim only abonnement af. Veel mensen met een 4G telefoon maken namelijk (nog) niet gebruik van een 4G netwerk.

In februari 2015 had ongeveer 40% van de Nederlanders een 4G smartphone. In februari 2014 was dat 18%. Het aantal lag in augustus 2014 op 27% en in september 2013 op 14%. Je vraagt je misschien af hoeveel mensen dan een abonnement hebben. Dit is van deze 40% nog maar net de helft, namelijk 21%. Zij maken echt gebruik van de 4G dienst bij een van de vier aanbieders. Een jaar eerder lag dat op 4%. Het is dus wel vijf keer gegroeid en dat is een flinke toename.

In totaal verwacht 1 op de 4 van de respondenten om binnen een jaar gebruik te maken van een 4G-verbinding. In Nederland wordt dit aangeboden via de 4G netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De laatste twee hebben nog geen landelijke dekking als het over een 4G netwerk gaat. Zij hopen dat het snel gaat volgen.