Als je naar het buitenland gaat dan neem jij uiteraard je smartphone met je mee. Je wilt toch graag het thuisfront op de hoogte houden van je belevenissen of die mooie foto doorsturen. Uiteraard zet jij je voicemail uit omdat je weet dat jij opdraait voor alle belkosten. Je weet ook al dat het goedkoop is om de gratis WIFI te gebruiken van de accommodatie waar jij verblijft. Maar weet jij eigenlijk wel precies hoe het staat met jouw sim only abonnement wanneer je in het buitenland verblijft?

Let goed op de extra kosten

Houd er rekening mee dat je buiten Nederland gebruik moet maken van een buitenlandse provider, het zogenaamde roamen. Let hier goed op want dit kan veel extra kosten met zich meebrengen. Naar aanleiding van de druk van diverse consumentenorganisaties heeft de EU besloten om roamen vanaf 2017 te verbieden. Dit kan op de maandelijkse facturen in de zomermaand veel schelen. Maar tot dan is het oppassen geblazen met bellen en het gebruik maken van internet, de prijzen kunnen nu nog steeds hoog oplopen. Kijk daarom voor je vertrek eens goed naar de tarieven die gelden in het buitenland bij jouw sim only provider. Zo kom je bij thuiskomst niet voor nare verrassingen te staan.

Bij de meeste providers kan je een tijdelijk abonnement nemen op een buitenlandbundel. Het is zeker aan te raden om je hierin te verdiepen want dit kan je veel kosten besparen op bijvoorbeeld mobiel internetten en het versturen van SMS berichten. Je moet alleen niet vergeten je bundel weer aan te passen zodra je uit het buitenland terugkomt. Er zijn ook providers die geen speciale buitenlandbundel aanbieden maar wel aangepaste tarieven hebben voor de tijd dat je niet in Nederland bent. Het is zaak om je goed te laten informeren en alle providers eens goed met elkaar te vergelijken.

Nederlanders zijn op vakantie nog voorzichtig

Met het betalen en uberhaupt internetten op vakantie zijn Nederlanders nog voorzichtig. Als mensen op vakantie gaan, dan zetten ze mobiel internet steeds vaker uit. Dit komt naar voren uit een onderzoek van onderzoeksbureau Telecompaper. In totaal zou 37 procent van de smartphonegebruikers dit doen. 13 procent van de ondervraagden is niet heel voorzichtig met data roaming in het buitenland. Deze gegevens komen uit het tweede kwartaal van 2015. Het percentage lag in 2011 op 21 procent. In 2012 lag het aantal op 28 procent en in 2014 lag het aantal op 29 procent en nu op 37 procent. De stijging kan ook deels verklaard worden omdat steeds meer mensen een smartphone hebben.

Veel mensen maken op hun vakantieadres gebruik van de Wi-Fi hotspots. Ook deze groei mensen is gegroeid van 16% in 2011, naar 35% nu. 23% van de mensen geeft aan dat ze hun telefoon wel gebruiken maar wel minder dan thuis (bewust). Er is een kleine groep van 14% die een speciale buitenlandbundel afsluit. Er zijn ook mensen die geen voorzorgsmaatregelen nemen en zij tonen de opvallendste stijging. Het percentage lag in 2011 op twee procent, inmiddels op 13 procent.

Prijzen op de schop

Vanaf 2017 gaan de prijzen voor internet in het buitenland veranderen. Het wordt dan in heel Europa namelijk een stuk goedkoper. Dit komt omdat het Europees Parlement een wetsvoorstel heeft aangenomen. Het wordt vanaf dan voor providers verboden om vanaf 2017 de consumenten extra kosten te berekenen voor bellen, sms’en en internetten in alle EU-lidstaten. Hoe het er nu uit zal zien is als volgt: vanaf april 2016 worden eerst de roamingkosten verlaagd. Dan betaal je vijf cent per minuut om te bellen en vijf cent per verstookte MB. De roamingkosten worden in 2017 helemaal afgeschaft. Je betaalt dan niet méér dan in Nederland om te bellen, sms’en en internetten in alle 28 EU-lidstaten.