“Beste klant, je hebt nu 80% van je maandelijkse databundel verbruikt.” Herken je dit soort waarschuwingsberichten? Dan gaat jouw bundel er waarschijnlijk te snel doorheen. Omdat niet altijd duidelijk is welke apps de meeste internetdata gebruiken, hierbij wat tips om je dataverbruik binnen de perken te houden.

Veeleisende apps

Apps als Facebook en Whatsapp downloaden media vaak automatisch of spelen video’s ongevraagd af. En dit kost je veel MB’s. Zorg daarom dat je de instellingen zo wijzigt, dat je onderweg zo min mogelijk van je bundel kwijt bent aan het binnenhalen van niet-essentiële foto’s en video’s. Hetzelfde geldt voor Youtube: onderweg een paar video’s kijken en je bent zo een waarschuwings-sms’je rijker. Zet daarom de videokwaliteit onderweg op laag, zodat de app minder data verbruikt. Ben je onderweg in de trein of bus? Sommige vervoerders bieden gratis een stabiele wifi-verbinding en vinden het vast niet vervelend als je de proef op de som neemt. Mits niet iedereen in de trein op hetzelfde idee komt, natuurlijk.

Ook muziek via streaming apps als Spotify en Tidal verdienen een vermelding. Zo kun je met Spotify zonder Premium account niet jouw favoriete muziek offline beluisteren om MB’s te besparen. Maar voor € 9,99 kun je upgraden en bespaar je mogelijk in de kosten op je internetbundel. Ook kaarten apps als Google Maps vragen vaak veel van je bundel. Het downloaden van kaarten op verschillende niveaus staat namelijk gelijk aan flink wat MB’s. Zorg daarom dat je deze kaarten altijd downloadt in een wifi-zone.

Tip: Ben je ondanks deze tips nog altijd een grootverbruiker? Dan zit er niets anders op en ben je beter af met een ruimere internetbundel of zelfs met onbeperkt internet. Zoek een goedkoop sim only abonnement met een datalimiet die bij je past en je vindt er geheid een die goedkoper is dan maandelijks MB’s bijkopen.

Facebook

Hoe kies je een data bundel?

Overweeg je een mobiel telefoon- of sim only abonnement af te sluiten maar heb je eigenlijk geen idee hoeveel data je nu eigenlijk precies in een maand verbruikt? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben geen flauw idee hoeveel MB je nu precies kwijt bent als je een foto verstuurt of een YouTube filmpje bekijkt. Dat maakt het natuurlijk wel erg lastig om in te schatten welk sim only abonnement je nodig hebt. We zullen proberen het één en ander te verduidelijken in twee simpele stappen.

  • 1. Laten we beginnen met een hele simpele handeling, die je vaak uitvoert: het verzenden van een WhatsApp berichtje. Dat kost echt vrijwel geen data, gemiddeld slechts 0,001 MB. Het verzenden van een email kost je ongeveer 0,2 MB. Het versturen van een foto via WhatsApp kost al wat meer, zo’n 1 MB. Wil je de krant lezen of informatie opzoeken over je sim only abonnement? Hou dan rekening met gemiddeld 0,5 MB per geopende pagina. Een filmpje op YouTube kost je al snel 5 MB per minuut.
  • 2. Als je niet veel meer doet op internet dan wat surfen en daarnaast regelmatig een WhatsApp bericht of een email wilt kunnen versturen, dan kun je gerust een kleine bundel kiezen. Je hebt keuze uit bundels van 250 of 500 MB per maand. Als je regelmatig muziek wilt kunnen luisteren, bijvoorbeeld via Spotify of internetradio, ga dan voor een bundel van tenminste 1 GB. Zit je vrij veel op internet en bekijk je ook regelmatig filmpjes, neem dan een bundel van minstens 2 GB per maand. Kijk je echt vaak video’s en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 5 GB op zijn plaats. En als je je echt helemaal niet druk wilt hoeven maken om je dataverbruik, kies dan voor een sim only abonnement met onbeperkt internet, hiermee kun je zorgeloos gebruik maken van het internet!