Veel smartphonebezitters herkennen het probleem: je chat wat met vrienden, kijkt een paar video’s, checkt je favoriete websites en plotseling blijkt dat je batterij alweer halfleeg is. Vervelend, want de dag is nog lang niet om. Zonder dat je het waarschijnlijk weet, zijn er veel manieren om te voorkomen dat je batterij snel leeg raakt. Hierbij geven wij van Simonlyvergelijken.nl enkele onmisbare tips om te zorgen dat je smartphone batterij langer mee gaat.

1. Verlaag de helderheid van je scherm

Het scherm verbruikt vaak de meeste energie. Het is daarom handig om je scherm niet te fel te zetten als dit niet nodig is. Zo gaat jouw batterij een stuk langer mee. Een handige tip: zet de helderheidsinstelling op ‘automatisch’ en je smartphone bepaalt zelf de juiste helderheid in elke lichtsituatie.

2. Zet functies als wifi uit als je ze niet nodig hebt

Als je buiten rond loopt en je vergeten bent functies als wifi, gps en bluetooth uit te schakelen, gaat jouw smartphone voortdurend op zoek naar signaal. En dit kost veel energie, waardoor je batterij snel leeg is. Zet ze daarom uit als je de functies niet nodig hebt en bespaar flink op het stroomverbruik van je telefoon. Een extra tip: in nijpende situaties kun je ook mobiel internet tijdelijk uitschakelen. Zo verbruik je niet alleen minder stroom, maar bespaar je ook MB’s binnen je sim only-bundel.

3. Maak gebruik van de spaarstand

De meeste smartphone’s beschikken over een spaarstand, waarmee je toestel wat trager is maar wel veel energie bespaart. Probeer het eens uit als de batterij bijna leeg is en je zult het verschil geheid merken. Stel ook een adblocker in, hiermee voorkom je dat zware advertenties worden ingeladen en batterij slurpen!

4. Versnel het opladen van je smartphone

Door de snelheid van het opladen van je toestel te verhogen, ga je efficiënter om met de beschikbare energie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een smartphone met usb-c, de nieuwste aansluiting die opladen aanzienlijk versnelt. Ook doe je er goed aan je telefoon tijdens opladen in vliegtuigmodus te zetten en wifi, gps en bluetooth uit te schakelen. Zo verbruikt je smartphone minder energie en is de batterij dus sneller vol.

Adblockers

Zoals gezegd is het inschakelen van een adblocker ook goed voor de batterij: het voorkomt dat zware advertenties worden gedownload en weergegeven, en dat scheelt tijd. Daarnaast voorkomt het dat je databundel sneller leeg gaat. Naast de batterij is de adblocker momenteel ook hot-topic. Door het groeiend aantal advertenties op internet, zoeken steeds meer smartphonegebruikers hun heil in adblockers. Deze internet browsers blokkeren de advertenties, zodat je niet continu wordt opgezadeld met ongewenste reclame. Maar de adblockers kennen ook een nadeel: jouw favoriete websites lopen namelijk advertentie inkomsten mis. Een adblocker is een app of browser die alle internetreclame voor je blokkeert. Op Android is Adblock Plus Browser een bekend voorbeeld; dit bedrijf heeft eerder naam gemaakt als één van de eerste advertentie blokkers voor de PC en beproeft nu zijn geluk op de smartphone. Met succes, want veel smartphonebezitters zitten niet te wachten op een overdaad aan reclame. Het gebruik van de adblockers kent een aantal belangrijke voor- en nadelen, die we hier voor je op een rijtje zetten.

Adblocker

Andere voordelen van een adblocker

Een adblocker blokkeert niet alleen irritante reclame en banners, maar ook malware wordt onschadelijk gemaakt. Zo komt het regelmatig voor dat schadelijke software via advertenties wordt verspreid. Een ander belangrijk voordeel is de bescherming van je privacy, want de adblocker voorkomt dat reclameservices je internetgedrag tracken. Tot slot wordt ook je dataverbruik binnen de perken gehouden. Voor het downloaden van al die reclameafbeeldingen en video’s wordt immers gebruik gemaakt van internet. Beschik je over een sim only-abonnement of heb je interesse in een nieuwe aanbieding? Houd er dan rekening mee dat advertenties op internet of in apps veel data kunnen verbruiken. Vooral reclamefilmpjes slurpen je internetbundel op. Naast het de keuze voor een goede adblocker is het dus verstanding te kiezen voor voldoende of onbeperkte MB’s binnen je internetbundel.

Nadelen zijn er ook: zo lopen je favoriete websites inkomsten mis door het gebruik van een adblocker, mits je geen gebruik maakt van een ‘whitelist’ binnen de app. Een belangrijk minpunt, aangezien veel sites afhankelijk zijn van advertentie inkomsten. Daarnaast mis je misschien wel mooie aanbiedingen op je favoriete producten, die je zonder adblocker wellicht wel had opgemerkt.