Het dataverbruik in 2016 gaat explosief stijgen. Daarnaast zullen ook het aantal apparaten dat van internet gebruik gaat maken exploderen. Dat voorspelt Mark Klein, topman van T-Mobile Nederland. Dit deed hij tegenover de techredactie van de NOS. T-Mobile is momenteel druk bezig om testen met 4G+ uit te voeren, de opvolger van het populaire 4G, dat steeds populairder wordt.

t-Mobile 4G1. Wat is 4G+?

Mark Klein legt uit wat het 4G+ netwerk exact is:

“4G+ is een technologie waar we nu veel onderzoek naar doen en waarmee we aan het testen zijn. In tegenstelling tot de aanleg van ons eigen 4G netwerk, hoeven we bij het lanceren van een 4G+ netwerk niet het dak op om iets toe te voegen. Zodra we dat willen, kunnen we de 4G+ technologie direct aanzetten”, aldus de topman.

Op het moment dat genoeg klanten gebruik willen maken van 4G+, lanceert T-Mobile het netwerk. Momenteel zijn de meeste consumenten echter alleen nog geïnteresseerd in het 4G netwerk, wat ook al een stuk duurder is dan het gebruik van de ‘normale’ 3G netwerken. De verwachting is dat de prijzen voor 4G (en daarmee 4G+) zullen dalen, waardoor steeds meer klanten belangstelling zullen hebben voor 4G+.

2. Wat is 5G?

5G wordt de opvolger van 4G+, en gaat volgens de topman echt nieuwe toepassingen mogelijk maken. “Een specialistische arts kan straks met 5G een patiënt opereren via een robot-arm. Omdat dat heel nauwkeurig moet gebeuren, mag er eigenlijk geen enkele vorm van vertraging in de verbinding zitten. Daar is nu nog wel sprake van, maar ik denk dat die vertraging in 2020 zo goed als verdwenen is”, aldus de topman van T-Mobile Nederland. Hij verwacht dat deze technologie in 2020 beschikbaar zal zijn.

Beste dekking in Nederland

Nederland staat nu in de top tien van de landen met 4G dekking, wereldwijd. Daarom kan er wel gezegd worden dat Nederland het dus goed voor elkaar heeft. Het gaat over het 4G netwerk van de providers KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De dekking is goed, maar ook het gebied van de snelheid van het netwerk staat Nederland in de top van beste vijftien landen ter wereld. Dit is uit onderzoek naar voren gekomen wat is gehouden door Open Signal.

Nederland staat op de achtste plaats, en daar mogen we trots op zijn. Gemiddeld is in Nederland ruim 80% van het grondgebied gedekt met een 4G-netwerk. Dit komt ook uit hetzelfde rapport naar voren. Daarbij dekt het netwerk van KPN het grootste grondgebied, in totaal is dat 87%. Vodafone doet het ook goed, met een dekking van 84% van het Nederlandse grondgebied. T-Mobile staat binnen Nederland op de derde plaats met een dekking van 72%. Deze laatste provider is overigens zelfs al bezig met de uitrol van 4G+.

4G+

4G+ dekking van T-Mobile

Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere landen?

Nederland heeft een goede plaats in de lijst met landen met een goede 4G dekking. Maar er zijn uiteraard ook concurrenten. Op de eerste plaats van het onderzoek van Open Signal staat Zuid-Korea, met 97% van het grondgebied wat is gedekt met een 4G-netwerk. De rest van de top vijf bestaat uit Japan, Hong Kong, Koeweit en Singapore. Op de zesde plaats staat Uruguay en op de zevende plaats staat Kazachstan. Na Nederland komen de landen Bahrein en de Verenigde Staten (negende en tiende plaats).

De snelheid van het 4G netwerk in Nederland is ook goed, Nederland staat hier op de dertiende plaats met een gemiddelde 4G-snelheid van 19 Mbps. Daarbij levert T-Mobile het snelste netwerk, zij zorgen voor een gemiddelde snelheid van 25 Mbps. Daarbij zit KPN op het gemiddelde van 19 Mbps, De laagste snelheid wordt geleverd door Vodafone en Tele2 met zeventien en zestien megabytes per seconde.