Telecomprovider Telfort heeft nieuwe, gunstiger databundels gepresenteerd. Het aantal MB’s van haar twee grootste databundels is verhoogd en tegelijk zijn de prijzen van de bundels verlaagd. De grootste bundel van Telfort biedt nu voortaan 5.000 MB in plaats van 3.000. Daarmee komt de provider tegemoet aan de behoefte van haar klanten. Abonnees verbruiken namelijk steeds meer data en geven ook steeds vaker de voorkeur aan 4G internet boven Wifi. De verhoging van de bundels en de prijsverlagingen gelden zowel voor nieuwe klanten als voor bestaande abonnees die verlengen.

Twee grootste bundels bieden meer MB’s voor minder geld

Wanneer je nu een sim only abonnement bij Telfort af wilt sluiten, kun je voortaan kiezen uit databundels van 500 MB, 1.000 MB, 2.500 MB of 5.000 MB. De laatste twee bundels vervangen de databundels van 2.000 MB en 3.000 MB. De bundel van 2.000 MB kostte tot voor kort 18 euro per maand, voortaan krijg je 500 MB meer voor 17,50 euro. En de bundel van 5.000 MB gaat je 25 euro per maand kosten, dat is 2,50 euro minder dan de oude bundel van 3.000 MB. Hierdoor kun je voortaan ook als grootgebruiker voor een gunstige prijs bij Telfort terecht.

Telfort geeft met de verruiming van de databundels en gelijktijdige prijsverlaging aan goed te letten op trends in de markt. Net als concurrenten KPN, Vodafone en T-Mobile merkt ook Telfort dat consumenten steeds meer data gaan verbruiken. Inmiddels hebben de vier grootste providers van ons land, KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile hun jaarcijfers gepresenteerd en bij elk van hen was het stijgende dataverkeer een opvallende overeenkomst. Bij T-Mobile ging het zelfs om een stijging van maar liefst 55 procent. Bovendien zien alle providers dat klanten in toenemende mate kiezen voor 4G mobiel internet in plaats van Wifi, zeker bij de onbeperkte data-abonnementen.

Grote bundels zijn nodig

In het jaar 2021 zal er zeven keer zoveel dataverkeer zijn als nu. Dat voorspelt althans producent van netwerkapparatuur Cisco. Het bedrijf baseert zich daarbij op de zogeheten Global Mobile Data Traffic Forecast, een voorspelling van de ontwikkeling van het wereldwijde mobiele dataverkeer. Cisco voorziet met name een forse groei van het aantal mobiele gebruikers en het aantal smartphones. Als gevolg hiervan zal het mobiele dataverkeer de komende jaren ook fors gaan toenemen.

Internet of Things

De groei van het aantal gebruikers en apparaten wordt enerzijds veroorzaakt door de stijging van de wereldbevolking, maar anderzijds ook door factoren als toenemende welvaart, lagere prijzen voor apparaten en nieuwe toepassingen voor het internet. Bij het laatste denkt Cisco dan vooral aan het Internet of Things, waarbij vooral apparaten onderling verbonden worden. Voorbeelden hiervan zijn slimme thermostaten of koelkasten, maar bijvoorbeeld ook zelfrijdende auto’s.

Mobiele internet groeit ook
Maar ook het mobiele internet zal naar verwachting een grote groei doormaken. Op dit moment neemt mobiel internet nog maar zo’n 8 procent van het totale IP-verkeer in beslag, in 2021 zal dit volgens Cisco zo’n 20 procent zijn. Daarnaast verwacht men ook dat er de komende jaren veel meer naar online video’s gekeken zal gaan worden. Het aantal bekeken filmpjes zal over vier jaar maar liefst negen keer zo hoog zijn als nu. Dat betekent dat in 2021 mobiele video goed zal zijn voor ongeveer 78 procent van al het dataverkeer en live video’s voor zo’n vijf procent. Dit heeft ontzettend veel gevolgen voor de sim only abonnementen die worden afgesloten. Mensen moeten kiezen voor een sim only abonnement met een ruime databundel om niet hoge kosten te krijgen voor het overschrijden van een databundel. Het is ook aan te raden om eens te kijken naar de optie voor een sim only onbeperkt internet abonnement die verschillende providers inmiddels aanbieden in Nederland.

Meer capaciteit hard nodig

Om aan de toenemende vraag naar mobiele verbinding en het groeiende aantal mobiele applicaties tegemoet te komen, worden providers gedwongen om voor meer capaciteit en hogere snelheden op hun netwerken te zorgen. De verwachting is dat dit ook zal lukken. Over een paar jaar zal de snelheid van ons mobiele internet waarschijnlijk ongeveer drie keer zo hoog zijn als nu en ook de capaciteit ervan wordt aanzienlijk uitgebreid. Het aantal 4G netwerken groeit snel en er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van 5G.