T-Mobile introduceerde enige tijd geleden als eerste van alle providers een sim only abonnement met onbeperkt internet, voor slechts 35 euro per maand. Wanneer je met meerdere mensen gebruik maakt van T-Mobile Samen, krijgt ieder lid van de groep 5 euro korting waardoor het bedrag zelfs op 30 euro per maand uitkomt. Andere providers moesten hierop reageren. Vodafone en KPN reageerden laconiek, zij stelden dat het hun abonnementen met ruimte databundels eigen ook al als ‘onbeperkt’ geldt voor vrijwel alle consumenten. Tele2 vond blijkbaar wél dat er gereageerd moest worden: de Zweedse provider brengt de stijd om grote data abonnementen tot een nieuwe hoogte met de introductie van het Unlimited sim only abonnement voor slechts 25 euro per maand. De nieuwe sim only abonnementen zijn per 17 mei verkrijgbaar. Vanaf 8 juni is het abonnement ook geldig in de EU. Dat betekent dat je ook buiten de Nederlandse grenzen gebruik kunt maken van je abonnement, tot 6GB binnen de EU.

Onbeperkt internet in opkomst

Vanaf 17 mei worden alle sim only abonnementen bij Tele2 1 tot 10 euro goedkoper. Een bundel (met 25GB aan data) zal het assortiment verlaten, maar dat abonnement zal niemand missen: Tele2 introduceert net als T-Mobile een ‘Unlimited’ sim only abonnement met onbeperkt bellen, sms’en én data via het razendsnelle 4G netwerk van Tele2. Hiermee kun je dus genieten van onbeperkt telefoneren, onbeperkt sms’en en ook onbeperkt data waar dan ook in Nederland en Europa. Er gelden alleen beperkingen tegen misbruik, net als T-Mobile.

T-Mobile

T-Mobile heeft door de introductie van een abonnement met onbeperkt internet een enorme boost gegeven aan het gebruik van sim only abonnementen, zeker voor grootverbruikers. De provider verwelkomde de afgelopen maanden meer dan honderdduizend nieuwe klanten door de introductie van dit abonnement. Andere providers hebben afwachtend gereageerd, maar nu vindt Tele2 dat het dan ook echt in actie moet komen met een dergelijk abonnement. De provider kan er niet meer omheen: de introductie van een onbeperkt internet abonnement is vanaf 17 mei jongstleden een feit. Niet alleen de sim only met onbeperkt bellen, sms’en en internetten heeft een aantrekkelijke prijs, ook de andere abonnementen van Tele2 zijn scherp afgeprijsd. Zo is de 2GB databundel niet langer meer aanwezig, maar wordt de 5GB bundel sterk afgeprijsd en is deze prijs zelfs lager dan de oorspronkelijke 2GB bundel. Klanten kunnen nu kiezen voor 100 belminuten of onbeperkt bellen, in combinatie met diverse databundels (1GB, 5GB, 10GB) of dus zelfs voor onbeperkt data. Wil je volledig flexibel blijven en het abonnement graag uitproberen? Voor 1 euro extra per maand sluit je het Unlimited abonnement af met een contractduur van één maand: dit betekent een maandelijk opzegbaar abonnement die je iedere maand vrijblijvend kunt opzeggen!

Is zo’n abonnement echt ‘onbeperkt’?

Veel consumenten vragen zich af of het met zo’n Unlimited abonnement inderdaad mogelijk is om écht onbeperkt data te verbruiken. Het antwoord is in principe ‘ja’. Er zijn echter wel enkele voorwaarden voor het abonnement. Tele2 heeft een daglimiet van 5GB ingesteld. Daarna heb je twee keuzes: de volgende dag wordt automatisch een nieuwe bundel van 5Gb geactiveerd, of je stuurt een sms naar 1280 met de tekst ‘NOG 1GB’. Je limiet wordt dan direct weer verhoogd en zo kun je direct weer verder met ‘onbeperkt’ internetten. Vanaf 8 juni is dit dus ook mogelijk in de EU. Daar is de databundel wel beperkt tot 6GB per maand. Wil je meer internetten? Dan verbruik je 0,009 euro per MB.

Tele2 Unlimited sim only

Aantal klanten stijgen

Provider Tele2 presenteerde vandaag daarnaast zeer goede cijfers voor het eerste kwartaal van 2017. In het eerste kwartaal verdubbelde de van oorsprong Zweedse telecomprovider de operationele kasstroom en steeg het totale klantenbestand met zo’n 10%. De EBITDA van de Tele2 groep steeg (28% op jaarbasis). Ook in Nederland behaalde het bedrijf goede resultaten. Zo wist het bedrijf de dalende mobiele prijsbewegingen te overwinnen en behaalde een hogere omzet uit mobiele telefonie: het aantal klanten steeg netto met maarliefst 16.000.

De stijging is mede te danken aan lagere kosten en hogere service-inkomsten van mobiele gebruikers. Het eerste kwartaal van 2017 kenmerkt zich verder door Jon James als nieuwe CEO van Tele2 Nederland en daarnaast werd er een grote stap gezet door volledig over te schakelen op het 4G netwerk van Tele2, die het bedrijf zelf in beheer heeft. Voorheen werd nog deels geopereerd via het 3G netwerk van T-Mobile, maar daar is het bedrijf nu volledig van ontbonden. Er werd wel fors geïnvesteerd in het 4G netwerk: zo’n 24,3 miljoen euro. De netto stijging van het klantenaantal geeft wel een licht een vertekend beeld, aangezien de provider een aantal inactieve klanten heeft verwijderd (24.000 stuks).

“Niet omdat het moet, maar omdat het kan”

Tele2 ziet de omzet uiteindelijk met 22% stijgen in het eerste kwartaal van 2017 naar 819 miljoen euro. In Nederland steeg de omzet van Tele2 met ongeveer 7% naar 164 miljoen euro. Dit is de hoogste omzet sinds het jaar 2011. De omzet uit mobiele diensten steeg ongeveer met zo’n 36% naar ruim 53 miljoen euro. Er werd ongeveer aan 37,3 miljoen euro aan mobiele telefoons verkocht. De omzet in smartphones steeg zo’n 7%. Maar er zijn niet alleen rooskleurige cijfers te melden: vaste telefonie van de onderneming presteerde minder en de omzet daalde hierbij met zo’n 21% naar zo’n 6,0 miljoen euro. Het aantal klanten met een vaste lijn daalde met zo’n 2.000 naar 42.000. Verder verloor Tele2 ook breedband abonnees (5.000 stuks) en komt daarmee nu uit op 345.000 klanten. De omzet uit breedband daalde dan ook, met 4,6% naar ruim 56 miljoen euro.

Veel veranderingen bij Tele2

Het eerste kwartaal van Tele2 stond in het teken van onafhankelijkheid voor de provider: de provider heeft een nieuwe CEO (Jon James) en onder zijn leiding werd er vormgegeven aan de strategie genaamd ‘4G only’. Hierdoor biedt Tele2 nu alleen nog maar 4G Sim only abonnementen aan met 4G internet en 4G bellen. Het is dus niet meer mogelijk om een abonnement met 3G af te sluiten bij de provider. Zowel nieuwe als bestaande klanten die kiezen voor verlengen krijgen automatisch de beschikking over het 4G netwerk van de provider. Tele2 behoort samen met KPN, T-Mobile en Vodafone tot de enige providers van Nederland die een eigen 4G netwerk hebben. Virtuele providers zoals Simyo, Robin Mobile en Simpel maken gebruik van de netwerken van deze vier grootmachten. P3 oordeelde vorige week nog dat Tele2 een dekking heeft van 97% in Nederland en dat het netwerk zeer goed bevonden kan worden.