Als je een sim only wil afsluiten heb je de keuze uit vele diverse abonnementen. Zo kun je een abonnement afsluiten die maandelijks opzegbaar is, een jaar duurt of een termijn heeft van twee jaar, maar kun je bij het afsluiten van een abonnement uiteraard ook kiezen voor een specifiek aantal belminuten die je af wil nemen en een specifiek aantal MB’s die je wil gebruiken in jouw abonnement. Ben je continu online op je telefoon? Dan is onbeperkt internet wellicht iets voor jou. Momenteel bieden alleen Robin Mobile en T-Mobile zo’n onbeperkt internet-abonnement aan. Om je kennis te laten maken met dit type abonnement verduidelijken we dit nieuwe fenomeen aan de hand van vijf veelgestelde vragen:

1. Wat is een sim only met Onbeperkt internet?

Waar je bij sim only abonnement met onbeperkt bellen een onbeperkt aantal belminuten krijgt bij jouw abonnement, krijg je bij onbeperkt internet de beschikking over een onbeperkt aantal MB’s om te internetten op jouw telefoon. Bij de meeste abonnementen betaal je voor een vast aantal MB’s (bijvoorbeeld 1000, 2000, 3000 of 4000), maar bij een abonnement met onbeperkt internet krijg je geen maximaal aantal MB’s op jouw simkaart staan. Robin Mobile staat er om bekend al vanaf begin af aan abonnementen aanbieden met onbeperkt bellen, sms’en én onbeperkt internet. Dit betekent dat je naast onbeperkt bellen, ook altijd kan blijven internetten en nooit jouw maximum kan overschrijden, waardoor je altijd snel internet hebt en nooit aan het einde van de maand ineens moet bijbetalen voor extra internetgebruik.

2. Wat zijn de voordelen?

Er zijn twee belangrijke voordelen verbonden aan een bundel met onbeperkt data. Ten eerste weet je bij dit abonnement zeker dat je nooit over jouw maximaal aantal MB’s voor internet heen kan gaan, maar weet je zeker dat je altijd kan blijven internetten. Neem je een abonnement af met een maximaal aantal MB’s, dan heb je de mogelijkheid dat je over dit aantal MB’s heen gaat door te veel internetten. Dit kan betekenen dat jouw internetsnelheid vertraagd wordt, maar bij sommige providers betekent dit ook dat je aan het einde van de maand moet bijbetalen. Heb je een abonnement met onbeperkt internet, dan heb je hier nooit mee te maken. Een ander voordeel van onbeperkt internet is het feit dat je meer vrijheid hebt, aangezien je nooit over jouw aantal MB’s heen kan gaan. Je hoeft dus niet steeds in de gaten te houden hoeveel MB’s je nog over hebt tot het einde van de maand, maar blijft altijd online.

3. Voor wie is het geschikt?

Een sim only met onbeperkt internet is geschikt voor iedereen die regelmatig zijn of haar telefoon gebruikt om te internetten. Zoek je bijvoorbeeld regelmatig iets op door je telefoon te gebruiken, ben je regelmatig actief op social media en kijk je regelmatig video’s op jouw telefoon? Dan gebruik je veel MB’s aan internet en is ‘Sim only Onbeperkt internet’ wellicht iets voor jou. Vooral het streamen van muziek en video’s kost veel MB’s aan internet, dus als je dit regelmatig doet op jouw telefoon zonder gebruik te maken van een wifi-netwerk is de kans groot dat je veel MB’s gebruikt. Wil je voorkomen dat je hierdoor minder snel internet krijgt of moet bijbetalen aan het einde van de maand, dan is een sim only met onbeperkt internet interessant voor jou.

4. Wat zijn de internetsnelheden?

Robin Mobile opereert sinds 2013 op het netwerk van KPN en is momenteel de enige provider die onbeperkt bellen, sms’en én onbeperkt internet aan biedt. Het bedrijf biedt geen telefoon abonnementen met toestel aan, maar louter sim only. Hierbij betaal je meer kosten wanneer je kiest voor een hogere internetsnelheid. Robin Mobile biedt reguliere klanten momenteel vijf verschillende abonnementen aan. Het goedkoopste abonnement heeft een snelheid van 64 kbps, bij het duurste abonnement is dit nu zo’n 15 Mbps. Het goedkoopste abonnement, Robin Entree, heeft geen hogere internetsnelheid gekregen. De meeste andere abonnementen zullen vanaf volgende week een verdubbelde snelheid hebben.

5. Is er een Fair Use Policy?

Net als bij veel aanbieders die onbeperkt bellen aanbieden, moet je rekening houden met een fair use policy. Dit betekent dat je wel onbeperkt kunnen bellen, sms’en en internetten bij Robin Mobile, maar dat je geen misbruik mag maken van deze mogelijkheid. Klanten die buitensporig bellen en internetten worden benaderd door de provider en op het matje geroepen. Robin Mobile omschrijft het zelf als volgt: “De hoeveelheden MB’s, belminuten en sms’jes zijn ten allen tijden onbeperkt voor onze klanten, zolang het binnen de perken van normaal en gemiddeld gebruik blijft”. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om grote torrentbestanden binnen te slepen met het abonnement. Robin Mobile bestempelt dit als misbruik en heeft in dat geval het recht de overeenkomst eenzijdig te ontbinden. Nogmaals: bij ‘normaal gebruik’ krijg je hier absoluut niet mee te maken. In de praktijk blijkt tevens dat een eenzijdige ontbinding van het contract zelden voor komt.

Dataverbruik neemt toe

Steeds grotere databundels

Steeds meer providers besluiten om grotere databundels voor sim only abonnementen aan te bieden. Een tijdje geleden kwam de provider Tele2 al op de markt met een uitbreiding van de bundel. Maar bij aanvang was deze actie alleen bedoeld voor abonnementen met een nieuw mobieltje. Gelukkig hebben ze besloten om ook de sim only gebruiker beter te laten profiteren van het nieuwe 4G netwerk. Zo kun je niet alleen een goedkoop abonnement afsluiten, maar ook meer dan 2,5 GB aan dataverkeer verwachten.

Ook bij andere providers zie je dat de wens voor meer dataverkeer keurig wordt gehoord. Zo biedt Simpel, dat sinds een jaartje een onafhankelijk bedrijf is, een sim only bundel aan met 3 gigabyte aan dataverkeer. Ook bij Ben kun je rekenen op een sim only met 2,5 GB als je kiest om gebruik te maken van het supersnelle 4G netwerk.

Ook in het buitenland steeds meer verbruik
Internetten op je mobieltje, het is eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En doordat de roaming kosten in het buitenland worden opgeheven, kun je binnenkort ook gewoon gebruik maken van je databundel in het buitenland. Dus als je op vakantie of zakenreis in het buitenland bent, hoef je je geen zorgen meer te maken over overdreven hoge kosten. De Europese Commissie heeft namelijk aangegeven om vanaf juni 2017 de roaming kosten volledig af te schaffen. Waar je ook bent, je zult gewoon je ruime databundel kunnen gebruiken. Twee goede ontwikkelingen die veel hoop bieden voor de toekomst.