T-Mobile heeft besloten om het sim only abonnement ‘Oneindig Online’ aan te passen.

In juni lanceerde T-Mobile het abonnement en noemde het de bundel met ultieme vrijheid. Maar van die vrijheid wordt door sommige klanten misbruik gemaakt.

De nieuwe aanpassingen moeten dit misbruik in de toekomst tegengaan. Je kunt dan namelijk niet meer zonder meer de hele dag mobiel online zijn met je Oneindig Online abonnement.

Mobiel internet in plaats van vaste verbinding

Het probleem zit hem in het feit dat je op dit moment als gebruiker van het Oneindig Online abonnement onbeperkt mobiel kunt internetten via een 4G verbinding.

De kwaliteit van deze verbinding is zo goed dat sommige klanten het mobiele internet ook thuis gebruiken als vervanger van het reguliere vaste internet via een breedband verbinding.

T-Mobile beschouwt dat als een vorm van misbruik.

Met ingang van 17 oktober stelt T-Mobile daarom een limiet in van 5 gigabyte per dag. Als je de limiet bereikt hebt kun je die wel gratis verhogen.

Misbruik moet worden teruggedrongen

T-Mobile wil met de maatregel ook voorkomen dat mensen tegen betaling hun buren of vrienden laten meeliften op hun abonnement.

Als je vanaf nu meer dan 5 GB per dag gebruikt, moet je via de My T-Mobile app je limiet met 1 GB per keer verhogen. Hoewel dit onbeperkt kan en gratis is, is het natuurlijk wel omslachtig.

Hiermee wordt die zogenaamde ultieme vrijheid wel een stukje ingeperkt, maar T-Mobile verwacht dat zo wel het misbruik zal worden teruggedrongen.

Prijzen omlaag
Als compensatie voor dit stukje ongemak gaat de prijs van het Oneindig Online telefoon- en sim only abonnement wel omlaag en vrij fors ook. Van 90 euro per maand naar 70 euro.

Daarnaast zal het abonnement vanaf 17 oktober ook beschikbaar zijn voor zakelijke abonnees, voor dezelfde prijs. Dus hoewel je er voortaan iets meer moeite voor moet doen kun je met dit sim only abonnement van T-Mobile nog steeds de hele dag overal online zijn en je gaat er nog minder voor betalen ook.

Lek bij Amerikaanse tak

De Amerikaanse tiener Jacob Ajit stuitte onlangs op een lek in de systemen van T-Mobile, waarmee hij onbeperkt gebruik kon maken van internet. De scholier schreef hierover een post op Medium.com, een populaire website voor het delen van korte berichten. De proxy die hij maakte voor het gebruik van het lek haalde hij echter al snel weer offline, uit angst voor juridische stappen van T-Mobile.

Ajit schrijft in het bericht dat hij beschikte over een prepaid simkaart, waarmee hij zou kunnen internetten nadat hij in een online portal voor een tarief had gekozen. Uit nieuwsgierigheid keek Ajit of hij online kon komen nog voordat hij die keuze had gemaakt.

Tot zijn eigen verbazing bleek dit inderdaad mogelijk. Hij maakte hiervoor gebruik van de applicatie Ookla Speedtest op zijn telefoon, waarmee de snelheid van een mobiele internetverbinding kan worden gemeten.

De sleutel bleek te zitten in de ‘/speedtest’-vermelding in het door de app opgegeven webadres.

Doordat T-Mobile alle url’s met deze vermelding accepteerde nog voordat er in het portal was gekozen voor een tarief, kon Ajit gratis zijn favoriete Taylor Swift-video’s bekijken via het 4g-netwerk van de provider.

Reactie van T-Mobile

T-Mobile heeft niet op het nieuws gereageerd, maar vermoed wordt dat de provider potentiële klanten de mogelijkheid wil geven de snelheid van het mobiele netwerk te testen alvorens een overeenkomst af te sluiten.

Hierdoor kunnen zij een internetadres opgeven dat begint met ‘/speedtest’ om zo de verbinding uit te proberen. Ajit denkt dat T-Mobile een zogeheten ‘whitelist’ zou moeten beperken tot de servers van Ookla’s Speedtest, zodat andere sites niet gratis en onbeperkt bezocht kunnen worden.

Voor Nederlandse sim only gebruikers is het lek ‘helaas’ niet benaderbaar. Wil je toch graag beschikken over een onbeperkt internet abonnement bij T-Mobile? Kies dan voor het onlangs gepresenteerde Oneindig Online abonnement.