De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie EFF (Electronic Frontier Foundation) maakt op zijn website melding van een grootschalige wetsovertreding van T-Mobile. De provider zou zich in de Verenigde Staten niet houden aan de regels rondom netneutraliteit. Het probleem zou zich voordoen met het abonnement voor ‘onbeperkt mobiel internet’. Zo beperkt T-Mobile de resolutie van video’s tot 480p, ook wel bekend als ‘videothrottlng’. De provider vraagt klanten 25 dollar per maand te betalen om die limiet op te heffen. De EFF stelt dat dit in strijd is met de wet op netneutraliteit.

‘Binge On’

T-Mobile kondigde vorig jaar het zogeheten ‘Binge On video’ aan, waarbij beloofd werd dat video’s niet zouden meetellen in het dataverbruik van de klant. Sterker nog, de data zou worden geoptimaliseerd voor de regeling. Helaas blijkt het tegenovergestelde het geval en dit is tegen het zere been van de EFF: “Uit onze test blijkt dat T-Mobile niet helemaal de waarheid sprak. De ‘optimalisatie’ blijkt in werkelijkheid een kwaliteitsbeperking voor video en T-Mobile laat klanten hier in sommige gevallen zelfs voor betalen. Helemaal niet zo goed, dus.”

Ook in Nederland was T-Mobile aanvankelijk van plan videothrottling te introduceren, als begrenzing van de Nederlandse variant van het onbeperkte internetabonnement (‘Oneindig Online’). De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorkwam dit en ging in gesprek met de provider. Uiteindelijk zag het telecombedrijf definitief af van de maatregel. Wat de gevolgen van de publicatie van EFF zijn in de VS, moet nog duidelijk worden.

Ben je van plan een sim only aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat video’s kijken binnen een gelimiteerd internetabonnement in Nederland verrekend wordt binnen je databundel. Doordat het kijken van video’s een hoog internetverbruik veroorzaakt, zeker bij HD-kwaliteit, raden wij aan te kiezen voor een abonnement met voldoende MB’s of zelfs met onbeperkt internet.

Aanpassingen

T-Mobile heeft besloten de beperkingen van het onbeperkt internet-abonnement waarmee klant onbeperkt internet MB’s kunnen verbruiken, te schrappen. De mobiele provider kondigde vorige week aan dat nieuwe abonnees de mogelijkheid hebben een telefoon- of sim only abonnement af te sluiten met onbeperkt internet. Er gold echter wel een beperking: video’s op bijvoorbeeld Youtube konden alleen afgespeeld worden in een lage kwaliteit. Dit bleek echter in strijd met de wet op Netneutraliteit.

T-Mobile kondigde het ‘Oneinding Online’ abonnement aan, waarbij klanten voor 90 euro per maand onbeperkt internet konden gebruiken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kondigde kort daarna een onderzoek aan, omdat het abonnement mogelijk in strijd was met de Wet. T-Mobile beriep zich op een uitzondering van de wet, waarin een overbelasting van het netwerk voorkomen mag worden door restricties op het netwerk op te leggen. NS maakt bijvoorbeeld ook gebruik van deze uitzondering, door het afspelen van video’s in treinen te blokkeren. De ACM concludeerde in het onderzoek dat het onbeperkte T-Mobile abonnement echter niet door de beugel kon.

Onbeperkt internet-abonnement aangepast

T-Mobile heeft de conclusie van het ACM geaccepteerd en heeft besloten om alle beperkingen eerst achterwege te laten. T-Mobile wil eerst onderzoeken in hoeverre ze op een andere manier voorwaarden mag stellen aan het abonnement. Dit doen zij in overleg met het ACM. Het is daarom nog de vraag hoe het onbeperkte abonnement er exact uit gaat zien. Mogelijk geeft de provider in de komende maanden uitsluitsel.

Momenteel is Robin Mobile de enige provider die sim only met onbeperkt internet aanbiedt. Voor de echt grote verbruikers is dit een voordelige optie. Voor de gemiddelde gebruikers zijn er verschillende providers die abonnementen aanbieden met zeer hoge internetbundels, tegen een relatief lage prijs. Dit voelt voor de gemiddelde gebruiker ook aan als een ‘onbeperkt abonnement’. De verwachting is wel dat de komende jaren steeds meer providers onbeperkte abonnementen gaan aanbieden.