Heb je een abonnement bij Vodafone Thuis plus een mobiel abonnement van Vodafone, dan kun je nu gratis voortijdig overstappen naar T-Mobile. Normaalgesproken moet je altijd de resterende maanden nog aan je oude provider doorbetalen wanneer je voortijdig overstapt. Maar in dit geval neemt T-Mobile die kosten voor haar rekening. Op deze manier hoopt T-Mobile tienduizenden voormalige Vodafone klanten, die na de overname van Vodafone Thuis door T-Mobile binnen zijn gekomen, over te halen om helemaal over te stappen.

Geen aansluitkosten én vijf euro korting

De speciale actie geldt alleen voor die abonnees van Vodafone Thuis, die ook een mobiel abonnement hadden bij Vodafone. T-Mobile heeft een speciale webpagina opgezet, waarop de hele actie wordt uitgelegd. De provider neemt de afkoop van je oude contract én dus ook die van je smartphone over. Je hoeft geen aansluitkosten te betalen en zelfs niet eens je oude abonnement op te zeggen, ook dat regelt T-Mobile voor je. En wanneer je kiest voor een Go Basic, Go Up of Go Next abonnement, krijg je nog eens een korting van 5 euro per maand ook. Natuurlijk kun je ook kiezen voor het nieuwe onbeperkte Go Unlimited abonnement van T-Mobile, maar in dat geval geldt de korting niet en betaal je dus de standaard prijs van 35 euro per maand.

Vodafone Thuis had op het moment van de overname door T-Mobile ongeveer 160.000 abonnees. Hoeveel daarvan ook een mobiel abonnement van Vodafone hadden is niet bekend, maar het gaat zeker om tienduizenden. T-Mobile kon de vaste tak van Vodafone overnemen omdat de Europese Commissie had bepaald dat deze verkocht moest worden. Deze verkoop was de voorwaarde die werd gesteld voor een joint venture tussen Vodafone en Ziggo. Na de verkoop van Vodafone Thuis aan T-Mobile zijn deze twee providers inderdaad samengegaan onder de naam VodafoneZiggo. Hoe lang de overstapactie zal gaan duren is nog niet bekend.

Telefoneren via 4G bijna mogelijk

Goed nieuws wanneer je een iPhone 6 of nieuwer hebt én een mobiel abonnement bij Vodafone. Apple heeft namelijk nieuwe providerinstellingen uitgebracht, die het voor jou mogelijk maken om voortaan te bellen via het 4G netwerk. Daarmee is Vodafone de eerste provider in Nederland bij wie je met een iPhone via 4G kunt telefoneren. Overigens zijn alle Nederlandse providers op dit moment druk bezig om het bellen via 4G mogelijk te maken. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend. De 4G netwerken zijn vooral ontwikkeld met het oog op supersnel mobiel internet. Voor mobiele telefonie wordt tot op heden door smartphones altijd nog automatisch teruggeschakeld naar een 3G (UMTS) of zelfs 2G (GSM) netwerk. Als je het gesprek beëindigd hebt, schakelt je toestel dan weer naar 4G. Dat is natuurlijk niet praktisch, want op die manier wordt dus telkens je dataverbinding onderbroken.

VoLTE

Gelukkig is er een speciale techniek ontwikkeld, die Voice over LTE of kortweg VoLTE heet, die het mogelijk maakt om ook telefoongesprekken te voeren via het 4G netwerk. Daardoor hoeft je telefoon niet meer terug te schakelen en blijft je 4G verbinding continu in stand. Daar komt nog bij dat de grotere bandbreedte van 4G zorgt voor een betere geluidskwaliteit en een snellere totstandkoming van het gesprek.

Tele2 had de primeur

Begin vorig jaar was Tele2 de eerste provider die in Nederland de VoLTE techniek op haar netwerk activeerde. Daarna volgden KPN en Vodafone. Wanneer je wilt bellen via 4G moet je wel een smartphone hebben die zowel over de technische ondersteuning als de juiste instellingen voor VoLTE beschikt. Van alle Android toestellen is nog maar een handjevol geschikt voor deze techniek. Alle Apple toestellen vanaf de iPhone 6 beschikken al wel over de technische ondersteuning, maar hadden tot nu toe niet de juiste instellingen. Voor het netwerk van Vodafone is dat vanaf nu dus wel het geval.