De markt voor de kleinverbruikers op het gebied van mobiele telefonie, krijgt een nieuwe standaard. Vanaf deze week zijn er bij Simpel goedkope sim only abonnementen verkrijgbaar met gratis onbeperkt bellen. Bij Simpel noemt men dit “de grote belrevolutie”. Hierbij dien je wel te kiezen voor een internetbundel met minimaal 1000MB aan data. Sms versturen is bij de meeste providers al onbeperkt geworden, maar de optie om gratis en onbeperkt te bellen voor kleinverbruikers is inderdaad een kleine revolutie te noemen. Wij van Simonlyvergelijken.nl hebben de actie dan ook direct opgenomen in ons overzicht van de beste aanbiedingen voor onbeperkt bellen van dit moment.

Simpel: een echte prijsvechter

De prijsvechter Simpel, die het netwerk heeft lopen via T-Mobile, is het eerste bedrijf die zo’n bundel aanbiedt. Simpel gebruikt daarbij een strategie die lijnrecht tegenover de strategie van prijsvechter Tele2 staat. De Zweedse provider lanceerde twee weken geleden een eigen 4G netwerk, waardoor het mogelijk was om abonnementen met 4G af te sluiten tegen zeer scherpe prijzen. Tele2 biedt daarbij grotere databundels aan, met razendsnel 4G internet en de verplichte afname van een mobiele telefoon. Simpel biedt juist géén bundels aan die groter zijn dan 3GB. Het biedt voorlopig ook niet de mogelijkheid (of kiest er niet voor) om 4G internet aan te bieden. Ook kiest Simpel er voor géén toestellen aan te bieden in combinatie met sim only.

De telecommarkt is grotendeels in handen van enkele grote spelers. Alleen Tele2, Vodafone, KPN en T-Mobile bieden hun netwerk aan voor sim only. Virtuele providers als Simpel (T-Mobile netwerk), Hollandsnieuwe (Vodafone netwerk) en Telfort, Simyo en Youfone (allen KPN netwerk) proberen allen een steeds groter marktaandeel te krijgen.

Simpel gratis bellen

KPN schrijft ‘vaderlijke’ brief

KPN heeft aanbieder Simpel echter per brief ‘vaderlijk’ toegesproken over de campagne. Volgens de marktleider op de Nederlandse markt claimt Simpel dat de consument onbeperkt kan bellen en smsen, maar is die claim misleidend voor de consument. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Volgens KPN misleidt Simpel de consument terwijl in de voorwaarden van het contract duidelijk staat dat er sprake is van een ‘fair use policy‘. Dit houdt in dat Simpel het recht voorbehoud klanten aan te spreken of af te sluiten bij misbruik van het abonnement. Hierdoor worden er dus wél grenzen gesteld aan onbeperkt bellen en sms’en, volgens KPN.

Simpel vindt KPN ‘kinderachtig’
Jasper de Rooij is directeur bij Simpel en reageert op de brief van KPN: “Een van onze klanten die gewoon veel belt en sms-berichten verstuurd, die gaan wij echt niet zomaar afsluiten. ‘Bellen’ beschouwen wij als een gesprek tussen twee mensen. Maar iemand die elke dag acht uur achter elkaar naar hetzelfde nummer belt, mag wel verwachten dat wij even contact opnemen met hen. In zo’n geval is de kans op misbruik groot en kunnen wij door deze policy ingrijpen.” Simpel heeft een brief terug geschreven naar KPN en vindt dat de brief ‘kinderachtig’ is. “Uitgerekend in deze week maakt KPN via diverse kanalen reclame voor onbeperkt bellen. Ik heb heel goed gezocht, maar in de kleine lettertjes staat niets over oneigenlijk gebruik. Misschien moet hun jurist ook bij de eigen marketingafdeling klagen,” aldus de Rooij.

KPN logoOnbeperkt bellen steeds populairder

KPN reageert op haar beurt onthutst dat de provider al heeft gereageerd tegenover de Telegraaf, terwijl KPN nog geen formele brief heeft ontvangen van Simpel. De prijsvechter ontkracht deze beschuldiging en zegt al meerdere malen contact te hebben gehad met KPN.

Feit blijft dat bij ‘normaal gebruik’ de Belrevolutie van Simpel een uitstekende en goedkope mogelijk is voor de Nederlandse consument. Echt ‘onbeperkt bellen’ in de zin van uren per dag bellen, dat is niet de bedoeling. Misbruik maken van onbeperkt bellen is niet mogelijk, wat allerminst redelijk lijkt.

Wil je ook een sim only met onbeperkt bellen? Kijk dan eens op onze vergelijkingspagina voor sim only abonnementen met onbeperkt bellen. Op dit moment is Simpel de goedkoopste aanbieder, maar het is zeker de moeite waard om een zorgvuldige vergelijking uit te voeren. De nieuwe databundels met onbeperkt bellen en sms’en kunnen volgens Simpel worden afgesloten tot 1 januari 2016. Er bestaat echter ook de mogelijkheid dat deze actie na die tijd wordt verlengd met een maand.