Op 15 juni jongstleden werden de roamingkosten afgeschaft, wat inhield dat er geen extra kosten meer in rekening worden gebracht voor het bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Dit was positief nieuws voor de consument, aangezien op vakantie er gewoon gebruik gemaakt kon worden van de bestaande bel- en databundel uit hun sim only of telefoon abonnement. Uit onderzoek blijkt nu dat EU-burgers op reis direct veel meer gebruik hebben gemaakt van mobiel internet. Het aantal Europese burgers dat in de afgelopen zomer in een ander EU-land net zo vaak mobiele data gebruikte als in eigen land verdubbelde direct naar 31 procent. Dat blijkt dinsdag uit de Eurobarometer.

Stijgend dataverbruik

Telecomproviders maken melding van een enorme stijging in het dataverbruik in het buitenland, variërend van drie tot zelfs zes keer meer dan voor 15 juni. Het aandeel reizigers dat helemaal geen mobiele data verbruik in het buitenland halveerde naar een kleine 21 procent. Ongeveer 70% van de burgers zijn op de hoogte van de afschaffing van de roamingkosten. Toch beperkte zo’n 6 op de 10 reizende burgers zijn datagebruik in het buitenland nog wel in vergelijking met het verbruik in eigen land, mogelijk vanwege de angst voor onverwachte kosten ondanks de nieuwe regeling. Verwacht wordt dat de komende jaren het bewustzijn en daarmee het dataverbruik nog verder zullen stijgen.

Nederlandse reizigers

Wat betreft de Nederlandse reizigers geeft 30 procent aan dat zij even veel mobiel internet gebruik in het buitenland als in eigen land. Zo’n 42 procent van de Nederlanders gebruikt minder data, terwijl 14 procent nog altijd roaming uitschakelt in het buitenland. Volgens Brussel houden de nieuwe providers zich over het algemeen aan de regels omtrent roaming. EU-commissaris Mariya Gabriel spreekt van een groot succes: “Klanten waarderen het enorm, er wordt meer gebruik van gemaakt en de vraag naar mobiele diensten tijdens reizen in het buitenland is zeer hoog.”

Roaming EU

Tweede Kamer: Mobiel bellen naar andere EU-landen moet goedkoper

Terwijl veel consumenten profiteren van de afschaffing van roamingkosten en daar veelvuldig gebruik van maken, weten veel mensen niet dat het bellen naar een ander EU-land vanuit Nederland nog steeds hoge kosten met zich meebrengt. Het bellen naar het buitenland is namelijk nog niet gereguleerd, daar is niets aan veranderd. Minister Kamp heeft deze zomer laten weten tegen het voorstel te zijn om ook de internationale tarieven te reguleren. Het zou de concurrentie tussen providers ondermijnen en kunnen leiden tot hogere tarieven in Nederland, aldus Kamp.

Grote prijsverschillen zichtbaar
De verschillen zijn groot: Finnen betalen bijvoorbeeld maximaal 10 cent per minuut voor een belgesprek naar een ander EU-land, terwijl Duitse inwoners 2 euro (!) per minuut kwijt zijn. Nederlanders betalen ongeveer het gemiddelde: zo’n 25 tot 75 cent per minuut. Ook tussen de Nederlandse providers zijn er grote verschillen. Zo betaal je maar liefst €1,41 per minuut als je naar Spanje belt. Maar ook prepaid klanten van T-Mobile (€0,76), Tele2 (€0,90) en Vodafone (€1,13) zijn niet goedkoop uit. Bel je vaak naar het buitenland? Let tijdens het vergelijken op onze homepage hier dan ook op.