De ontwikkelingen in de telecomsector volgden elkaar de afgelopen jaren in een enorm tempo op, en deze ontwikkelingen zullen het komende jaar alleen nog maar sneller gaan. Dat stelt oprichten van mobiele provider Robin-Mobile, Wilred Rottier.

Rottier spreekt de verwachting uit dat sim only de markt verder zal gaan domineren. Daarbij zal er een steeds grotere nadruk komen op data en internet MB’s, wat de concurrentiestrijd nog verder zal doen vergroten. Enigszins gekleurd is Rottier hierbij natuurlijk wel, omdat Robin-Mobile momenteel nog de enige mobiele provider is die sim only met onbeperkt internet aanbiedt.

Zijn nieuwjaarswens is: “Als de grote mobiele telefonie aanbieders nou eens hun datalimieten en hun langdurige contracten de lucht in schieten op 31 december, dan kunnen we op 1 januari allemaal een frisse start van het jaar maken en voorkomen dat consumenten onverwachte kosten gaan maken. Het mobiele dataverbruik groeit namelijk velen malen sneller dan de grootte van de aangeboden databundels bij de abonnementen.”

Sim only enorm in opkomst

robin-mobile-cover[1]Wat het afgelopen jaar duidelijk is geworden, is dat steeds meer mensen kiezen voor sim only. Meestal omdat de mobiele telefoons van deze tijd steeds langer mee gaan. In 2014 had slechts 16 procent van de consumenten een sim only abonnement, tegenover 37 procent in 2015. Dat blijkt tevens uit het onderzoek van Deloitte.

Onderzoek van Robin Mobile
Ook mobiele provider Robin-Mobile liet zelf onderzoek doen naar de behoeften van de Nederlandse telecomconsument. Robin-Mobile concludeerde dat maar liefst 77 procent van de Nederlandse consumenten bereid is om zijn huidige telefoon te blijven gebruiken na het afgelopen van het huidige contract. Dat betekent dat veel mensen bereid zijn om een sim only af te sluiten na deze periode.

“Mensen kunnen na de wetswijziging nu duidelijk zien wat ze daadwerkelijk betalen voor hun telefoon,” zegt Rottier. “Een eenvoudig rekensommetje leert ze dan dat een sim only een prima keuze is; voor een vast bedrag per maand kun je tenslotte veel meer. Een andere belangrijke factor is dat de hardwaremarkt op het gebied van nieuwe ontwikkelingen veel minder snel groeit dan pakweg drie jaar geleden.

Er kan nog wel een meer indrukwekkende camera in je telefoon geplaatst worden, en de processor zou misschien nog enkele malen sneller kunnen, maar dat is het eigenlijk wel op dit moment. Mobiele telefoons hebben daardoor een langere levensduur gekregen dan voorheen. Fabrikanten zijn nu dan ook enorm veel bezig met het ontwikkelen van wearables en andere van dat soort mobiele oplossingen.”

Telefoons uit een lager segment

Een andere factor is het feit dat er meer toestellen in het lagere segment zijn bijgekomen, die qua specificaties (denk aan de Huawei) niet veel meer onder doen voor de high end teleoons die Apple en Samsung aanbieden. Rottier zegt: “Dat maakt het natuurlijk nog meer aantrekkelijk om zelf direct een telefoon aan te schaffen in combinatie met een goedkoper sim only abonnement.”

Rottier zegt zelf over Robin-Mobile dat zij ook het komende jaar zullen gaan vechten voor de nadelen die de consument momenteel bij veel abonnementen ondervindt. Meer informatie over Robin-Mobile? Bekijk dan onze pagina over Robin-Mobile:

Sim-only-zakelijk-robin-mobile[1]