Na de bekendmaking van Vodafone dat de klanten van de provider tijdens de kerstdagen onbeperkt mogen internetten, hebben ook de providers KPN, T-Mobile en Tele2 besloten databundels weg te geven, ook voor de sim only abonnementen. De belangrijkste redenen zijn de steeds populairder wordende 4G netwerken van de providers.

1. 4GB extra bij T-Mobile

Provider T-Mobile maakte enkele weken geleden al bekend dat het gratis databundels zou verstrekken aan hun klanten. Niet vanwege de kerst, maar vanwege het feit dat het 4G netwerk van T-Mobile een landelijke dekking heeft bereikt. Dit betekende dat maar liefst 95% van de Nederlandse huishoudens binnenshuis beschikking hebben over dit netwerk. T-Mobile gaf vanaf 4 november maar liefst 4GB databundels cadeau.

2. 2GB extra bij KPN

KPN Sim only zal in de maand december ook gratis data weggeven aan hun klanten. In de decembermaand kunnen zij zo’n 2GB aan extra internet verbruiken. De reden hiervoor is dat KPN de klanten vrij spel wil geven op het razendsnelle 4G netwerk. Niet alle klanten hebben nog toegang tot het 4G netwerk, waardoor KPN met dit cadeau ook deze klanten wil laten genieten van 4G.

KPN sim only

3. 1GB extra bij Tele2

In de maand december geeft ook Tele2 gratis data weg, namelijk 1GB aan data. Deze data geldt ook voor het 4G netwerk. Wanneer je al een 4G abonnement bij Tele2 hebt, dan wordt jouw databundel zelfs verdubbeld in de decembermaand. Tele2 brengt deze actie vanwege de ‘datarevolutie’, wat wil zeggen dat er een groeiende vraag is naar data en naar internet met 4G snelheid, voor een scherpe prijs zoals we bij Tele2 gewend zijn.

Tele2 4G

Binnenkort ook in vliegtuigen?

Cadeau’s zijn leuk, maar ook in het vliegtuig willen we tegenwoordig graag internetten. In 2016 zal satellietexploitant Inmarsat samenwerken met Deutsche Telecom. Ze gaan samen een test doen met 4G aan boord van vliegtuigen. Deze test zal uitgevoerd worden bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Inmarsat zegt dat het bedrijf ook de ervaring van 4G op de grond door zou willen trekken naar vliegtuigen. Als ze 4G aan willen bieden in het vliegtuig gaat Inmarsat eigen satellieten inzetten die tot tientallen megabits per seconden kan verwerken. Dit houdt in dat de snelheid op de grond altijd veel hoger zal liggen. Om het mogelijk te maken om 4G aan te kunnen bieden in vliegtuigen, zal Inmarsat hun eigen netwerk van satellieten gebruiken. Dit zijn wel dezelfde satellieten die nu Wi-Fi aanbieden binnen de vliegtuigen.

Inmarsat heeft gekozen voor een samenwerking met Deutsche Telecom om zo ook daadwerkelijk 4G internet te kunnen aanbieden. Het is alleen nog niet bekend of dat er extra kosten aan een 4G verbinding zijn verbonden in een vliegtuig. Als de testen in Lufthansa vliegtuigen klaar zijn, dan zal er vanaf 2017 een aanbod van 4G in vliegtuigen breder uitgerold kunnen worden binnen alle 28 Europese lidstaten.

Wat veel mensen niet weten, maar wat wel zo is, is dat het niet eer eerste keer is dat de ideeën in de praktijk gebracht worden. De Amerikaanse provider AT&T wil ook 4G in vliegtuigen gaan implementeren. In 2017 zou volgens Inmarsat ook Wi-Fi breed uitgerold moeten worden binnen vliegtuigen en ook zal dan de snelheid vele malen hoger liggen.