T-Mobile heeft grootse plannen die bij de reizigers zeer goed ontvangen zal worden: je kunt vanaf eind 2017 (bron: Emerce) super snel internetten via in het vliegtuig. De telecomprovider stelt dat het European Aviation Network dit jaar nog beschikbaar wordt gesteld. Het EAN netwerk zorgt ervoor dat er snel breedband internet mogelijk is in vliegtuigen dankzij een Europese partnership tussen Deutsche Telekom/T-Mobile en Inmarsat. Het partnership is opgericht met als doel om mobiel internet toegankelijk te maken in de lucht. De Nederlandse infrastructuur is inmiddels voltooid en T-Mobile beloofd dat je nog dit jaar gebruik kan maken van internet in het vliegtuig.

Super snel internet in de lucht

Vanaf 15 juni wordt internationaal gebruik van je sim only abonnement voor iedereen betaalbaar: roaming wordt dan eindelijk afgeschaft wat betekent dat je bel- en databundel ook gewoon in het buitenland te gebruiken zijn. T-Mobile biedt met Unlimited Go zelfs een sim only met onbeperkt bellen, sms’en én internet in Nederland en de EU. Nu gaat de provider nog een stapje verder met het mogelijk maken van super snel internet in het vliegtuig. Dit jaar nog wil de provider het volledige Europese luchtruim voorzien van mobiel internet. De uitrol bevindt zich al in de laatste fase. Vliegtuigmaatschappijen krijgen de mogelijkheid in zee te gaan met T-Mobile, waarna de reizigers de beschikking kunnen hebben over een breedband internetervaring in het vliegtuig.

European Aviation Network

Het EAN bestaat uit een satelliet netwerk aangevuld met een LTE-grondnetwerk. Alle partners werken zowel aan het satellietnetwerk als aan het grondnetwerk van LTE masten, het is dan ook een grote klus. De partijen plaatsen zo’n driehonderd masten in Europa, waarvan in Nederland al meerdere masten succesvol zijn geplaatst en getest. Hierdoor wordt het mogelijk vliegtuigen te voorzien van snel internet. De technische infrastructuur is inmiddels afgerond voor het luchtruim boven Nederland en de Noordzee. Verwacht wordt dat het netwerk vanaf eind 2017 ook in andere West-Europese landen kan worden uitgerold.

Revolutie

Met deze mogelijkheid zet T-Mobile een revolutionaire stap: het vliegtuig is momenteel nog een van de weinige plaatsen waar je geen super snel internet hebt, terwijl dit in andere delen van de wereld de normaalste zaak van de wereld is. Door nieuwe technische ontwikkelingen is het binnenkort mogelijk om ook in het vliegtuig online video’s en muziek te luisteren, of een voetbalwedstrijd te kunnen streamen terwijl je vliegt naar een zakelijke- of vakantiebestemming. Richard Marijs, Technologie strateeg bij T-Mobile, vertelt enthousiast over internet in vliegtuigen:

“We zijn voortdurend op zoek naar technologieën waarmee we baanbrekende toepassingen kunnen bouwen, relevant voor onze abonnees. We zoeken daarbij de grenzen op. In 2016 werd ons Nederlandse netwerk beloond met ‘het best geteste mobiele netwerk in Nederland’ en behaalden we de hoogste score ooit gemeten door P3 wereldwijd. Nu verleggen we de grens wederom, samen met onze moedermaatschappij Deutsche Telecom en partner Inmarsat. Want een stabiele, mobiele internetverbinding in snel bewegende voertuigen zoals auto’s of treinen is al een technisch hoogstandje en brengt veel obstakels met zich mee. Het aanleggen van verbindingen van acht kilometer hoogte naar een vliegtuig dat 1.000 kilometer per uur over het Europese luchtruim vliegt is al helemaal een ongelofelijke complexe, technologische en prachtige uitdaging. Samen zijn we erin geslaagd om dit werkend te krijgen.”

Over T-Mobile

T-MobileEen sim only abonnement van T-Mobile is zeker aan te raden. Je kunt met een abonnement van T-Mobile gebruik maken van supersnel 4G internet van zeer hoge kwaliteit, tegen relatief scherpe en met een uitstekende service. Het is sinds dit jaar zelfs mogelijk een onbeperkt internet-abonnement af te sluiten voor 35 euro per maand. Met T-Mobile Samen is dit zelfs mogelijk voor 30 euro per maand. Nu zet T-Mobile dus een nieuwe stap door razendsnel internet te gaan verzorgen in vliegtuigen. Wij zijn benieuwd! Heb je interesse in een sim only bij T-Mobile? Bekijk hier de mogelijkheden.