De 4G netwerken van providers als KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 kunnen de komende jaren de enorme groei in dataverbruik goed aan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nu.nl waarbij zij navraag deze bij verschillende analisten en bedrijven.

De netwerken zijn volgens verschillende analisten goed voorbereid op het groeiende dataverbruik.

4G netwerken van grote providers

Momenteel hebben KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 al een eigen 4G netwerk in Nederland. Hierbij hebben de meeste providers al een volledig landelijk dekkend netwerk kunnen realiseren. Alleen Tele2 is nog bezig om een landelijke dekking te realiseren.

Tele2 verwacht dat dit in het eerste kwartaal van 2016 al zal gebeuren. Volgens analisten zal er steeds een groter beroep worden gedaan op de 4G netwerken.

Volgens Ericsson zal het wereldwijde dataverbruik tien keer hoger liggen in 2021 dan in 2016. Telecompaper verwacht hierbij zelfs een factoor 14 of 15.

Lessen uit het verleden

De providers lijken goed geleerd te hebben van het verleden. Het 3G netwerk raakte tijdens de vorige ‘dataexplosie’ overval. Waardoor normaal gebruik van mobiel internet erg lastig ging in de beginfase.

Toentertijd werd er niet verwacht dat de explosie zo groot zou zijn. Maar bij het steeds populairder worden 4G netwerk wordt deze explosie wel verwacht door de providers.

Hierdoor kunnen zij er beter rekening mee houden. Rob Wolters, algemeen directeur van Ericsson Nederland, onderstreept dit:

“Bij het 3G netwerk is er toentertijd te lang gewacht. Het heeft een hele tijd geduurd voordat we zagen dat het dataverkeer ging groeien. De smartphone maakte daar verandering in.

Opeens werd het eenvoudig voor mensen om mobiel dingen te downloaden, en was er die data explosie. De operators hebben nu een veel beter beeld van wat wij allemaal doen op het gebied van mobiele data”, aldus Achterberg. “Hierdoor kunnen zij er nu beter op inspelen.”

Naast het feit dat de providers zich beter kunnen voorbereiden op de volgende data-explosie, is ook de technologie flink verbeterd ten opzichte 2001. Dat was het jaar van de licenties van 3G.

De 4G-technologie is veel meer gericht op het verwerken grote hoeveelheden dataverkeer.

Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende en andere soorten frequenties.. Dit komt de belastbaarheid ten goede.

Tele2 4G

Concurrentie groeit flink in Nederland

Het gevolg van de groeiende populariteit van 4G netwerken is dat ook de concurrentie groeit voor sim only abonnementen met 4G.

De 4 providers met een eigen 4G netwerk zullen de komende jaren elkaar flink concurreren. Vooral Tele2 verwacht zeer lage abonnementskosten te kunnen aanbieden bij een sim only met 4G.

“De extra kosten voor meer gigabytes gaan meer dalen, en worden steeds goedkoper”, aldus Achterberg.

De houdbaarheid van het 4G netwerk kan echter ook op zijn einde lopen in de toekomst, wanneer de data-explosie zich verder uitvouwt.

Verschillende Europese telecomproviders verwachten dat 5G vanaf 2022 beschikbaar zal zijn in Europa en Nederland.

Tot die tijd kunnen we uitstekend uit de voeten met de nieuwe 4G netwerken, aldus verschillende analisten.

1 miljard 4G gebruikers in 2015

Nog voor het einde van het kalenderjaar 2015, zullen wereldwijd zo’n 1 miljoen mensen gebruik maken van het razendsnelle 4G netwerk.

Dat voorspelt de Global Mobile Suppliers Association, die een goed zicht hebben op het aantal gebruikers van 4G netwerken. Aan het einde van het derde kwartaal van 2015 stond de teller op maar liefst 908 miljoen gebruikers, een enorme stijging ten opzichte van het jaar 2014.

Het betekent dat zo’n 1 op de 8 mobiele aansluitingen gebruik maakt van 4G.

De Association telt momenteel al 442 commerciële netwerken wereldwijd, in 147 verschillende landen.

Hoe zit het met de Nederlandse consument?

Ook de Nederlandse consument kiest steeds vaker en vaker voor een telefoonabonnement met 4G of voor het zogenoemde ‘Sim only 4G’.

De 4G netwerken zijn dan ook bezig aan een enorme opmars. T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 hebben allen een eigen 4G netwerk. Waardoor deze providers tegen steeds scherpe prijzen abonnementen kunnen aanbieden.

De providers zien dan ook een enorme toename in dataverbruik door de opmars van 4G.

De aanbieders verhogen ook steeds verder de snelheid van het 4G internet. De download snelheden lopen inmiddels op tot zo’n 150 Mb per seconde, en kunnen de komende jaren oplopen tot zo’n 450 Mb per seconde.

Momenteel is er in de wereld één netwerk actief met een download snelheid van maar liefst 600 Mb per seconde.

4g netwerken

18 nieuwe netwerken

Voor het einde van 2015 zouden er nog zo’n 18 nieuwe netwerken worden gelanceerd in de wereld, aldus de Global Mobile Suppliers Association.

De teller zou dan op de 460 netwerken staan, en mogelijk dus ook een teller van meer dan 1 miljard 4G gebruikers.

Wanneer dat aantal niet in 2015 wordt bereikt, zal dat nog in het eerste kwartaal van 2016 gaan gebeuren, aldus de vereniging.