Robin MobileSimpel oprichter Wilfred Rottier stelt dat onbeperkt bellen en sms’en het komende jaar nog meer de standaard zal worden. Recentelijk krijgt een sim only abonnement met onbeperkt bellen veel aandacht door de reclamecampagnes van Simpel.

“Het zou tijd worden; dat is iets wat Robin Mobile 2,5 jaar geleden al introduceerde op de Nederlandse telecommarkt. De voorspelling was toen al dat het gemeengoed zou worden en inmiddels is het zover, nu de providers zich er geen buil meer aan kunnen vallen. Bijna niemand sms’t tegenwoordig nog veel en het belverkeer is gestabiliseerd. Een onbeperkt aanbod gaat hier geen verandering in brengen, want bijvoorbeeld WhatsApp groeit nog altijd sterk in populariteit voor zowel berichten versturen en in toenemende mate ook om te bellen. Het versturen van berichten en bellen gebeurt dan ook steeds vaker via apps die uitsluitend nog gebruik maken van een mobiele internetverbinding. Deze ontwikkelingen zullen ook in 2016 een grote vlucht gaan nemen, ten koste van de traditionele belminuten en sms-berichten”. De mobiele providers die het voornamelijk van het aantal belminuten en smsjes moet hebben, zullen daardoor enorme klappen gaan krijgen.

Focus gericht op mobiele data

In het jaar 2016 zal alles om internet data gaan draaien, en verdwijnen bellen en sms’en steeds meer naar de achtergrond, voorspelt de oprichter van Robin Mobile. “De belangrijkste vraag wordt: hoeveel gigabyte krijg ik voor hoeveel geld? Het mobiele dataverbruik is meer dan verdriedubbeld in twee jaar tijd en de rol van data wordt steeds groter.” De toenemende populariteit van 4G speelt hierin ook een belangrijke rol. In de afgelopen twee jaar is ons dataverbruik met maar liefst 350 procent gestegen, volgens cijfers van de ACM. De databundels van de mobiele providers stijgen echter niet evenredig met deze ontwikkeling. De hoogte van de databundels steeg met ongeveer 95 procent. De voorspelling is dan ook dat veel consumenten in de knoei gaan komen met hun databundels.

“We gaan het komende jaar alleen maar meer data gebruiken,” stelt Rottier. “Netwerken, waaronder het 4G netwerk, worden verder geoptimaliseerd, verbindingen worden sneller en het gevolg is dat onze mobiele telefoons meer data gaan verbruiken. Je kunt je dan af gaan vragen hoe groot je databundel wel niet moet zijn om volgend jaar nog ongeremd te kunnen internetten. Twee jaar geleden was een databundel van 3GB enorm groot.”

4g4G netwerk veroorzaakt stijging in dataverbruik

Het razendsnelle netwerk met 4G draagt bij aan deze ontwikkeling. Het dataverbruik stijgt explosief doordat de consument veel sneller afbeeldingen, pagina’s, video’s en muziek laadt. Ook al luister je één minuut van een lange muziekset, dan heeft het 4G netwerk al enkele honderden MB’s aan data binnengesleept. Andere streamingdiensten als Youtube, Netflix en Spotify zullen ook steeds meer data vreten. Een andere reden is de steeds beter wordende camera’s op de mobiele telefoons. Dit zorgt voor afbeeldingen en video’s met een hoog aantal MB’s, die iedere keer gedownload moeten worden.

Ook op de achtergrond wordt er steeds meer data verbruikt. “Neem bijvoorbeeld de onlangs door Apple geïntroduceerde Wifi Assistentie in iOS 9: zodra je smartphone is verbonden met een matig wifi-signaal, verbreekt het de wifi-verbinding automatisch en schakelt het over op de mobiele internetverbinding. Vrij vervelend als je een sim only abonnement met een datalimiet hebt.”

1 of 2-jarig contract afsluiten is zinloos

Veel mensen kiezen nog voor een één of tweejarig contract, maar wellicht is het verstandiger om voor een maandelijks opzegbaar abonnement te kiezen, of in ieder geval niet voor een tweejarig contract. Het is namelijk moeilijk te voorspellen hoeveel data je over 1,5 jaar nodig hebt, gezien de snelle ontwikkelingen. “Toch hanteren veel mobiele providers nog altijd limieten met tweejarige contracten,” zegt Rottier. “Eigenlijk kunnen ze zelf al voorspellen dat die datalimieten ontoereikend zullen gaan zijn, dus eigenlijk is het een soort van gijzeling om de consument een tweejarig contract te laten tekenen. Daar is de consument niet bij gebaat.” Daar komt nog bij dat consumenten vaak geen benul hebben van hun dataverbruik, zo bleek uit onderzoek van de provider Robin Mobile zelf.

Tip: Moet je een toekomst-bestendig sim only abonnement afsluiten? Op onze homepage kun je gemakkelijk sim only vergelijken en hierbij overwegen bijvoorbeeld een abonnement te nemen met een grote databundel. Ook is het raadzaam om eens te kijken op onze aanbiedingen-pagina waar je vast en zeker jouw meest geschikte sim only aanbieding kunt vinden.

whatsapp

Onbeperkt bellen via Whatsapp?

Je kunt via WhatsApp nu ook kwalitatief beter bellen. Het gaat over een berichtendienst waar erg veel smartphonegebruikers gebruik van maken. Het is een fijne dienst die dagelijks ook vaak wordt gebruikt om te bellen. Je kunt bellen naar al je vrienden over de hele wereld en daar zijn geen kosten aan verbonden zolang je niet teveel data verbruikt. Verwacht wordt dat er in de toekomst enorm veel gebeld gaat worden met de berichtendienst. Vraag je je wel eens af hoe dat allemaal werkt met Whatsapp? Dit leggen we je graag uit.

Oorspronkelijk WhatsApp een berichtendienst waarmee je gratis berichten kon versturen. Maar SMS berichten werden toen bijna niet meer verzonden. Bellen is nu ook erg in trek want als je WhatsApp opent dan kun je met het bel icoon de ander bellen en verbinding maken. Je hebt wel een internetverbinding nodig op je telefoon. Bellen met whatsapp kan betekenen dat straks onbeperkt bellen mogelijk is zonder belminuten op te maken bij jouw huidige sim only provider.

Kost dit niet veel data?
Je verbruikt ongeveer 250 KB per minuut wanneer je via WhatsApp gaat bellen. Dit wil dus zeggen dat je vier minuten kunt bellen en dan 1MB verbruikt. Dit is vergeleken met andere diensten zoals Skype een voordelige optie. Je verbruikt namelijk aanzienlijk minder data door te bellen via WhatsApp. Je zou je belbundel dus ook naar beneden bij kunnen stellen, want je kunt met WhatsApp bellen zonder dat het je belminuten kost. Een groot voordeel, want geld besparen: dat wil toch iedereen? Wij van Simonlyvergelijken.nl helpen je daarbij voor het afsluiten van jouw sim only abonnement. Op onze homepage kun je gemakkelijk alle sim only abonnementen vergelijken.