Vanaf 15 mei wordt de Wet op het financieel toezicht (Wft) ook van toepassing op de financiering van smartphones. Een mobiel abonnement inclusief smartphone op afbetaling wordt dan voortaan als lening beschouwd. Dat heeft grote gevolgen voor consumenten. Wanneer je je nieuwe toestel niet in één keer betaalt, maar in maandelijkse termijnen, bijvoorbeeld door middel van een toestel abonnement, sluit je een lening af, die wordt geregistreerd bij het BKR in Tiel. Deze registratie van het telefoonkrediet kan ertoe leiden dat je in de toekomst geen ander krediet meer af kan sluiten of een aanzienlijk lagere hypotheek zal kunnen krijgen.

Er zijn mogelijkheden om onder registratie uit te komen

Providers of verkopers van smartphones zijn straks verplicht om iedere afbetalingsregeling of toestel abonnement van 250 euro of meer te registreren bij het BKR. Uitzondering zijn regelingen waarbij je de aanschafprijs van de smartphone in drie termijnen of minder terugbetaalt. Ook een financiering voor een bedrag van minder dan 250 euro levert je geen registratie op. Een andere mogelijkheid om onder een vermelding bij het BKR uit te komen, is het huren of leasen van een telefoon, waarbij het toestel aan het einde van de huur- dan wel leasetermijn níet je eigendom wordt. Daarnaast is een sim only abonnement geen lening: wanneer je een sim only abonnement afsluit wordt deze niet geregistreerd bij het BKR. Met een sim only zit je in ieder geval dus veilig. Sim only vergelijken kan direct op onze homepage.

Duizenden euro’s minder hypotheek door toestel abonnement

En veel consumenten zullen ongetwijfeld op zoek gaan naar manieren om onder BKR registratie uit te komen, want dit kan echt grote gevolgen hebben. Stel dat je bijvoorbeeld een toestel abonnement afsluit voor een smartphone van 700 euro. Je hebt dan officieel een geregistreerd krediet van 700 euro op je naam staan. Wanneer je dan vervolgens een hypotheek wilt afsluiten, zal de hypotheekverstrekker kijken hoeveel leningen je al hebt lopen, voor welk bedrag en wat je maandelijks kwijt bent aan de aflossing ervan. Op die manier berekent men je besteedbare inkomen. Op basis van je besteedbare inkomen wordt vervolgens je maximale hypotheekbedrag berekend. En een lening van 700 euro voor je smartphone betekent dat je hypotheek wel 5.000 tot 8.000 euro lager uit kan vallen.

  • Lees meer info over het telefoonkrediet op BKR.nl.
  • Op bijvoorbeeld Homefinance.nl kun je je maximale hypotheek berekenen. Vul hierbij de hoogte van het telefoonkrediet in bij ‘schulden’.

Gevolg: meer mensen kopen een los toestel

De verwachting is dat door de strengere regels veel mensen zullen moeten gaan sparen voor een nieuwe dure smartphone of met een goedkoper toestel genoegen moeten nemen. Het gevolg zal vermoedelijk zijn dat er in Nederland minder high-end smartphones, zoals iPhones van Apple of Galaxy S modellen van Samsung verkocht zullen gaan worden. Dankzij de financieringsmodellen voor smartphones die we in Nederland al zo’n 20 jaar kennen, heeft de Nederlandse telecommarkt zich ontwikkeld tot een hoog ontwikkelde markt met een opvallend hoog percentage high-end smartphones. We nemen daardoor internationaal een hoge positie in als het gaat om de adoptie van innovaties en technieken op mobiel gebied. Maar deze positie zou Nederland nu dus weleens kwijt kunnen gaan raken.

Sim only abonnementen blijven overigens buiten schot: wanneer je een sim only abonnement afsluit wordt dit niet geregistreerd bij het BKR (!).