Nederlanders bellen, sms’en en internetten steeds meer met hun smartphones. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg vooral het dataverkeer snel, maar ook het totale aantal verbruikte belminuten en verzonden sms berichten nam toe. Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Consument en Markt heeft gepubliceerd. Het gevolg hiervan is dat mensen steeds meer data verbruiken binnen hun sim only abonnement. Het is dan ook raadzaam om tijdens het sim only vergelijken een ruime databundel te nemen of zelfs te kiezen voor een sim only abonnement met onbeperkt internet.

Verbruik data, belminuten en sms’jes allemaal gestegen

In het tweede kwartaal van 2016 werd in Nederland via de diverse mobiele netwerken liefst 44 petabyte, oftewel 44 miljard MB, aan dataverkeer verbruikt. Dat is een stijging van 25 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Meer dan twee derde van het dataverkeer vond plaats via de snelle 4G netwerken, de rest ging via 3G of 2G. In hetzelfde kwartaal werd in totaal 7,9 miljard minuten gebeld. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit. Het aantal sms berichten kwam uit op 824 miljoen. Dat is ook meer dan in de twee kwartalen ervoor, maar wel minder dan in het tweede kwartaal van 2015.

Andere feiten

Er staan nog meer interessante cijfers in het kwartaalverslag van de ACM. Zo blijkt ook dat steeds meer consumenten een gecombineerd abonnement nemen op vaste televisie en internet én vaste en mobiele telefonie. Er zijn intussen in Nederland 716.000 huishoudens die zo’n pakket hebben. Verwacht wordt dat dit aantal fors zal blijven stijgen. Nu Vodafone en Ziggo gaan fuseren, komt er namelijk een grote speler op de markt bij, naast KPN. De verwachting is dat ook deze ‘nieuwe’ provider, net als KPN, zal focussen op deze pakketten.

De snelheden van vast internet in Nederland zijn in het tweede kwartaal nauwelijks veranderd. Zo’n 65 procent van de Nederlandse huishoudens heeft vast internet met een snelheid tussen de 10 en 100 Mbps. Ongeveer een derde heeft snel internet van meer dan 100 Mbps. Slechts drie procent hoeft zicht te behelpen met minder dan 10 Mbps. Tot slot is het aantal huizen met een aansluiting op het glasvezelnet in het tweede kwartaal gestegen naar 991.000. Zeer waarschijnlijk is dus inmiddels het miljoenste huis op het glasvezelnet aangesloten.

Dataverbruik

Driekwart dataverbruik is mobiel in 2017

In 2017 zal 75 procent van het totale internetverkeer wereldwijd via mobiele apparaten verlopen. Dat is althans de verwachting van het Franse mediabedrijf Zenith. Het bedrijf publiceert ieder jaar een rapport over de toekomst van de advertentiemarkt. Voor dit jaar voorspelde het bedrijf een mobiel aandeel in het totale internetverkeer van 71 procent. Men zat er niet ver naast, want het lijkt uit te gaan komen op 68 procent. Voor de komende jaren verwacht men dus een gestage verdere toename naar 75 procent volgend jaar en 79 procent in 2018. In 2012 gebruikten we onze smartphones en tablets nog veel minder. Het aandeel hiervan in het totale internetgebruik lag toen nog maar op 40 procent. Consumenten met een sim only abonnement gaan de komende jaren dan ook steeds meer data verbruiken. Het is raadzaam om dan ook een grote databundel te nemen bij een nieuw sim only abonnement.

Verwachtingen voor 2017

Zenith verwacht dat deze groei er in 2017 ook voor gaat zorgen dat er ook meer online advertenties en reclames zullen worden bekeken op mobiele devices dan op desktopsites. Dat zou dan voor het eerst zijn. Dit jaar is het percentage mobiele advertenties nog 44, volgend jaar is de verwachting dat het aandeel mobiele advertenties op 52 procent uit zal gaan komen, om vervolgens in 2018 door te groeien naar 60 procent. Dat komt dan naar schatting neer op een totaalbedrag van 134 miljard dollar. Dat betekent dat er over twee jaar wereldwijd meer geld zal worden uitgegeven aan reclame via mobiel internet dan aan reclame in kranten, tijdschriften, bioscopen en op reclameborden bij elkaar.

Spanje aan kop
De koploper als het gaat om mobiel internetgebruik is Spanje. Daar ging dit jaar al 85 procent van het internetverkeer via een smartphone of een tablet. De tweede plaats is voor Hong Kong met 79 procent, China staat op drie met 76 procent, voor de Verenigde Staten met 74 procent. Met name in Hong Kong groeit het mobiele internetgebruik explosief. De verwachting van Zenith is dan ook dat de Zuid Aziatische stadsstaat in 2018 op de eerste plek zal staan.