Aan het einde van het jaar 2014 had in totaal 77% van de Nederlandse consumenten een abonnement voor zijn of haar meest gebruikte mobiele telefoon. Een jaar later was dat al 82%. Met name sim only profiteert van het dalende aantal prepaid-gebruikers. Intussen heeft ongeveer 35% van de Nederlanders een sim only-abonnement.

Telefoon abonnement blijft meest populair

Toch blijft een abonnement in combinatie met een telefoon het meest populair. Dit wordt namelijk gekozen door bijna de helft van alle Nederlanders (47%). Onder tieners zijn Hollandsnieuwe en Tele2 erg populair als het over postpaid aansluitingen gaat. De senioren kiezen vaker voor Telfort en Simpel. Dit zijn de verschillen, maar toch zijn de drie grootste aanbieders van mobiele abonnementen, KPN, T-Mobile en Vodafone, bij alle leeftijdsgroepen het meest populair. Je hebt dan nog de no-frills merken (Ben, Hollandsnieuwe, Simyo en Telfort) en daarbij zijn de maandelijkse kosten vaker een reden om voor zo’n aanbieder te kiezen dan voor de premium merken (KPN, T-Mobile en Vodafone).

Maandelijkse kosten belangrijke factor

De maandelijkse kosten worden door veel mensen eerst goed bekeken, ze willen weten waar zij aan toe zijn. Aan het einde van 2014 was de prijs voor 43% van de Nederlanders een reden om voor een provider te kiezen. In het derde kwartaal van 2015 was dit 47%. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat 40 procent van de postpaid-abonnees tijdens de afgelopen twee jaar van aanbieder is veranderd. 37% heeft al ruim vier jaar of langer zijn of haar aanbieder. De meest trouwe klanten zijn te vinden bij T-Mobile en Vodafone. Wil je maandelijks ook minder kwijt zijn aan jouw sim only abonnement? Sim only vergelijken loont, en kan op onze homepage. Ook is het raadzaam om de beste sim only deals van dit moment te bekijken, dit kan ook enorm veel schelen in de prijs!

Soms onverwachte kosten in grensgebieden

Als je een telefoonabonnement af hebt afgesloten met een Nederlandse provider, kun je rekenen op een landelijke dekking. De zendmasten die verspreid zijn over het hele land zorgen dat je telefoon altijd contact heeft met het door jou gekozen netwerk. Maar de telefoongebruikers kunnen in grensgebieden wat anders meemaken. Het kan namelijk zomaar zijn dat de zendmasten in de buurlanden de overhand nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je toestel automatisch overschakelt naar het buitenlandse netwerk. Je kunt hierdoor onaangenaam hoge kosten maken. Maar je kunt dit soort ongemakken gelukkig wel voorkomen.

Wanneer je nog in Nederland bent, en je hebt een abonnement afgesloten bij een Nederlandse provider, kan het jou toch gebeuren dat in een grensgebied je telefoon over gaat schakelen naar een buitenlandse zendmast. Daarbij kunnen grensgebieden zoals Emmen, Enschede en Venlo problemen bezorgen als je toestel niet de juiste telefooninstellingen heeft. Let hier goed op want anders kun je erg hoge telefoonrekeningen krijgen.

Lage belkosten

Alle mensen met een sim only abonnement hebben iedere maand lage belkosten. Maar de lage kosten gelden niet bij een buitenlandse provider. Het gebruik van een niet-Nederlandse telefoonaanbieder kan daarom plotseling voor een hoge telefoonrekening zorgen. Als je je in een grensgebied begeeft kun je gelukkig wel een aantal maatregelen nemen om te onverwachte hoge kosten te voorkomen. Je kunt er namelijk voor kiezen om tijdelijk je data roaming op de telefoon uit te zetten. Je kunt je telefoon ook instellen op ‘handmatig netwerk kiezen’. Hierdoor kun jij voorkomen dat het erg hoge kosten worden.