Na jarenlange onderhandelingen gaan in juni 2017 eindelijk de roaming kosten op de schop. Bellen, sms’en en internetten met je smartphone wordt dan overal binnen de Europese Unie even duur. Goed nieuws voor jou als consument, want je betaalt nu voortaan op vakantie dezelfde prijs voor mobiel bellen en internetten als binnen Nederland. Minder goed nieuws voor de providers, want zij lopen hierdoor een stuk extra inkomsten mis. De vraag is hoe ze dit gaan opvangen. KPN heeft als eerste die vraag al beantwoord.

Forse prijsverhoging van mobiele abonnementen

De prijs van een mobiel abonnement gaat bij KPN namelijk dit jaar al fors omhoog. De EU heeft namelijk wel bepaald dat de extra roaming kosten worden afgeschaft, maar heeft verder niets bepaald over de standaard abonnementsprijs. KPN heeft nu besloten om de abonnementsprijzen al dit jaar met 2,50 euro te verhogen. Deze verhoging staat los van de gebruikelijke jaarlijkse prijsverhoging in verband met de inflatie. De gemiddelde inflatie was dit jaar namelijk zo ongeveer nul. Het heeft er dus alle schijn van dat KPN zich alvast indekt tegen het te verwachten verlies aan inkomsten als gevolg van dit besluit en dat jij als klant dit mag betalen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de andere providers marktleider KPN zullen volgen en ook de prijzen voor hun abonnementen zullen verhogen. Maar er is natuurlijk ook een interessant voordeel aan deze ontwikkeling. Als je niet meer extra hoeft te betalen om vanuit het buitenland te bellen of internetten, wat houdt je dan nog tegen om in het buitenland een abonnement af te sluiten? Je hoeft immers niet meer bang te zijn voor extreme hoge roaming kosten. Dus overweeg je om volgend jaar een sim only abonnement af te sluiten? Verleg dan letterlijk eens je grenzen en kijk eens rond in België of in Duitsland. Na 17 juni zou je daar best eens flink wat geld mee kunnen besparen.

Geen kosten bij ‘Zorgeloos’

Vooruitlopend op de afschaffing van de roamingkosten medio volgend jaar, heeft KPN de kosten voor mobiele services in het buitenland in de ban gedaan. De nieuwe Zorgeloos-abonnementen bieden gebruikers de mogelijkheid binnen de EU zestig dagen per jaar te roamen zonder extra kosten. Ook huidige klanten krijgen vanaf september de beschikking over deze dienst, zij het tegen een meerprijs. Hiermee wordt KPN de eerste provider in Nederland die de roamingkosten schrapt.

Grootverbruikers die de bundel vroegtijdig opmaken en nog in het buitenland verblijven, krijgen de mogelijkheid om extra data bij te kopen. Doen zij dit niet, dan stopt KPN de dataverbinding. In Nederland vertraagt de provider de snelheid van de verbinding. KPN biedt de dienst alleen bij sim only-abonnementen. De provider blijft losse toestellen verkopen, maar deze kunnen gebruikers alleen aanschaffen door het aankoopbedrag in z’n geheel te voldoen of het bedrag gespreid te betalen. Het goedkoopste sim only-abonnement zonder roaming heet bij KPN ‘Zorgeloos Instap’, waarbij de provider naast roamingvrij internetten met een limiet van 1 GB ook onbeperkt bellen en sms’en aanbiedt. De kosten van dit abonnement zijn 25 euro per maand, bij een contractduur van twee jaar.

Vergelijken

Ben je ook geïnteresseerd in een sim only abonnement en overweeg je een aanbieding zonder roamingkosten? KPN is de eerste provider die de kosten in de ban doet en de Zorgeloos-abonnementen zijn dus een goede optie als je veel reist binnen de EU. Houd er wel rekening mee dat halverwege volgend jaar de kosten van internetten in het buitenland sowieso komen te vervallen en de dienst vanaf dat moment geen meerwaarde meer biedt. Het afschaffen van de roamingkosten vormt hiermee een belangrijke overweging bij de keuze voor de ideale contractduur (1-jarig, 2-jarig of maandelijks opzegbaar) van je sim only abonnement.