Hollandsnieuwe, dochter van Vodafone en één van de bekende prijsvechters op de sim only-markt, maakt vandaag bekend dat het zijn klanten een onbeperkte hoeveelheid mobiele data biedt tijdens de kerstdagen. Eerder maakte andere Nederlandse providers al bekend tijdens kerst databundels cadeau te geven, zoals Vodafone en KPN. De actie van Hollandsnieuwe geldt voor alle klanten van het bedrijf, behalve de consumenten die een telefoon- of sim only abonnement hebben zonder mobiele data. De abonnementen 75, 150 en 175 zijn dan ook uitgesloten van de actie.

Onbeperkt internet

Vodafone kerstcadeauTijdens de actie van Hollandsnieuwe staat het dataverbruik uit de reguliere pauze op ‘stil’, wat inhoudt dat alle verbruikte data in die periode niet gefactureerd zal worden. De gebruikers zelf hoeven niets te doen om van deze actie gebruik te maken. De actie is overigens alleen van toepassing op het gebruik van mobiele internet binnen Nederland. In het buitenland betaal je dus wel gewoon voor de mobiele data die je tijdens kerst verbruikt bij Hollandsnieuwe.

Vodafone kondigde in november al aan dat klanten van Vodafone gratis en onbeperkt gebruik mochten maken van het internet tijdens kerst (25 en 26 december). Het aanbieden van onbeperkt internet tijdens kerst lijkt daarmee een trend te worden. Helaas zijn er nog maar weinig aanbieders die de gehele maand onbeperkt internet aanbieden bij een sim only abonnement. Alleen Robin-Mobile is tot nu tot een aanbieder die abonnementen aanbiedt met onbeperkt bellen, smsen én internet.

Ook Vodafone biedt gratis internet

Alle klanten van provider Vodafone kunnen tijdens de kerstdagen (25 en 26 december) ook volledig gratis en onbeperkt internet MB’s verbruiken. De speciale kerst-actie geldt voor alle abonnees, zowel zakelijk als consument, prepaid-gebruikers en klanten van het dochterbedrijf Hollandsnieuwe. De verbruikte data is dus onbeperkt, en zal niet gefactureerd worden. De actie geldt echter niet voor alle abonnementen, Vodafone Scherp is namelijk uitgesloten voor de actie.

De speciale actie is een stunt te noemen, aangezien Vodafone vorig jaar meldde een enorme piek in het gebruik van mobiel internet te zien tijdens de kerstdagen. Op eerste kerstdag lag het totale verkeer via mobiel internet zo’n 30 procent hoger dan op een normale werkdag. De hoogste piek was te zien rond 21.00 uur. Op tweede kerstdag ligt het dataverbruik zo’n 40 procent hoger dan op een normale werkdag.

Cadeau werd uitgepakt door de klanten

Klanten met een telefoon- of sim only abonnement bij Vodafone, hebben tijdens Eerste- en Tweede Kerstdag massaal gebruik gemaakt van het ‘cadeau’ van Vodafone. Alle klanten van de provider, kregen net als de klanten van dochter Hollandsnieuwe, onbeperkt internet tijdens de kerstdagen. Net als vorig jaar besloten veel klanten extra veel data te gaan verbruiken tijdens deze kerstdagen.

Piek op Tweede Kerstdag

Vooral op Tweede Kerstdag werd het cadeautje massaal uitgepakt in Nederland. De piek lag op deze dag rond 14.30 uur, volgens Vodafone. Op dat moment lag het dataverkeer zo’n 49 procent hoger dan op een normale doordeweekse werkdag. Vodafone meldt dat de piek op Tweede Kerstdag een ‘all-time record’ is, er is nog nooit zoveel dataverkeer op een moment verbruikt als op deze feestdag om 14.30 uur. Vorig jaar zorgde het cadeautje ook al voor een nieuw record in dataverkeer verbruik. Ten opzichte van 2014, lag het dataverkeer op Tweede Kerstdag maar liefst 91 procent hoger.

Dataverbruik dipt tijdens het eten

Hoewel uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen ook tijdens het eten de mobiele telefoon erbij pakken, is er op Eerste- en Tweede Kerstdag een duidelijk dip te zien in de tijden dat de mensen aanschuiven voor het kerstdiner. De dip op 25 december lag tussen 17.30 en 19.30 uur, terwijl de dip op 26 december tussen 18.00 en 19.30 uur te zien was.

Ook werd duidelijk dat steeds meer mensen Tweede Kerstdag gebruiken om eens even lekker uit te slapen. Op de Eerste Kerstdag was het dataverbruik ’s ochtends namelijk een stuk hoger dan de dag erna. Vanwege concurrentiegevoeligheid kon Vodafone geen exacte cijfers geven over hoeveel data er precies werd verbruikt, maar dat het een record heeft opgeleverd is een feit.