Net als Microsoft zou ook Apple graag een eigen virtuele provider starten. Ze zouden hiervoor al praktijktesten uit hebben gevoerd en ook hebben ze overleggen gevoerd met een aantal providers. Toch ontkent Apple de geruchten glashard: “Er zijn geen plannen voor een eigen virtuele provider. Ook discussies zijn niet aan de orde geweest.” BusinessInsider heeft een gerucht gepubliceerd op basis van anonieme bronnen. Dit zou gaan over een publiek geheim binnen de telecomwereld. Apple zou namelijk bezig zijn met praktijktesten in Amerika en ook zouden ze in overleg zijn met grote Europese providers. Wanneer Apple toch besluit om een virtuele provider te worden, zou het bedrijf kunnen worden toegevoegd aan het lijstje van mobiele providers in Nederland.

Apple SIM

Wanneer Apple als provider komt, kan dat betekenen dat je niet meer iedere maand een bedrag gaat betalen aan je provider. Je kunt dan namelijk Apple direct betalen voor je verbruikte data, belminuten en sms’jes. Apple blijft alle geruchten ontkennen. Als het toch zover zou komen, dan kan Apple met een eigen provider het moment aangrijpen om de Apple Sim goed van de grond te laten komen. Je kunt hiermee namelijk switchen tussen meerdere mobiele netwerken. Je bent hierdoor altijd voorzien van het snelste internet. Dit kan gedaan worden door korte overeenkomsten af te sluiten. Eind 2014 werd deze functionaliteit samen met de nieuwe iPads Op het moment dat Apple echt een virtuele provider op gaat starten en de Apple Sim mee gaat leveren of zelfs in gaat bouwen bij de toekomstige iPhone, dan wil dat zeggen dat je voor de aanschaf van een iPhone niet meer afhankelijk bent van een abonnement bij een bepaalde provider.

Ook Microsoft is er mee bezig

Veel mensen maken gebruik van hun telefoon- of sim only abonnement als ‘wifi-hotspot’ voor bijvoorbeeld een laptop, wanneer zij onderweg zijn. Microsoft is van plan om in de nabije toekomst zelf databundels te verkopen, zodat gebruikers van apparaten met Windows 10 altijd en overal gebruik kunnen maken van een verbinding met internet. Of Microsoft in de toekomst ook van plan is om sim only abonnementen voor mobiele telefoons te verkopen, is niet geheel duidelijk. In de Windows Store, de winkel waar applicaties voor het besturingssysteem Windows te verkrijgen zijn, is ‘Cellular Data’ aangetroffen. Dit is een applicatie van Microsoft zelf, en zal het mogelijk maken voor gebruikers om in de toekomst gebruik te maken van een mobiele dataverbinding. Deze mobiele internetverbinding zal dan gebruikt kunnen worden om met Windows 10 apparaten online te gaan buiten een wifi-verbinding om.

Virtuele providers

Mocht Microsoft inderdaad besluiten om databundels te gaan verkopen, dan kan het bedrijf worden toegevoegd aan de lijst van ‘Mobiele Virtuele Netwerk Operators’, afgekort MVNO’s. Virtuele providers zijn bedrijven die op bestaande mobiele netwerken, bijvoorbeeld van KPN, Vodafone of T-Mobile, capaciteit inkoopt om het vervolgens beschikbaar te kunnen stellen aan eigen klanten. In Nederland zijn Telfort, Simyo, Youfone, Ben, Simpel en Hollandsnieuwe zeer bekende virtuele sim only providers. Dit zijn echter niet te enige. Er zijn maar liefst 50 MVNO’s actief in Nederland, ook voor andere doeleinden.

Microsoft heeft voor deze dienst het internationale Transatel benadert, die momenteel in 28 landen mobiel internet kan aanbieden. Microsoft zelf heeft nog niet officieel bevestigd dat het een virtuele mobiele provider zal gaan worden. Mogelijk wordt dit binnenkort uit de doeken gedaan.